Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 7 juli 2019

Introvert? Deze 6 dingen kan je doen om je carrière een handje te helpen

De werkvloer van tegenwoordig is ingericht op de extraverte persoonlijkheid. Praten over koetjes en kalfjes bij het koffiezetapparaat is voor een introvert vaak een opgave en vrijmibo’s zijn energieslurpend. Dan hebben we het nog niet eens gehad over die kantoortuin, waardoor je constant prikkels binnenkrijgt.

Kortom: als introvert zijn er nogal wat uitdagingen op het gebied van werk. Hoe zorg je ervoor dat je werkgeluk behoudt en niet elke dag uitgeblust thuis komt van werk?

Accepteer jezelf

Voordat we vertellen wat je kunt doen om je carrière te verbeteren, weet dat introvert zijn meer dan oké is. Extravert zijn wordt vaak gezien als een voordeel op de werkvloer, maar een introvert heeft net zo goed kwaliteiten die fijn zijn op het gebied van werk. Je bent creatiever, kan beter omgaan met feedback, haalt meer deadlines en kan enorm goed luisteren en observeren bijvoorbeeld.

Ironisch genoeg houd je jezelf juist tegen in je carrière als je maar niet accepteert dat jij introvert bent, en de hele tijd probeert extravert te zijn. Dat is doodvermoeiend en werkt daardoor niet op de lange termijn.

Onthoud: iedereen heeft minder goede kwaliteiten die aan zijn of haar persoonlijkheid verbonden zijn. Zo is een extravert iemand vaak chaotisch. Accepteer jezelf – je goede én slechte kwaliteiten – en je zal je carrière een handje helpen.

Ook interessant: Introvert? 7 redenen waarom een CEO jou moet aannemen

Netwerk op jouw manier

Je netwerk brengt je ver, zeggen ze weleens. Daar kan je als introvert soms best mee zitten. Jij doet nou eenmaal minder snel contacten op dan extraverten, waardoor jouw netwerk niet zo uitgebreid zal zijn. Maar introvert zijn kan bij een netwerk onderhouden juist een hele krachtige eigenschap zijn.

Oké, nee, jij hebt niet het grootste netwerk. Maar de contacten die je hebt, daar heb je een veel betere relatie mee. Je hebt niet tientallen oppervlakkige contacten die misschien aan je denken. Je hebt minder contacten die sowieso aan je denken als er een kans voorbij komt.

Wil je toch je netwerk uitbreiden? Als netwerkborrels met vreemden niets voor jou zijn, sleep jezelf er dan niet elke keer naartoe. Zoek uit wat voor jou een fijne manier om te netwerken is. Via Instagram of LinkedIn bijvoorbeeld, of door iemand tegen wie je opkijkt te vragen voor een kop koffie.

Lees ook: 5 alternatieven voor die ongemakkelijke networkborrel

Laat zien dat je om je collega’s geeft

Voor sommige extraverte collega’s kan het bij introverte mensen lijken alsof ze zich afsluiten van de rest van de groep, omdat ze de collega’s niet aardig vinden bijvoorbeeld. Zo is de kans groot dat energieslurpende vrijmibo’s niet echt jouw ding zijn.

Vind uit wat wel jouw ‘ding’ is, om ze te laten zien dat je het wel fijn vindt dat deze mensen je collega’s zijn. Trakteer op maandagochtend bijvoorbeeld eens op koekjes of ga een koffietje halen met je collega’s bij de koffiezaak op de hoek. Het kan al zo simpel zijn als meekletsen op een vrijdagmiddag als stiekem niemand meer echt productief is, in plaats van gewoon doorgaan met je werk.

Neem pauzes

Wil je een keer alleen pauze houden om even op adem te komen? Vind je het fijn om elke dag rond drie uur even alleen een blokje om te gaan? Weet dat dat helemaal oké is en dat dit je carrière alleen maar ten goede zal komen.

Deze acties zullen je niet per se een promotie opleveren, maar zullen ervoor zorgen dat je weer even op kunt laden. Even een periode zonder al te veel prikkels, waardoor je daarna met meer energie, focus en productiviteit kunt gaan bewijzen dat je die promotie verdient.

Kies de juiste baan

Als jij je werkelijk altijd oncomfortabel en uitgeblust voelt, kan dat een teken zijn dat je misschien een verkeerd carrièrepad hebt gekozen. Misschien werk je als introvert wel in sales of met klanten, en alhoewel dit voor introverten ook hele leuke banen kunnen zijn, zijn het niet voor iedereen de beste opties.

Uit je comfortzone stappen is goed, maar je werkgeluk gaat altijd voor. Toegeven aan jezelf dat je beter een andere baan kunt zoeken die bij jouw introverte persoonlijkheid past, is niet hetzelfde als jezelf tegenhouden. Dit betekent alleen dat jij weet wat jou blij maakt en weet hoe jij de beste prestaties levert.

Meer tips voor introverte mensen

Reageer op artikel:
Introvert? Deze 6 dingen kan je doen om je carrière een handje te helpen
Sluiten