Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Persoonlijke groei 11 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Wil je op zoek naar een nieuwe baan? Denk éérst eens aan ‘job crafting’

Een baan vinden die naadloos aansluit bij onze interesses, vaardigheden en talenten: willen we dat niet allemaal? Misschien lijkt het alsof dat een utopie is – “de perfecte baan bestaat immers niet” – maar dan ken je het idee van job crafting nog niet.

Ben jij al vertrouwd met de term ‘job crafting’? Als je dingen leest over het ‘nieuwe werken’ kom je de term wel eens tegen. Maar wat houdt het nu concreet in?

Job crafting explained

Op Carrièretijger lezen we een heldere definitie van job crafting:

Jobcraften houdt in dat je aan je huidige baan sleutelt met het doel om deze beter aan te laten sluiten op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Je beïnvloedt je werk zodanig dat het beter bij je past en je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen. Het is dus je baan veranderen zonder van baan te veranderen.”

Deze definitie benadrukt de rol van de werknemer in het vormgeven van zijn baan. Nope, volgens de principes van job crafting zijn werknemers geen passieve ontvangers die slaafs een vooropgesteld takenpakket uitvoeren. Werknemers kunnen zélf de touwtjes in handen nemen en de job vormgeven naar hun wensen.

Hoe doe je aan job crafting?

Nu goed, de theorie klinkt allemaal wel heel mooi, maar hoe kan er dat in de praktijk uit te komen zien? We nemen er even een paar concrete voorbeelden bij.

  • Werk jij in een bepaald team, maar ben jij stiekem ook geïnteresseerd in de werkzaamheden van een ander team? Dan zou je kunnen job craften door relaties aan te gaan met werknemers uit het andere team. Misschien kunnen er zo samenwerkingen ontstaan tussen jou en het andere team, of misschien kunnen zij jou wel een skills bijbrengen die je in je dagelijkse werkzaamheden kan toepassen.
  • Is er een skill die jij graag wil leren? Vraag dan aan je werkgever of je een uurtje per dag mag besteden aan zelfstudie. Heb je meer tijd nodig, overweeg dan of je in je vrije tijd kan werken aan het leren van deze skill. Op die manier kan je op termijn je eigen job gaan invullen met datgene wat je geleerd hebt.

Het gaat er dus om dat je actief op zoek gaat naar personen en/of dingen die je wil leren om je job beter af te stemmen op wat jij wil.

Lees ook: Zo vind je (weer) voldoening in je werk

Voordelen van job crafting

Voor de werknemer zijn de voordelen van job crafting duidelijk. Voor personeel is het immers een manier om gemotiveerd te blijven, om persoonlijke groei hoog te houden.

Dat maakt dat job crafting ook voor de werkgever een positieve zaak is. Werknemers die gemotiveerd zijn, zullen immers minder snel de organisatie verlaten op zoek naar een andere baan met betere werkomstandigheden.

Wij moedigen job crafting alleen maar toe. Dat ligt trouwens mooi in lijn met een artikel dat we laatst schreven over hoe je kan zorgen voor meer werkgeluk – ook als je geen motiverende manager hebt. Immers: you are in control!

Meer over werkgeluk?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Wil je op zoek naar een nieuwe baan? Denk éérst eens aan ‘job crafting’
Sluiten