Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 17 november 2018

Sorry! Je bent niet zo slim en grappig als je zelf denkt

Denk jij dat je jezelf het allerbeste kent? Helaas, het blijkt dat ons zelfbeeld helemaal niet klopt. Shocking right? Het komt er op neer dat we té positief denken over onze goede eigenschappen. En onze negatieve eigenschappen? Die maken we erger dan ze zijn.

Oké, dus we kennen onszelf niet zo goed als we dachten. Collega’s daarentegen kennen ons juist beter. Zij kunnen onze eigenschappen twee keer zo nauwkeurig invullen en maken een veel betere inschatting van onze persoonlijkheid.

Ons zelfbeeld

Het is ook best lastig. Als iemand aan je vraagt wat je goede eigenschappen zijn, wat moet je dan zeggen? Je wil niet arrogant overkomen. Maar volgens ons zelfbeeld zijn we wél goed in dat bepaalde onderdeel. Onbewust is ons zelfbeeld vaak net wat enthousiaster dan dat zouden moeten zijn. We overschatten namelijk vaak hoe goed we nou eigenlijk echt zijn.

Niet alles kan trouwens beter ingeschat worden door een ander. Je eigen emotionele stabiliteit is iets wat jij zelf het beste kunt beoordelen. En eigenschappen die voor iedereen zichtbaar zijn (‘ik ben een extravert’ zeggen en elke keer heel aanwezig zijn op feestjes) weten jij en je collega’s allebei even goed.

Er zijn ook nog eens eigenschappen die makkelijk te zien zijn voor iedereen, maar waar je moeite mee hebt om het toe te geven. Voor deze eigenschappen hebben we andere mensen nodig. Nee, helaas niet je oma of je allerbeste vriendin. Zij zijn te positief, wat ervoor zorgt dat het alsnog niet betrouwbaar is. Nee, wil je een eerlijk antwoord? Ga dan naar je collega’s. Zij zullen eerlijk tegen je zijn, want aan het einde zijn zij degenen die er het meeste aan hebben als je verandert.

Wil je meer lezen?

Reageer op artikel:
Sorry! Je bent niet zo slim en grappig als je zelf denkt
Sluiten