11 concrete tips om jezelf te verbeteren (om vandaag al mee te beginnen)

Voel je al een tijd dat knagende gevoel dat je iets aan jezelf moet verbeteren, maar dat je niet precies weet wát je zou willen veranderen? Jezelf willen verbeteren is voor millennials de gewoonste zaak van de wereld. Daarom delen we een lijstje met 11 concrete tips om vandaag nog mee aan de slag te gaan.

Kleine disclaimer: pas wel op dat je niet continu wilt blijven verbeteren. Volgens Ben Kuiken, filosoof en auteur van het boek ‘De Organisatiefilosoof’, lijdt Nederland aan het ‘continu verbeteren-syndroom’, met stress en burn-outs tot gevolg. Jezelf willen verbeteren is goed, maar wees altijd op je hoede en overdrijf het niet.

Jezelf verbeteren met 11 concrete tips

1. Leer iets nieuws

Een nieuwe taal, een leuk hobby, een side hustle… door iets nieuws te leren, prikkel je je hersenen. Kies iets wat je leuk vindt, en maak het voor jezelf gemakkelijk om er een lange tijd mee door te gaan.

2. Lees elke dag

Je hoeft niet elke dag een volledig boek uit te lezen, maar lees in elk geval elke dag íéts. Of je het liefste voor fictie of non-fictie gaat, dat is helemaal up to you. Inspiratie nodig? In de WorkJuice boekenclub delen we elke maand de leukste boeken die die maand zijn uitgekomen.

3. Stop elke week met een slechte gewoonte

Als je in één keer wilt stoppen met roken, snacken, nagelbijten en het liefste ook nog met geld uitgeven aan onnodige dingen, dan kunnen we je nu al vertellen dat dat niet allemaal tegelijk gaat lukken. Als je één van die slechte gewoontes wel doet, raak je ontmoedigd en stop je waarschijnlijk met allemaal.

Hak je doel daarom in stukjes. Deze week stop je met roken. Volgende week met nagelbijten. Elke week begin je met iets nieuws, en zo vergroot je je slagingskans aanzienlijk.

4. Ban negativiteit in je leven

Als je je omringt met positiviteit in je leven, ben je automatisch een gelukkiger persoon. Hoe je dat toe gaat passen in jouw eigen leven, laten we aan jou. Of je dat nou doet door bepaalde Instagram-accounts niet meer te volgen, of het drastischer aan te pakken door een toxische vriendschap te verbreken.

5. Maak een 5 jaren plan

Een doel is pas een doel als je er een plan voor hebt, anders is het slechts een idee. Als jij over vijf jaar CEO wilt zijn van jouw droombedrijf, zet dan eens op papier wat je daarvoor gaat doen om het te realiseren. Waar wil je over éen jaar staan, en over drie jaar? Welke stappen ga je daarvoor nemen? Noteer het, en je weet wat je de komende tijd te doen staat.

> 5 jaren plan opstellen? Met deze 3 stappen rock je dat

6. Wat zijn je goede en slechte kwaliteiten?

Ook handig om rekening mee te houden tijdens het opstellen van je 5 jaren plan, zijn je goede en slechte kwaliteiten. Hoe kan je die inzetten om jezelf te verbeteren? Wat kan je doen om jouw slechte eigenschappen te veranderen? Maak een lijstje en kijk eens kritisch naar jezelf.

7. Sport

We zeggen niet dat je elke dag de sportschool in moet duiken om gelukkig te zijn. Maar wat we wél weten, is dat je gelukkiger wordt door af en toe te sporten. Als je sport maak je het geluksstofje endorfine aan in je hersenen. Het beste plan je op zondag de hele week in qua workouts, zodat je ook zeker weet dat je écht gaat. Maandag yoga, donderdag een rondje hardlopen. Who’s in?

> 5 redenen waarom ’s morgens vóór werk sporten een goed idee is

8. Leer omgaan met lastige mensen

Nee, je gaat het niet met iedereen in je omgeving kunnen vinden. Sommige mensen liggen je nou eenmaal beter dan andere mensen. Hoe je omgaat met lastige collega’s leren we je in dit artikel: 4 type problematische collega’s en hoe je met ze kunt dealen.

9. Stop met tv kijken

Die tv kan de deur uit. We hebben tegenwoordig zulke grote telefoons, tablets en laptops dat een tv-scherm eigenlijk overbodig is. Maar mocht de tv wegdoen nog een te grote stap voor je zijn, kijk dan in elk geval of je je tv-abonnement op kunt zeggen. Dit gaat je veel tijd schelen, omdat je dan niet eindeloos door verschillende zenders aan het zappen bent.

Het geld dat je daarmee bespaart kan je uitgeven aan Netflix en Videoland, waarmee je zélf kiest welke programma’s je op welk moment bekijkt. En zo ben je ineens veel meer baas over je eigen tijd, omdat je niet thuis hoeft te blijven voor een tv-programma.

10. Ga de natuur in

Een rondje wandelen door het bos, over de heide, een avondje uitwaaien met een lange strandwandeling… een paar uur in de natuur kan wonderen doen.

11. Laat het verleden los

Merk je dat je steeds vastloopt omdat je herinnerd wordt aan iets uit het verleden? Probeer dat los te laten. Dat klinkt zo op papier waarschijnlijk makkelijker dan dat het is – dat weten we. Maar toch drukken we je op het hart om je angsten onder ogen te zien, zodat je weer stappen kunt zetten. Hoe moeilijk dat in het begin misschien ook is.

Verder lezen?

Lifehack

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
11 concrete tips om jezelf te verbeteren (om vandaag al mee te beginnen)
Sluiten