Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Terug naar kantoor: zo overleef je het als introvert in een kantoortuin

Hoewel er ook zeker nadelen aan thuiswerken zitten, is het voor veel introverten een feestje om vanuit huis te werken. Een lawaaierige kantoortuin is voor veel mensen al killing voor de productiviteit, laat staan als je de beste prestaties aflevert in een rustige prikkelarme omgeving (het tegenovergestelde dus eigenlijk…).

Nu het thuiswerkadvies is vervallen en veel bedrijven hun werknemers weer naar kantoor laten komen (full- of parttime), zal je als introvert toch een manier moeten te vinden om in een open kantoor te overleven.

Introvert in de kantoortuin

Een survival guide voor introverten die weer moeten terugkeren naar de kantoortuin.

Geef duidelijke grenzen aan

Het grootste nadeel aan een open kantoortuin is dat iedereen je zo kan aantikken voor een ‘snelle vraag’. Daarom is het goed om duidelijke grenzen aan te geven.

7 dingen die introverten graag tegen hun bazen en managers willen zeggen

Vraag bijvoorbeeld of het later kan als iemand je aanspreekt. Als je dit vaak genoeg doet, snappen mensen op een gegeven moment wanneer ze je beter kunnen laten werken. Je koptelefoon op (niet storen) of af (beschikbaar), kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Zoek de stilte op (buiten de kantoortuin)

Moet je echt een deadline halen en geconcentreerd aan de slag? Blok een tijd in je agenda als afspraak met jezelf en zoek hiervoor een stil plekje op kantoor, zoals een vergaderhokje.

Personaliseer je werkplek

Het is belangrijk om je comfortabel op werk te voelen. Zorg dat je bureau een plek is waar je graag komt en je zal veel beter met de uitdagingen van de kantoortuin kunnen dealen. Leg bijvoorbeeld een dikke trui klaar als je het vaak koud hebt op kantoor, zet wat foto’s van vriendinnen op je bureau en vergeet je favoriete snacks niet.

De 8 introverte persoonlijkheidstypen en de banen die bij ze passen

Onderhandel over flexibele werktijden

Het is de norm om van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags te werken, dus is het logisch dat de meeste mensen er rond die tijd zijn. Het kan jou als introvert daarom helpen om eerder op werk te zijn dan de rest, of juist langer te blijven, zodat je meer tijd hebt om in stilte kunt werken. Zelfs in de kantoortuin!

Ga daarom in gesprek met je leidinggevende om het eens over flexibele werktijden te hebben. Benadruk daarbij dat je op deze manier meer werk gedaan krijgt. Een andere optie is om meerdere dagen per week te blijven thuiswerken, als dat beter voor jou werkte.

Laat je behoeften horen

Goed om te onthouden: je collega’s en leidinggevende kunnen niet raden wat jouw behoeften zijn. Je moet dan niet verwachten dat ze dit zomaar weten als jij dit nog niet duidelijk hebt gemaakt. Laat je collega’s en leidinggevende zeker weten dat je het best in stille omgevingen werkt.

En, als je het lastig vindt om grenzen aan te geven, zeg dan zoiets als: “Het is niet persoonlijk als ik je per ongeluk negeer of kortaf doe als ik met mijn koptelefoon aan het werk ben.” Alleen als je het ze vertelt, kunnen ze rekening houden met jouw manier van werken. Wellicht is het zelfs mogelijk om in een hoek van de kantoortuin een werkplek aangewezen te krijgen.

5 behoeften van introverten op de werkvloer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Fast CompanyIntrovert, Dear

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Terug naar kantoor: zo overleef je het als introvert in een kantoortuin
Sluiten