Zo stel je jezelf voor zodat niemand je vergeet

Voorstelrondjes tijdens netwerkborrels: voor veel mensen is dit pure horror. Veel mensen stellen zich dan ook zo kort mogelijk voor zodat ze er snel vanaf zijn. Helaas maakt dat ook dat je niet echt een memorabele indruk achterlaat. En is het doel van netwerken niet juist dat mensen je gaan onthouden, zodat ze je later kunnen contacteren? Juist ja. Daarom is het belangrijk dat je jezelf op zó’n manier voorstelt dat niemand je vergeet. En dat kan met deze tips!

Via TED leren we dat er heel wat manieren zijn om los te komen van het standaard zinnetje waarmee de meeste mensen zich op borrels introduceren. Bye bye “Ik ben X en ik werk voor/heb bedrijf bedrijf Z”!

Zo introduceer je jezelf zodat niemand je vergeet

1. Kijk verder dan je titel

Het eerste wat je moet doen is jezelf afvragen wie je bent en welke impact je wil maken. Mensen stellen zich doorgaans voor aan de hand van hun functiebeschrijving, maar in wezen zegt dat niets over hun passies, verwezenlijkingen en persoonlijkheid.

Probeer daarom na te denken wat jouw uniek maakt en hoe je dit kan vertellen in een korte en bondige omschrijving. Bijvoorbeeld: “De wereld kan soms overweldigend zijn, dus daarom probeer ik om orde in de chaos te scheppen als leefstijlcoach”.

2. Denk in termen van problemen oplossen

Iedereen is in wezen een probleemoplosser, het is alleen een kwestie van ontdekken wat jouw verhaal is en welke problemen jij oplost. Denk daarvoor eens goed na: welke problemen los jij op in je werk? Wat maakt dat jij hier goed in bent?

Door na te denken in termen van problemen oplossen, bekijk je je eigen capaciteiten op een andere manier. Je zet je hierdoor ook op een andere manier in de markt. In plaats van jezelf voor te stellen als advocaat, kan je bijvoorbeeld zeggen: “Ik denk dat het grootste probleem bij justitie ligt in het,… en ik probeer hiervoor oplossingen te bedenken door,…” You see? Een wereld van verschil!

3. Ga bij vrienden en collega’s te raad

Het is vaak moeilijk om je eigen vaardigheden goed in kaart te brengen. Daarom kan het helpen om mensen die je goed kent te vragen om advies. Vraag hen dan om eigenschappen te benoemen die jou uniek maken.

Meestal zal je gemeenschappelijkheden vinden in de antwoorden die je krijgt. Dit is waardevolle informatie om mee te nemen naar je volgende voorstelrondje.

4. Ga terug naar je kindertijd

Heb je nog meer inspiratie nodig? Dan kan het helpen om een mentale reis te maken naar je kindertijd. Wat je als kind deed, zegt immers veel over je persoon als volwassene.

Waarin was je goed als kind? Welke hobby’s oefende je uit? Welke link heeft dit met de baan die je vandaag de dag uitoefent? Door deze informatie te verwerken in je introductie, geef je meteen een heel persoonlijk stuk van jezelf weer. En dat is exact wat mensen zich gaan herinneren!

5. Oefen bij vrienden

Waarschijnlijk kan je aan de hand van voorgaande tips inmiddels wel een krachtige introductie op papier zetten. In dat geval is het raadzaam om je introductie eens te oefenen bij vrienden of familie.

Vraag hen een paar dagen later wat ze zich het meest herinneren van hoe je jezelf aan hen hebt voorgesteld. Op die manier kan je je eigen tekst nog bijwerken en kan je extra inzetten op de krachtigste stukken.

6. Weiger om in herhaling te vallen

Truth is dat het altijd gemakkelijker zal zijn om jezelf voor te stellen aan de hand van je functieomschrijving en om – nog voor je je zin hebt afgemaakt – je hoofd al naar de persoon naast jou te draaien. Maar als je wil dat mensen jou écht gaan herinneren, dan is het belangrijk dat je niet toelaat om steeds in diezelfde herhaling te vallen.

Maak er dus een fijne uitdaging van om een authentieke, persoonlijke introductie te creëren. Dit maakt niet alleen dat mensen jou beter gaan herinneren, het is vaak ook een goed aanknopingspunt voor boeiende conversaties.

Good luck!

Meer over netwerken?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo stel je jezelf voor zodat niemand je vergeet
Sluiten