Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 19 feb 2019

De 2 lessen die ik leerde toen ik een week als Jeff Bezos (de CEO van Amazon) leefde

Nadat ik vorige week de dagelijkse routine van Richard Branson volgde en om 5 uur opstond om te gaan sporten, besloot ik het deze week over een andere boeg te gooien. Jeff Bezos, de CEO van Amazon is een groot voorstander van slaap. Een man naar mijn hart.

Mocht je het gemist hebben: in februari leef ik een maand als CEO. Elke week neem ik de dagelijkse routine over van een andere baas, om te kijken of ik iets kan leren van de slimste ondernemers ter wereld. Deze week is dus Jeff Bezos aan de beurt. Check hier zijn volledige dagelijkse routine.

Slapen

Voor hem is slaap heel belangrijk. Zijn reden om 8 uur slaap een prioriteit te maken, klinkt logisch. Hij wordt als CEO betaald om belangrijke keuzes te maken. Die kan hij volgens hem het beste maken als hij goed uitgerust is.

We schreven al eerder hoe belangrijk slaap voor je gezondheid is, maar toch krijg ik het op de één of andere manier bijna nooit voor elkaar om die volle acht uur te pakken. Het is eigenlijk best gek dat we die serie op Netflix (nog één aflevering dan) verkiezen boven slaap, zelfs als we moe zijn.

Wat zou er gebeuren als ik een week wél goed zou slapen? Ik besloot het uit te testen. Verdere veranderingen:

In plaats van niet ontbijten, of alleen een banaan, moest ik deze week uitgebreid (en gezond) ontbijten. Bovendien moesten mijn meetings aan de ‘twee pizza’-regel voldoen. Er mochten niet meer mensen aanwezig zijn in de meeting, dan je met twee pizza’s kunt voeden. Dat moesten we natuurlijk wel even uittesten. ?

jeff bezos, challenge, ceo, amazon

De logica van Jeff Bezos is ook weer logisch hier. Hoe meer mensen bij een meeting, hoe minder efficiënt die zal zijn. Dat is iets wat door onderzoek is bewezen en ook ik heb dit in het verleden als de waarheid ervaren.

Als ik in een restaurant at, zou ik iets moeten kiezen wat ik niet kende, of nog nooit had geprobeerd. Ik ging twee keer uit eten en dit bleek lastiger dan verwacht. Het was een leuke uitdaging, maar toch een moeilijke: eigenlijk wil je geen geld neerleggen als je liever een andere keuze had gemaakt.

Ik ging voor de vis in plaats van het vlees (ben normaal een vleeseter) en koos in het tweede restaurant een Oosterse proeverij. Allebei superlekker en dit was dan ook zeker een les die ik leerde. Het moedigt je aan af en toe een beetje avontuurlijk te zijn en uit je comfort zone te stappen. Natuurlijk zal je daardoor ook een keer wat bestellen dat je echt niet lekker vindt, maar misschien word je juist wel beloond.

De ruimte ontdekken

Wat doet de rijkste man ter wereld in zijn vrije tijd? Jeff Bezos is helemaal gek van de ruimte, dus moest ik natuurlijk wel gaan ontdekken waarom. Zijn hobby is om in een onderzeeër op zoek te gaan naar oude NASA raketten.

Aangezien ik niet de rijkste man ter wereld ben, bezocht ik een iets goedkoper alternatief: de Space Expo, waar je misschien wel als kind bent geweest. Ik vond er niet zijn liefde voor de ruimte, ik besloot juist dan en daar dat ik nooit in te nimmer de ruimte in wil.

jeff bezos, challenge, ceo, amazon

Hoe beviel de acht uur slaap me?

De tweede les die ik leerde was deze: ga op tijd slapen. Het doet zoveel met je humeur en je productiviteit als je gewoon goed slaapt. Net zoals het vorige week een eyeopener was hoeveel weinig slaap met je doet, was het deze week hoeveel genoeg slaap met je doet.

Ik was echt verbaasd dat ik toch elke avond weer moeite had om op tijd naar bed te gaan, terwijl ik gedurende de dag er toch echt de voordelen van in zag. Dit artikel was een mooie stok achter de deur om toch echt op tijd naar bed te gaan, maar ik hoop zeker dat ik dit in de toekomst nog steeds elke dag voor elkaar kan krijgen.

Next up: Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook. Benieuwd hoe mijn week eruit komt te zien? Hier vind je zijn hele dagelijkse routine.

Mijn vorige challenge

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De 2 lessen die ik leerde toen ik een week als Jeff Bezos (de CEO van Amazon) leefde
Sluiten