Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel invloed heeft je partner op het succes in je carrière?

Heb je een partner die je aanmoedigt je dromen waar te maken, je uit je comfort zone pusht en altijd voor je klaar staat? Dan klinkt het logisch dat je partner ook daadwerkelijk invloed heeft op het succes dat je in je carrière hebt. Maar onderzoek kwam erachter dat die invloed nog veel verder reikt dan dat.

Zelfs de persoonlijkheid die je partner heeft, bepaalt hoe ver jij het in je carrière schopt.

Het onderzoek

Uit een onderzoek van de Washington University dat in 2014 werd gepubliceerd, bleek dat niet alleen je eigen persoonlijkheid je succes bepaalt. In dit onderzoek bestudeerden twee onderzoekers de levens van bijna 5.000 getrouwde mensen tussen de 19 en 89 jaar.

De deelnemers aan het onderzoek kregen eerst een aantal psychologische tests om te bepalen op welke persoonlijkheidskenmerken van de Big Five ze hoog scoorden. De Big Five bestaat uit de persoonlijkheidsdimensies extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid.

Dit persoonlijkheidskenmerk had grote invloed

Vervolgens werd vijf jaar lang bijgehouden hoe tevreden ze waren met hun werk, hoeveel salarisverhogingen ze kregen en in hoeverre ze in aanmerking kwamen voor een promotie. Wat bleek? Het enige persoonlijkheidskenmerk dat invloed had op het succes van de partner bleek ordelijkheid te zijn.

Partners van doelmatige, ordelijke, betrouwbare, bedachtzame en gedisciplineerde types scoorden op alle drie de punten goed. Ze waren blijer met hun baan, verdienden meer én hadden meer kans op een promotie. Wil je succes in je carrière? Dan kan je dus het best op zoek gaan naar een ordelijke wederhelft.

Waarom?

Hoe komt het dat dit persoonlijkheidskenmerk zo’n grote invloed heeft? De onderzoekers geven drie verklaringen:

  1. Ordelijke partners zorgen dat alles op rolletjes loopt in huis (bijvoorbeeld met het huishouden), waardoor de ander zich volledig kan focussen op werk.
  2.  Een ondersteunende partner zijn, stimuleert soortgelijk gedrag bij de ander. Dat zorgt dus voor een betrouwbaardere werknemer. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat je eerder een salarisverhoging en promotie krijgt.
  3. Mensen die hoog scoren op ‘ordelijkheid’ laten hun partner thuis veilig voelen en verminderen de onnodige ruzietjes, waardoor de partners niet onnodig afgeleid zijn op werk.

Natuurlijk is ‘ordelijkheid’ niet de enige factor die invloed heeft op het succes van de ander. Zo kan een ambitieuze partner je ook erg helpen in je carrière. Jullie hebben dan dezelfde gedachten over hoe het leven eruit zou moeten zien, waardoor jullie elkaar niet belemmeren. Daarnaast kan je met een ambitieuze partner goed sparren over werkkwesties. Ten slotte heeft hij of zij vaak ook nog eens een groot sociaal netwerk, waar jij ook de vruchten van kunt plukken.

Net als je werk is je relatie zo’n groot onderdeel van je leven. Het zou haast gek zijn als de twee géén invloed op elkaar zouden hebben.

Lees ook: 7 tekenen dat je succesvoller bent in je carrière dan je je misschien realiseert

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoeveel invloed heeft je partner op het succes in je carrière?
Sluiten