Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 6 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe je van je Instagram account een business kunt maken

Af en toe een fotootje maken waarmee je honderden euro’s binnenharkt. Als dat jouw beeld is van een business op Instagram, dan heb je het bij het verkeerde eind. Geld verdienen met Instagram is zeker niet onmogelijk, maar het kost veel meer tijd en moeite dan veel mensen denken.

Voordat je geld kan verdienen met Instagram of klanten kan binnenhalen met het platform, heb je fans nodig. Dit hoeven er echt niet miljoenen te zijn, steeds meer bedrijven gebruiken micro-influencers (vanaf 5.000 volgers) om mensen te bereiken.

Hoe zorg je ervoor dat je een schare fans opbouwt? En hoe kan je uiteindelijk geld verdienen?

Vind een niche

Hoe specifieker de niche, hoe minder concurrentie je zal hebben en hoe beter merken weten of jullie een goede match zijn. Als jouw niche fashion is, kan je bijvoorbeeld denken aan tweedehandskleding, budget of het combineren van printjes. Ook bij reisfotografie zal je je moeten onderscheiden van al die andere reisaccounts. Misschien laat jij ook de minder mooie kant zien van het reizen, doe je aan micro-reizen of reis je als koppel.

Denk ook na over jouw unieke stijl. Je volgers moeten als ze door hun tijdlijn scrollen meteen weten dat deze foto van jou komt. Dat kan door de stijl van fotograferen zijn of door een bepaald filter in de nabewerking.

Ook interessant: Deze 5 mythes over Instagram moet je niet geloven

Nabewerking

Nu we het toch over nabewerking hebben… Dit is de ideale manier om je te onderscheiden van anderen. Houd constant dezelfde nabewerking aan om je feed één geheel te houden. Dit is erg belangrijk omdat mensen je hierdoor herkennen, maar ook omdat je feed jouw portfolio is.

Als je per se op je telefoon wilt nabewerken (is wel zo makkelijk) kun je het beste apps als VSCO, Darkroom en Snapseed gebruiken. Bij Snapseed kun je bijvoorbeeld een klein deel van de foto oplichten als iets op de voorgrond donkerder is.

Op de computer kan je het beste Lightroom gebruiken om foto’s te bewerken. Dit Adobe programma is hier speciaal voor gemaakt. Tip: op internet kun je gratis en betaalde ‘presets’ vinden. Dit zijn een soort filters die je in één klik over de foto kunt gooien.

Let op: als je nog geen Adobe pakket hebt, zal je voor Lightroom moeten betalen en daardoor moeten investeren in je Instagram account (hierover later meer).

Wees persoonlijk en authentiek

De gepolijste accounts op Instagram hebben we nu wel gezien. Niemand zit te wachten op nog een account met gestagede beelden en vergis je niet, daar prikken we tegenwoordig zo doorheen. Je zal een veel betere band opbouwen met je volgers als je persoonlijk, eerlijk en authentiek bent. Omdat ze zich kunnen identificeren met je, zullen ze zich meer verbonden voelen.

Doe niet alleen aan zenden

Instagram is een socialmediakanaal, dus let’s get social! Dit doe je op twee manieren: volg inspirerende accounts in jouw niche en ga reageren. Hoe vaker mensen jouw naam voorbij zien komen, hoe groter de kans is dat ze even een kijkje op jouw account gaan nemen.

Reageer ook op jouw volgers. Als ze een DM sturen bijvoorbeeld, of reageren op jouw foto. Iemand heeft de moeite gedaan om een berichtje achter te laten en dat is eigenlijk super lief.

Ga ten tweede ook het gesprek aan met je volgers. Dat betekent: vragen stellen bij je posts. Dat is nog enger dan de eerste tip, want het voelt ontmoedigend als er in het begin niemand reageert. Dit komt vanzelf als je account groeit en je volgers gewend zijn aan het feit dat jij ook meer over hen te weten wil komen.

Gebruik tools om je Instagram naar de next level te tillen

We zeiden het al eerder bij het kopje ‘nabewerking’, maar je moet ook gaan nadenken of je in je account wil gaan investeren. Zo’n tool om je account naar de next level te tillen is niet alleen Lightroom voor de nabewerking, maar bijvoorbeeld ook de aanschaf van een camera in plaats van je smartphone of een bluetooth self-timer afstandsbediening.

Wees transparant naar je volgers

Als je eenmaal merken hebt gevonden die met je willen samenwerken is het belangrijk om transparant te zijn naar je volgers toe. Zeg er altijd bij of je iets gekregen of gekocht hebt en vertel ook waarom je samenwerkt met merken.

Zorg daarbij dat je alleen met merken werkt waar je écht enthousiast over bent. Als jij alleen maar shit producten promoot, dan luisteren je volgers na een tijdje echt niet meer naar je.

Hoe kan je geld verdienen met Instagram? 3 manieren

Wees gepassioneerd

Een beetje een open deur, maar toch ook de meest belangrijke tip: wees gepassioneerd. Als jij alleen met Instagram bezig bent, omdat je denkt dat het je geld gaat opleveren, dan zal jij het op de lange termijn niet redden. Als je echt een passie hebt voor de niche, zal dat ook aan je content te merken zijn, en voel je authentieker aan.

Zoals je ziet bestaat er geen speciale formule waardoor je snel geld kan verdienen met Instagram. Als je het écht leuk vindt wat je doet, jezelf bent en bovenstaande tips opvolgt, dan moet het goedkomen.

Meer tips voor Instagram

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoe je van je Instagram account een business kunt maken
Sluiten