Zo zeg je de ‘ja, maar’ in je hoofd gedag (en ga je wél voor je dromen)

“Zeg, wilde jij niet gaan schilderen?” – Ja, klopt. Maar ik heb nu nog even geen tijd. “En je eigen bedrijf opstarten?” – Ja, ook. Maar ik wil eerst kijken wat ik dan precies wil. “Een wereldreis maken?” – Ja, maar eerst nog sparen. “En…” – Ja, maar…

Ja, maar. Als er twee woorden zijn die killing zijn voor je carrière en persoonlijke groei, zijn het die twee wel. En dan eigenlijk vooral het tweede gedeelte. Bij de ‘ja’ gaat het nog goed, heb je dromen en plannen om die te bereiken. Maar na de ‘maar’ komen er smoesjes, zelftwijfel en meer van dat soort onzin. Maar hoe kom je daarvan af?

Hoe ‘ja, maar’ onze dromen in de weg staat

De woorden ‘ja, maar’ geven ons vaak een slachtofferpositie, een excuus om dromen niet na te jagen waar we zelf niks aan kunnen doen. We kunnen er niks aan doen dat we nu eenmaal onze huur moeten betalen en daardoor niet zomaar onze baan kunnen opzeggen voor een eigen bedrijf. We kunnen er niks aan doen dat andere mensen meerdere jaren ervaring hebben die we nooit kunnen inhalen. We kunnen er niks aan doen dat dat wat wij willen, allang gedaan is.

Lees ook: 7 mogelijke manieren waarop angst je tegenhoudt in het leven

Maar zelfs als dat inderdaad zo zou zijn, verandert dat niet dat er niks gebeurt als we zelf niks doen. Laten we er eens een cliché-quote-waar-toch-een-kern-van-waarheid-in-zit in gooien: dreams don’t work unless you do. Als je smoesjes gebruikt om niet meer te oefenen, word je inderdaad nooit beter.

Hoe vaker we ‘ja, maar’ zeggen om te rechtvaardigen waarom we niet voor onze dromen gaan, hoe meer we vergeten dat we wél iets aan de wereld hebben toe te voegen. En dat dat alleen maar meer wordt als we er zelf in gaan geloven en actie ondernemen. Maar hoe doe je dat dan?

Onderzoek waar je smoesjes vandaan komen…

Hoewel er veel verschillende dingen zijn die ons tegen kunnen houden, lijken al die dingen ook wel weer op elkaar. Vaak komt het neer op angst en perfectionisme, of anders praktische bezwaren (maar daar kan ook weer angst achter zitten).

De eerste stap is daarom ook om te onderzoeken waar je precies tegenaan loopt en waarom. Ben je bang voor afwijzing – en zo ja, waarom? Ben je bang om failliet te gaan – en zo ja, wat is het ergste wat er kan gebeuren, en waarom ben je daar bang voor? Je kunt alleen tegen die gedachten ingaan als je weet wat ze zijn.

Lees ook: Stop met focussen op je slechte eigenschappen: wat als er niets mis is met je?

… en hoe realistisch ze zijn

Als je écht eerlijk bent tegen jezelf, hoeveel van die ‘ja, maren’ kloppen er dan? Heb je nu écht zo veel minder ervaring of heb je jezelf dat gewoon aangepraat? Is het beeld dat jij van andere mensen hebt eigenlijk wel goed, of komt dat louter voort uit social media? Dit is het punt waarop je je gedachten bewust moet omvormen van ‘ik kan het niet’ naar ‘ik kan het wel’.

Natuurlijk zijn er ook realistische bezwaren om niet voor bepaalde dromen te kunnen gaan. Geld is daar bijvoorbeeld één van, en aan onze mentale gezondheid kunnen we ook niet altijd meteen iets doen. Maar we kunnen wel naar oplossingen zoeken.

Zoek naar oplossingen (en werk in kleine stapjes)

Geld kun je verdienen of misschien wel lenen, benodigde vaardigheden kun je leren en noem zo maar op. Als er inderdaad praktische bezwaren zijn, wat is dan de oplossing?

Schrijf je doel op en maak er een gedetailleerd stappenplan van, waarbij je goed kijkt naar wat op welk punt het meeste prioriteit heeft om écht te komen waar je heen wilt. Vaak streven we grote dromen niet na omdat ze zo overweldigend zijn, maar dat wordt dan een stuk minder.

Lees ook: Door te veel te focussen op het einddoel houd jezelf juist tegen

Probeer ook los te laten dat je alles perfect wilt doen. Natuurlijk wordt een bedrijf starten gemakkelijker als je in het begin veel kunt investeren, maar er zijn genoeg voorbeelden van mensen die juist met niets zijn gestart en toch heel groot zijn geworden.

Houd jezelf gemotiveerd

Als je aan dat stappenplan bezig bent, is het heel belangrijk om de stappen daarvóór niet te vergeten. Blijf onderzoeken wat je tegenhoudt en waarom, blijf jezelf actief wijsmaken dat je het kunt en blijf denken aan wat je echt wilt. Dat laatste houdt je gemotiveerd om niet alsnog te stoppen.

Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal begonnen bent, is stoppen sowieso al een stuk minder goede optie dan wanneer je helemaal niet begonnen bent. En lukt het je uiteindelijk toch niet om je dromen te bereiken? Dan heb je in ieder geval die ‘ja, maar’ overwonnen.

Meer motivatie om je dromen te volgen:

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo zeg je de ‘ja, maar’ in je hoofd gedag (en ga je wél voor je dromen)
Sluiten