Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 12 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat – zoveel invloed hebben planten op je humeur én prestaties

Ben jij bezig met het creëren van een home office? Zoek je manieren om je kantoor op te fleuren? We geven je hierbij één gouden regel: investeer in voldoende planten! Ze kunnen namelijk een serieuze boost zijn voor je prestaties en je humeur.

I admit: ik ben het type persoon dat kamerplanten stiekem beschouwt als baby’s. Mijn hele huis staat er vol mee en als het kon, zou ik er nog meer kopen. Toch is dat allemaal zo gek nog niet, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen beter presteren wanneer er planten in de kamer aanwezig zijn.

Effect van planten op prestaties en humeur

De proefopstelling van het onderzoek bestond uit drie kamers. Een kamer met planten, een kamer met een rekje tijdschriften en een kamer waarin niets stond. Een groep deelnemers werd in drie gelijke groepen verdeeld in de kamers. Vervolgens kon men nagaan wat het effect was van kamerinrichting op prestaties en humeur.

Om te meten hoe ze presteerden, moesten de deelnemers een associatietaak maken. Het doel daarbij was het genereren van een zo lang mogelijke woordenketting. Om te meten wat de kamerinrichting met hun humeur deed, vulden de deelnemers een vragenlijst in waarbij ze moesten aangeven hoe gelukkig, moe, kalm, zelfzeker, energiek en afgeleid ze zich voelden.

Resultaten onderzoek

Wat bleek? De deelnemers in de plantenkamer maakten veel langere woordenkettingen dan de deelnemers in de andere kamers. De planten zorgden dus voor een significant positief effect op productiviteit. Let wel: dit was enkel zo bij de vrouwelijke deelnemers.

Wat humeur betreft hadden zowel de plantenkamer als de kamer met de magazines een positief effect. In deze condities evalueerden deelnemers zichzelf namelijk als zelfzekerder en energieker. Dit was zowel bij mannen als vrouwen het geval.

Waarom het effect van planten op de prestatie alleen bij vrouwen significant was, is nog niet helemaal duidelijk. Toch hebben ook mannen alle baat bij planten in een werkomgeving, want planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Daarnaast weten we uit andere onderzoeken dat planten indirect zorgen voor minder ziekteverzuim en een grotere productiviteit.

Moraal van het verhaal? Kom maar op met die kamerplanten! Zowel in je huis als op kantoor kan er weinig mislopen door groen toe te voegen. Wedden dat ook jij je binnen de kortste keren als een plant mom gaat beschouwen?

Meer over planten?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Wat – zoveel invloed hebben planten op je humeur én prestaties
Sluiten