Zo geef je antwoord op de vraag: ‘Is dit de juiste baan voor me?’

Het zoeken naar een baan kost heel wat energie. Zó veel energie, dat als we eenmaal de job uitoefenen, we niet geneigd zijn om snel weer te veranderen. Toch is het goed om kritisch te blijven en je af te vragen: ‘is dit wel de juiste baan voor me?’. Dat kan met behulp van deze 5 vragen.

Een droombaan, het is een moeilijke zoektocht. En hoewel een droombaan misschien wel niet bestaat, kun je wel gewoon heel erg tevreden zijn met de juiste baan op het juiste moment in je leven. Twijfel jij of dat voor jouw baan zo is?

Is dit de juiste baan voor mij? Stel jezelf deze 5 vragen

Geen enkele baan is natuurlijk perfect, maar door eens goed na te denken over deze vragen (dankzij Create & Cultivate) kom je al een heel eind!

1. Heb je plezier in wat je doet?

Natuurlijk zijn er ál-tijd werkzaamheden in je baan die je minder leuk vindt, maar de vraag hier is of je voldoende gemotiveerd bent om je werk dag in dag uit te doen.

Wees dus kritisch en stel jezelf de vraag of je voldoende betekenis vindt in je huidige baan. Mensen die hun baan betekenisvol vinden zijn trouwens twintig procent productiever, wijst onderzoek uit. Daar haal niet alleen jij, maar dus ook je werkgever voordeel uit!

2. Heb je een gezonde relatie met je baas?

Een gezonde relatie met je leidinggevende betekent dat jullie goed kunnen communiceren, dat je samen aan dezelfde doelen kan werken en dat je het gevoel hebt dat je begrepen en gesteund wordt.

Je hoeft dus heus niet samen te gaan shoppen om een gezonde relatie met je baas op te bouwen! Stel jezelf vooral de vraag: heb ik voldoende vertrouwen in mijn baas om hier nog x aantal tijd voor te werken of niet?

3. Krijg je een eerlijk loon?

Natuurlijk is loon niet de allerbelangrijkste factor voor werkgeluk, maar het is en blijft een cruciaal element. Loon is meestal afhankelijk van ervaring en opleiding. Stel jezelf dus de vraag of je op basis van die twee factoren eerlijk vergoed wordt.

Daarnaast is loon niet alleen het bedrag dat op het einde van de maand op je rekening staat, maar ook de extra voordelen (zoals gratis lunch of reiskosten). Maak even de optelsom en stel jezelf de vraag: word ik eerlijk verloond voor het werk dat ik hier verricht?

Handig! Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

4. Is je reistijd te doen?

De reistijd van en naar je werk kan best slopend zijn, zeker als je tijdens de spits in de file of in een overvolle trein moet staan. De ene persoon kan hier beter mee om dan de andere, maar besef dat reistijd een belangrijk aspect is voor je welzijn.

Stel jezelf daarom de vraag of je baan leuk genoeg is in verhouding tot de benodigde reistijd. Het antwoord op deze vraag geeft weer een extra inzicht bij de vraag of je huidige werksituatie de juiste situatie is of niet.

5. Zie je jezelf groeien in deze organisatie?

Een goede baan daagt je uit in je zelfontwikkeling. Want het gevoel hebben dat je talenten ontplooid worden, is één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan werkgeluk.

Stel jezelf daarom goed de vraag of je in je huidige baan wel voldoende kan groeien en jezelf kan ontwikkelen. Zo niet, vraag je dan af in welke mate dit bespreekbaar is met je leidinggevende.

Ziezo, hier heb je dus vijf belangrijke richtlijnen om te beslissen hoe tevreden je bent in je huidige baan. Kom je tot de conclusie dat je baan toch niets voor jou is? Dit zijn 7 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen.

Meer over je carrière

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo geef je antwoord op de vraag: ‘Is dit de juiste baan voor me?’
Sluiten