Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mindset 21 maart 2019

Vergelijk jij jezelf altijd met anderen? Zo houd je daarmee op

We schreven er al eens eerder over: in het tijdperk van Instagram en andere sociale media is het heel verleidelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Zo verleidelijk, dat we nauwelijks meer stilstaan bij onze eigen successen. Immers heeft die ene influencer altijd mooiere kleding, die collega leukere vakanties en je beste vriend een betere baan.

Maar dat vergelijken met anderen gebeurt niet alleen op sociale media: we doen het continu. Of je nu jaloers bent aangelegd of niet, de kans dat je regelmatig denkt dat je ‘ook wel zulke mooie krullen zou willen hebben’ of ‘stiekem best haar zangtalent wil’ is enorm groot.

Jezelf vergelijken met anderen maakt niet gelukkig

Het is heel normaal om te doen, maar dat wil niet zeggen dat het je gelukkig maakt – integendeel. Uiteindelijk moet je jouw leven beoordelen onafhankelijk van hoe andere mensen dat van hen leiden. Maar makkelijk? Dat is het zeker niet.

Toch heeft Andrea Owen, schrijfster van het boek How To Stop Feeling Like Shit – 14 Habits That Are Holding You Back From Happiness, een paar tips voor je.

Benadruk je eigen positieve eigenschappen en prestaties

Als je jezelf vergelijkt met anderen, is die uitslag voor jou vaak niet al te best: meestal concludeer je al snel dat het leven van de ander in allerlei opzichten beter is. Daar steekt je eigen leven maar schril bij af. Maar wat nou als je gaat focussen op de dingen waar je wel blij mee bent?

Als je uitgaat van het negatieve van jezelf, heb je al snel de neiging om daar bevestiging voor te zoeken door naar anderen te kijken die het inderdaad ‘beter’ doen. Als je al uitgaat van het positieve, heb je die neiging waarschijnlijk veel minder.

Train het trots zijn op jezelf

Nu is het makkelijker gezegd dan gedaan, op het positieve focussen. Maar trots zijn kun je trainen! Trots wordt weliswaar vaak geassocieerd met arrogantie, maar het is juist heel goed om trots op jezelf te zijn; daar word je een stuk gelukkiger van. Omdat je waarschijnlijk bent aangeleerd dat je altijd bescheiden moet zijn, moet je jezelf echter wel een beetje pushen om trots te zijn.

Een handige manier om dat te oefenen is door lijstjes te maken van wat je al hebt bereikt in je leven, aldus Andrea Owen. “En dan niet alleen diploma’s en banen, maar ook vaardigheden die je hebt aangeleerd en vooral dingen waar je enorm bang voor was, maar die je toch mooi hebt gedaan.” Sta jezelf vervolgens toe om een trots gevoel te ervaren als je dat lijstje ziet.

‘Vermijd’ mensen die je slecht laten voelen over jezelf

In het echte leven kun je misschien niet ineens de banden verbreken met die ene vriendin die een geweldige baan, vrienden en huis heeft, maar op sociale media kun je wél mensen ontvolgen als je jezelf constant op een negatieve manier met hen vergelijkt. Stel jezelf de vraag of die mensen je echt inspireren en motiveren of dat je jezelf dat alleen maar voorhoudt. In het laatste geval kun je beter proberen ze ‘in te wisselen’ voor mensen die je daadwerkelijk kracht geven. Word je een stuk blijer van.

Meer lezen over een positieve mindset:

Reageer op artikel:
Vergelijk jij jezelf altijd met anderen? Zo houd je daarmee op
Sluiten