Jelle Derckx in gesprek met Jennie Gielen over haar definitie van succes

Wat is succes? Die definitie is voor iedereen anders. In de podcast ‘wat is succes?’ gaat Jelle Derckx op zoek naar wat succes nu precies is in deze tijd. Hij gaat in gesprek met mensen die in hun leven een andere definitie hebben gekregen van succes en onderzoekt wat die verandering triggerde.

Op Spotify luister je de verkorte versie van het gesprek (13 minuten), maar op WorkJuice mogen we het hele gesprek tussen Jelle en zijn gasten delen. En daar zitten heel wat mooie learnings in.

In de vijfde aflevering spreekt Jelle met Jennie Gielen, van de blog Jenniefromtheblog.com. Ze woont sinds kort met haar hond Cody in een houten boshuisje in – je verwacht het niet – het bos. Ze maakt over dat bosrijke avontuur een podcast, genaamd Bosbabe, waarin ze vertelt over het reilen en zeilen van het kopen van het huisje tot aan alles wat haar nog te wachten staat.

Ook lezen: Jelle Derckx in gesprek met Judith Noordzij over haar definitie van succes

Hoi Jennie, jij laat je niet vertellen wat je moet doen. Hoe heb jij die ‘gezonde schijt’ ontwikkeld?

“Ik vind het belangrijk dat je je eigen pad volgt. En ik denk dat die ‘gezonde schijt’ is gekomen doordat ik zo vroeg met mijn blog ben begonnen. Ik was zestien, en op mijn achttiende ging dat goed lopen. Ik heb toen zoveel kansen en mogelijkheden gehad en zoveel kunnen uitproberen in een tijd waarin ik nog jong was, stufi kreeg en weinig uitgaven en zorgen had. Ik had de ruimte om het allemaal te proberen.”

Je was nog best jong. Vond je het moeilijk om je blog te starten? Was je toen onzeker over de mening van anderen?

“Ik denk dat ik daar in de periode ervoor aan gewend was geraakt. Ik was  actief op meidenforums, zoals ELLE of Girlscene. Ik was daar moderator dus ik hield een oogje in het zeil, maar was ook heel actief en deed mee in topics als ‘wat heb je vandaag aan’ waarin mensen hun outfits lieten zien. Ik kan me niet herinneren dat ik daar ooit schaamte bij heb gehad. Dat ging vanzelf.

Toen ik mijn blog begon heb ik dit juist aan iedereen verteld, omdat dat de mensen zijn die daar eerlijke feedback op kunnen geven en het balletje kunnen laten rollen.”

Wat is jouw definitie van succes?

“Heb je even? Ik heb hier over nagedacht en vind het wel lastig. Er komt veel bij kijken. Ik denk dat het sowieso is dat je doet wat jou gelukkig maakt. Dat je niet doet wat je denkt dat je hoort te doen van de maatschappij of de mensen om je heen, maar wat je hart je zegt.

“Dat je niet doet wat je denkt dat je hoort te doen van de mensen om je heen, maar wat je hart je zegt.”

Verder ligt het eraan hoe je het interpreteert. Iemand kan succes hebben op een bepaald gebied in zijn of haar leven, zoals op werk of in de liefde. Maar echt succes in het leven in het algemeen is denk ik als je een goede balans weet te vinden tussen die verschillende gebieden. Dat je de ballen die voor jou belangrijk zijn op een natuurlijke manier in evenwicht kan houden.

En om dat te kunnen denk ik dat het belangrijk is om jezelf goed te kennen. Dus daar komt wel veel bij kijken.”

Hoe doe je dat, doen wat je hart je zegt?

“Oef, dat zijn de lastige vragen. Ik krijg vaker vragen als ‘hoe word je zelfstandiger’, maar ik denk dat het bij mij met kleine stapjes vooruit is gegaan.

Als je steeds vast blijft zitten op het punt waarop je niet gelukkig bent, dan kom je niet vooruit. Wat bij mij hielp was om anderen te vertellen over mijn plannen en wat ik wilde in het leven. Als je niet uitspreekt wat je dromen zijn dan kan niemand je daarbij helpen.

Ik heb gemerkt dat als je ook maar kort laat vallen waar je mee bezig bent, dat er altijd wel mensen zijn die iets voor je kunnen betekenen. Ik zie vaak op internet mensen voorbijkomen die met speciale of geheime dingen bezig zijn. Ze lanceren het dan als het af is, maar ik denk dan: vertel het alvast, dan kunnen we je vooruit helpen.

“Als je niet uitspreekt wat je dromen zijn dan kan niemand je daarbij helpen.”

Ik denk ook dat je er niet bang voor hoeft te zijn dat anderen er met jouw idee vandoor gaan. Iedereen doet z’n ding zo op zijn eigen manier, dat je nooit twee dezelfde ideeën hebt. Net als dat er honderden kapsalons zijn die naast elkaar kunnen leven.

Toen mijn blog net goed begon te lopen had ik de drang om zoveel mogelijk volgers te verzamelen. Want je moet streven naar beroemdheid, dacht ik. Toen kwam al snel het besef dat je een stuk privacy inlevert en dat wil ik niet! Ik zag dat bij andere bloggers en YouTubers gebeuren en vond het voor hen heel leuk, maar bij mij zou dat niet passen. Ik heb daar toen een rem op gezet en een balans kunnen vinden in een bepaald bereik waar ik m’n brood mee kan verdienen, maar toch m’n privacy behoud.

Is jouw definitie veranderd?

“Die definitie is heel erg veranderd. Rond m’n achttiende ging het dus heel goed met m’n blog en in de jaren daarna heb ik veel te snel geleefd. Ik was veel aan het multitasken in die jaren en heb zoveel tijd in werk gestopt.

Ik studeerde nog in Rotterdam, werd voor allerlei pr-events uitgenodigd en wilde daar graag bij zijn. Iedereen die belangrijk was, was daar ook. In die dagen stond ik op en ging bloggen, vervolgens ging ik naar m’n opleiding en vanuit m’n opleiding weer door met bloggen of met de trein naar Amsterdam om naar events te gaan.

Alle tijd ging daar naartoe en m’n vrienden en familie heb ik te weinig aandacht gegeven. Als ik daarop terugkijk vind ik dat wel erg. Ik weet niet meer wanneer het besef kwam, maar op gegeven moment realiseerde ik me dat daar een betere balans nodig was.”

Wat was jouw definitie van succes eerst?

“Die had te maken met cijfers. Ik keek iedere dag naar de statistieken van m’n blog en was gericht op geld verdienen, hoe meer hoe beter.

En het beeld dat iedereen me leuk moet vinden, want anders is het niet geslaagd. Dat heb ik nu gelukkig kunnen omzetten in: niet iedereen gaat me leuk vinden en dat is helemaal prima.”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je dan?

“Ik vind dat moeilijk om te zeggen van mensen die ver weg van me staan, want iedereen vindt andere dingen belangrijk.

Ik vind rust, tijd met vrienden en familie en werk belangrijk – dat is ook onderdeel van m’n identiteit. Als ik daar een balans in weet te vinden, ben ik succesvol. Voor een ander kan dat anders zijn.

Je kan van iemands buitenkant moeilijk zeggen of diegene succesvol is. Maar ik kan wel zeggen wie ik inspirerend vind, en dat is Ilona Annema. Zij is gespecialiseerd in minimalistisch ondernemen. Ik denk dat zij op het gebied van werk heel succesvol is, maar over de andere aspecten van haar leven heb ik geen idee.

Ik haal ook veel inspiratie uit de mensen die dichtbij me staan, zoals m’n zus. Ze heeft jaren gezocht naar het werk dat bij haar past. Toen ze dat niet kon vinden, heeft ze besloten dat werk niet belangrijk is en ze er niet acht uur per dag mee bezig wil zijn. Dat betekent niet dat ze lui is, maar gewoon andere dingen belangrijker vindt. Ze is toen begonnen met leren over investeren en traden op de markt. Haar doel is om maar één uur per dag te hoeven werken, wat dus dat investeren is en daar komt ze steeds dichterbij.”

Waarom is zij dan succesvol?

“Ze is gaan kijken naar: wie ben ik en wat vind ik belangrijk? En tussen die elementen is ze de balans aan het zoeken. En ik denk dat dat succes is.”

“Een balans vinden tussen de elementen rondom wie je bent en wat je belangrijk vindt, dat is succes.”

Waar heeft Ilona je mee geïnspireerd?

“Vooral om niet alles zelf te willen doen. Ook heeft ze een keer in haar podcast gezegd dat je moet nadenken over hoe iemand anders jou zou omschrijven. Wat zou iemand zeggen als hij jou aan een ander aanraadt?

Ik vond dat heel lastig, omdat ik met zoveel tegelijkertijd bezig was. Ik heb van alles geprobeerd. En nu nog steeds. M’n blog is de basis, maar ik doe nu ook een podcast en video ernaast. Maar wat ze probeert te zeggen is: hou het bij de dingen die jij leuk en belangrijk vindt om te doen, en waar je goed in bent.

Wat heeft je nog meer geholpen?

“Ik pik overal kleine dingen op die ik leuk vind om uit te proberen. Ik lees veel boeken en vind het leuk om experimenten te doen. Ik vind slaap bijvoorbeeld heel belangrijk en heb een keer een maand lang zonder lampen geleefd, dus met het natuurlijke ritme van de dag meegaan. Dat vind ik interessant om te doen.

Ik heb de gouden regel dat slaap, beweging en goed eten in balans moet zijn. Anders voel ik me niet lekker in m’n vel. Als ik een nacht niet goed heb geslapen heeft dat effect op de andere aspecten. En als ik minder gezond eet, sport ik minder en als ik minder sport slaap ik slechter.

Ik vind het leuk om zulke kleine projecten uit te proberen en zo leer je wat voor jou belangrijk is of wat totaal niet bij je past.”

Luister het gesprek op Spotify

Meer over succes

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Jelle Derckx in gesprek met Jennie Gielen over haar definitie van succes
Sluiten