Zie jij een internationale carrière wel zitten? 6 tips om dit voor elkaar te krijgen

De één verhuist naar New York voor een internationale carrière, de ander wordt een digital nomad die overal ter wereld kan werken. Een internationale carrière klinkt voor veel mensen als een droom. Deins jij ook niet terug van een sprong het diepe en een carrière in het buitenland? Dit zijn 6 tips om dat voor elkaar te krijgen!

Door de internationalisering van het bedrijfsleven wordt het steeds makkelijker om een carrière op te bouwen in het buitenland. Persoonlijk vinden we dat helemaal te gek, maar is het ook wat voor jou? Deze 6 tips laten zien what it takes om op een succesvolle manier in het buitenland te werken.

6 tips voor een succesvolle internationale carrière

1. Vraag je af waarom je naar het buitenland wilt

Bij welke beslissing je ook maakt in je leven, is het belangrijk om je af te vragen waarom je die beslissing neemt. Wil je bijvoorbeeld naar het buitenland omdat je daar stappen kunt maken in je carrière, of omdat je droomt van the good life in Bali?

Besef dat de kans op teleurstellingen groter is wanneer je hoofdzakelijk verhuist vanwege het avontuur. Ook al woon je in Bali, je zal niet elke dag aan het strand liggen en dagelijks nieuwe lunchtentjes uittesten. Je zult namelijk het grootste deel van de week bezig zijn met werk, dus zorg dat je het werk net zo leuk vindt als de bestemming.

2. Pin je niet vast op de bestemming

Sure, je hoort vast veel verhalen van dromerige bestemmingen als Sydney en Thailand. We begrijpen dat hierdoor een beeld ontstaat dat je voor een internationale carrière het beste een zonnig, bruisend oord kan opzoeken.

Toch is het belangrijk om alle opties open te houden. Net de minder voor de hand liggende opties kunnen jouw carrière het meeste opleveren.

Houd ook in gedachten dat steden met een goed ontwikkelde economie (zoals Londen, Hong Kong of Tokio) gelijk staan aan een grotere concurrentie. Opkomende landen (als Thailand, Vietnam of de Filipijnen) hebben het voordeel dat je hier career wise verrassend snel resultaat kan boeken.

3. Licht je werkgever in

Droom je van een internationale carrière, maar denk je dat je werkgever hier niet voor open staat? Think again: wie niet waagt niet wint! Wie weet moedigt je werkgever je dromen veel meer aan dan je had kunnen denken.

Werk je in een internationale organisatie? Laat dan zéker aan het management weten dat je openstaat voor een internationale carrièreswitch. Win informatie in bij de HR-afdeling, laat je adviseren en informeer naar de doorgroeimogelijkheden en vooruitzichten die je hebt in andere landen.

Lees ook: Zo zorg je dat je van je baas in het buitenland mag werken

4. Get to know your destination 

Een bestemming gekozen? Cool! Maar voordat je je laat leiden door clichébeelden in je hoofd, kun je toch beste even uitzoeken welke van die beelden kloppen en welke niet.

Praat met mensen die er wonen, zoek uit hoe de arbeidsmarkt eruit ziet en hoeveel de markt in verandering is. Check ook even hoeveel je minstens moet verdienen om je vaste te lasten te kunnen betalen. Met andere woorden: doe je research!

5. Focus op universele vaardigheden

Ben je van plan om na een paar jaar weer terug te keren naar Nederland? Dan is het wel zo handig dat je in het buitenland ervaring opdoet die je ook nog in Nederland zal kunnen benutten. Of dat het geval is of niet, is meestal sector afhankelijk.

Met technische functies (digitale marketing, finance of IT) kan je over het algemeen overal aan de bak. Functies in de juridische sector zijn vaker landgebonden.

6. Onderschat de impact niet

Naar het buitenland verhuizen is niet altijd rozengeur en maneschijn – there we said it. De impact van een geheel nieuwe (werk)omgeving kan immens groot zijn. En hoe stoer je ook bent, de kans bestaat dat je overvallen wordt met een enorm gemis naar je thuisland.

Het is in ieder geval al-tijd een goed idee om te investeren in een waardevol netwerk ter plaatse. Leg zoveel mogelijk contacten met andere expats, lees je in over de lokale cultuur en zoek een toffe hobby uit. Hopelijk voelt het dan snel als thuis.

Een carrière opbouwen is zelfs in je eigen land niet vanzelfsprekend, laat staan dat het makkelijk is in het buitenland. Gelukkig liggen er anno 2019 heel veel internationale mogelijkheden en is in het buitenland werken toegankelijker dan ooit. Ons beste advies is dus: go for it, en enjoy the ride.

Meer over werken in het buitenland

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zie jij een internationale carrière wel zitten? 6 tips om dit voor elkaar te krijgen
Sluiten