Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 26 nov 2018

Introvert? 7 redenen waarom een CEO jou moet aannemen

In bijna alle vacatures zie je het staan: we zoeken iemand die spontaan, een teamplayer en pro-actief is. In andere woorden: we zoeken iemand die extravert is. ‘Outgoing’ zijn wordt vaak gezien als een voordeel. Maar iemand die introvert is, heeft net zo goed kwaliteiten die heel fijn zijn voor CEO’s.

Dat hebben wij niet zomaar bedacht. Dat de gemiddelde introvert de volgende goede eigenschappen heeft, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Introverten zijn vaak creatiever

Of je creatief bent of niet, ligt natuurlijk aan jouw persoonlijkheid en niet per se aan of je een extravert of introvert iemand bent. Uit onderzoek blijkt wel dat extraverte mensen creatiever zijn als ze in een goede bui zijn. Introverten daarentegen blijven altijd creatief. Ook als ze een slechte dag hebben.

Introverten kunnen beter omgaan met feedback

Er is ook onderzocht hoe een introvert en een extravert omgaan met feedback. Wat blijkt? Of het nou positieve, negatieve of neutrale feedback is: introverten kunnen beter omgaan met wat ze te horen krijgen.

Introverten halen meer deadlines

Uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland blijkt dat extraverten eerder een deadline niet halen dan introverten. Dit zou komen omdat een introvert beter vooruit plant.

Personen die introvert zijn werken beter samen

Een onderzoek naar groepsdiscussies onder studenten liet zien dat extraverten meer de neiging hadden om het conflict op te zoeken, terwijl de introverte studenten meer samenwerkten om tot een creatieve oplossing te komen.

Introverten kunnen goed luisteren en observeren

Als je introvert bent, betekent dat niet per se dat je verlegen bent. Wel is het zo dat introverte mensen vaak wat minder praten. Ze besteden hun tijd vaak liever aan het luisteren naar andere mensen en het observeren wat er in een ruimte gebeurt.

Een introvert zal nooit zomaar wat zeggen. Als hij of zij een idee vertelt, dan zal daar altijd grondig over nagedacht zijn. Introverte mensen luisteren eerst naar anderen, analyseren dan en bedenken dan pas een oplossing.

Net als extraverten hebben introverte mensen dus goede kwaliteiten waar een baas veel aan heeft. Een bedrijf zou een goede mix aan werknemers moeten hebben. Zie je een vacature waar om extraverte eigenschappen wordt gevraagd? Reageer dan gewoon! Ze zien vanzelf waarom ze je wél zouden moeten aannemen.

Meer lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Introvert? 7 redenen waarom een CEO jou moet aannemen
Sluiten