Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 9 jan 2021

Dit is Dr. Jill Biden: de eerste first lady die haar baan behoudt

Na de bestorming van het Capitool afgelopen week, kunnen we wel een positief geluid gebruiken over de politiek in Amerika. Die is er gelukkig ook. Want als Joe Biden op 20 januari zijn officiële eed aflegt en president van de Verenigde Staten wordt, waait er een frisse wind door het Witte Huis. Zijn presidentschap is goed nieuws voor vrouwen over de hele wereld.

Niet alleen omdat Amerika straks de eerste vrouwelijke vice-president, Kamala Harris, heeft. Maar ook doordat zijn vrouw Jill Biden ervoor kiest om meer dan alleen ‘de vrouw van de president’ te zijn. Ze is de eerste first lady die haar day job als lerares behoudt.

Jill Biden: first lady én onderwijzeres

Hoewel voormalige first ladies Michelle Obama en Hillary Clinton hun carrière ook erg belangrijk vonden, is ze de eerste die deze keuze maakt. Dat is bijzonder, zeker omdat ze 69 jaar is en je in de VS normaal gesproken rond je 65e met pensioen gaat. Als haar man officieel president is, wil Dr. Jill Biden twee rollen vervullen: die van onderwijzeres en first lady.

Die rollen combineren is volgens Jill geen probleem. Toen Joe vice-president was onder Barack Obama en zij second lady was, bleek dit ook prima te combineren te zijn. Uit die periode blijkt ook hoe serieus ze haar werk neemt. Eén keer liet ze namelijk het presidentieel vliegtuig wachten, omdat zij nog in een vergadering zat.

Lesgeven is belangrijk

Jill wil onderwijzeres blijven om twee redenen. Ten eerste wil ze laten zien hoe belangrijk het vak is. “Ik wil dat mensen hun leraren gaan waarderen”, zegt ze daarover tijdens een interview met nieuwszender CBS. Tegenwoordig geeft ze Engels aan Northern Virginia Community College. “Ik geef les aan een hoop immigranten en vluchtelingen. Ik ben dol op hun verhalen, op wie ze zijn als mensen, en op het feit dat ik hen kan helpen op hun weg naar succes.”

Maar haar carrière behouden is ook belangrijk voor haarzelf. Ze gelooft dat haar eigen leven en werk hebben, buiten de schaduw van haar man, veel doet voor haar geluk. “Anders zou ik in Joe’s leven worden gezogen”, vertelde ze in 2009 al aan People. “I can have it all, really.”

Dr. Jill Biden

Dat Joe die keuze respecteert, staat buiten kuif. Zijn Twitter-bio maakt duidelijk dat hij net zo goed ‘de man van’ is als zij ‘de vrouw van’: President-elect, husband to Dr. Biden, proud father & grandfather, staat daar. Haar doctorstitel kreeg ze in 2007, toen ze na twee eerdere masters in Engels en Onderwijskunde promoveerde aan de University of Delaware.

Midden december was er nog ophef over deze doctorstitel. Een auteur schreef een opiniestuk in The Wall Street Journal dat ze de titel moest laten vallen, omdat ze geen medische achtergrond had. Dat leverde veel verontwaardiging op, vooral onder vrouwelijke academici. Gelukkig heeft Jill geen boodschap aan de auteur. “Samen zullen we een wereld bouwen waarin de prestaties van onze dochters worden gevierd in plaats van naar beneden gehaald”, liet ze als reactie weten op Twitter.

Reacties Michelle Obama en Hillary Clinton

Voormalige first ladies Michelle Obama en Hillary Clinton reageren ook op social media. “Acht jaar lang heb ik dr. Jill Biden zien doen wat veel professionele vrouwen doen”, zegt Michelle Obama in een post op Instagram. “Met succes meerdere verantwoordelijkheden tegelijkertijd dragen. Van haar onderwijswerkzaamheden tot haar officiële verplichtingen in het Witte Huis en haar rol als moeder, echtgenote en vriendin.”

Ze vervolgt haar tekst: “En nu zien we precies wat er ook gebeurt met zo veel andere professionele vrouwen, of hun titel nu doctor, juffrouw, mevrouw, of zelfs first lady is. Veel te vaak worden onze prestaties ontvangen met scepsis en zelfs spot. Na decennia van hard werk, worden we gedwongen ons helemaal opnieuw te bewijzen.”

De reactie van oud-presidentskandidaat Hillary Clinton is kort maar krachtig: “Haar naam is Dr. Jill Biden. Wen er maar aan.”

“Het artikel zou nooit zijn geschreven over een man”, merkt Doug Emhoff terecht op. Hij is de man van Kamala Harris, de aankomende vice-president, en binnenkort de eerste second gentleman.

Wij kunnen niet wachten tot de man van Jill officieel wordt beëdigd. Niet alleen omdat we Trump dan kunnen uitzwaaien, maar ook omdat Jill dan first lady wordt. Over die rol zegt ze: “Als ik first lady ben, dan beloof ik dat er aan mijn tafel plaats is voor andere vrouwen. Want we weten allemaal dat vrouwen degenen zijn die echt ballen hebben.” You’re damn right.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is Dr. Jill Biden: de eerste first lady die haar baan behoudt
Sluiten