Jaime Andreas
Jaime Andreas Mindset 26 jun 2020

Ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer

Spontaan, teamplayer, enthousiast en een snelle werker… veel kwaliteiten die gevraagd worden wanneer je ergens gaat solliciteren. Allemaal leuk en aardig, maar niet voor de introvert. Het leven van introverte werknemers gaat niet altijd over rozen, want soms wordt het onmogelijke van hen gevraagd.

Het lijkt fijn dat alle werknemers dolenthousiast door al het werk razen, maar met alleen dat kom je toch het één en ander tekort in je bedrijf. Binnen een bedrijf is een balans van extraverten en introverten heel belangrijk.

Introverte werknemers wordt telkens weer verteld dat ze zichzelf meer moeten laten zien. Maar ze voegen juist meer toe aan het team door zichzelf op de achtergrond op te stellen en dingen te bekijken van een ander perspectief.

Introverte werknemers op de werkvloer

Dat je door je karakter de vrijdagmiddagborrel mist en nogal ongemakkelijk bent tijdens small talk, is helemaal niet belangrijk. Dit is een pleidooi voor de introverte werknemers, want de eigenschappen die jij wél te bieden hebt zijn onmisbaar.

Andere kwaliteiten

Geloof het als we zeggen dat introverte werknemers andere waardevolle kwaliteiten bezitten. Zo zorgen introverte mensen altijd dat ze goed voorbereid zijn om onverwachte gebeurtenissen te voorkomen. Ze denken vaak langer na en hebben daardoor een goede onderbouwde mening over een situatie.

Deze werknemers werken stil, maar hard door aan hun taken. Vaak hebben ze een lange concentratieboog en daarnaast denken ze goed over beslissingen na.

Extraverten kunnen daarentegen beter omgaan met prikkels en kunnen sneller tussen verschillende werkzaamheden schakelen. Toch verliezen zij sneller hun interesse en zijn vaak minder secuur in hun taken.

Meer rust

Niet iedere werkplek is ingericht op de introvert. Een kantoortuin werkt bijvoorbeeld niet fijn voor een introvert en kan veel waardevolle energie kosten.

De werknemer heeft juist een fijne rustige plek nodig waar ze in stilte kunnen werken. Het is niet erg als iemand af en toe iets komt vragen, maar introverten werken het beste als ze in hun eigen zone zitten.

Waardevolle connecties

Je bent als introvert misschien niet de meest sociale werknemer in het bedrijf, maar je maakt wel waardevolle connecties met je collega’s. De hechte connecties die jij hebt met je collega’s kunnen je veel opleveren in je carrière.

Echt waar: ook die extraverte werknemers kunnen het niet goed vinden met iedereen. Zij zijn er gewoon beter in om te doen alsof ze iedereen aardig vinden.

Ook interessant: Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer
Sluiten