Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld 26 sep 2019

Hoeveel invloed heeft je studieschuld eigenlijk op je hypotheek?

Kriebelt het om een huis te kopen? Spannend! Alleen moet je daarvoor wel een hypotheek af te sluiten bij de bank. En dat doe je niet zomaar. Er zijn namelijk heel wat factoren die hier van invloed op zijn, zoals… je studieschuld.

Het is in Nederland geen ongewone zaak om de schoolbanken te verlaten met een fikse studieschuld. Toch is het belangrijk om te weten dat zo’n studieschuld best wat roet in het eten kan gooien in de toekomst. In een filmpje van NOS wordt bijvoorbeeld goed uitgelegd hoe studieschulden het maximale bedrag van je hypotheek de kop indrukken.

Invloed van studieschuld op je hypotheek

Factoren die je maximale hypotheek bepalen

Allereerst is het goed om te weten hoe het bedrag van je maximale hypotheek precies wordt vastgesteld. Dat bedrag is afhankelijk van wat er maandelijks binnenkomt op je rekening (salaris en andere bronnen van inkomsten) én wat je maandelijks moet terugbetalen aan andere leningen.

Onder die laatste categorie valt uiteraard je studieschuld. Die laatste kan je hypotheek met tienduizenden euro’s verminderen, kijk maar even naar volgende voorbeelden.

Let wel: hierbij is er een verschil tussen het oude systeem (voor mensen die vóór 2015 zijn beginnen studeren) en het nieuwe systeem (voor mensen die na 2015 zijn begonnen studeren).

Studieschuld in het oude systeem

In het oude systeem heb je gemiddeld €15.000 studieschuld die je in 15 jaar moet terugbetalen. Dit kost je zo’n €112 per maand gedurende 15 jaar.

Stel, je verdient €40.000 per jaar bruto, dan kan je in principe in je eentje een hypotheek van €171.000 krijgen. Maar: met die schuld gaat er 30.000 vanaf, waardoor je maximale hypotheek omlaag gaat naar €141.000.

Vuistregel: grofweg kan je stellen dat je je studieschuld moet verdubbelen en met dat bedrag gaat je maximale hypotheek omlaag. 

Studieschuld in het nieuwe systeem

In het nieuwe leenstelsel is de rekensom anders. Hier heb je gemiddeld €20.000 studieschuld die je in 35 jaar moet terugbetalen. Dit kost je zo’n €90 per maand gedurende 35 jaar.

Stel, je verdient €40.000 per jaar bruto, dan kan je in principe in je eentje een hypotheek van €171.000 krijgen. Maar: met die schuld gaat er €24.000 vanaf, waardoor je maximale hypotheek omlaag gaat naar €147.000.

Vuistregel: grofweg kan je stellen dat je je studieschuld moet vermenigvuldigen met 1,2 en dat bedrag moet aftrekken van je maximale hypotheek. 

Zo zie je maar dat je door een studieschuld al snel tienduizenden euro’s aan hypotheek misloopt. Wil je toch het maximale bedrag uit je hypotheek halen? Bekijk dan het volledige filmpje om te weten wat je mogelijke opties zijn.

Meer weten over je hypotheek?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoeveel invloed heeft je studieschuld eigenlijk op je hypotheek?
Sluiten