Deze 4 tricks zorgen ervoor dat je niet overweldigd raakt door Instagram

Ondanks dat social media soms hartstikke leuk en interessant kunnen zijn, zit er ook een donker randje aan. Soms kunnen al die meldingen, push notificaties en de druk om een goede Instagram foto te posten ook té worden. Dankzij deze apps en tricks zorg je ervoor dat je niet overweldigd raakt door social media, en bescherm je jouw work life balance.

Werken in de media kan soms heftige challenges met zich meebrengen, helemaal als je in de social media tak werkt.

# 1 Klaar met je werkdag? Zet je Instagram notificaties op stil

Als je de hele dag met Instagram bezig bent, dan kan het ’s avonds heerlijk zijn om even een avondje níét met je telefoon bezig te zijn. Helaas zorgen die aanwezige pushnotificaties er altijd voor dat je toch nieuwsgierig bent naar wat er op the gram aan de hand is.

Wist je dat je via de app zelf een pauze kan nemen van die notificaties? Je kunt verschillende tijdsperiodes kiezen, van 15 minuten tot 8 uur. In deze periode zal Instagram jou niet storen. Als de tijd voorbij is, staan de settings weer precies zoals ze eerst stonden. Je hoeft de notificaties niet handmatig weer aan te zetten, want dat gebeurt automatisch. Dat krijgt van ons een double tap.

instagram

Wil je de notificaties van Instagram helemaal uitzetten? Dan kan je natuurlijk ook in de instellingen van je telefoon kijken.

# 2 Geef jezelf een Instagram deadline

Als je je – net zoals ik – soms kan verliezen in de tijd die je op inspirerende Instagram accounts doorbrengt, dan is het misschien handig om jezelf een Instagram deadline te geven. Dit kan in de app zelf, in de instellingen. Hier vind je het kopje ‘Activiteiten’, waar je een dagelijkse herinnering voor jezelf kan instellen. Ook zie je hier jouw dagelijkse gemiddelde van het aantal minuten die je de afgelopen week op Instagram zat. Confronterend, maar wel goed om eens bij te houden.

Instagram

Heb je dit tijdslimiet bereikt, dan krijg je een melding van Instagram. Dit creëert bewustzijn van de tijd die je daadwerkelijk op Instagram doorbrengt. Wil je dagelijks niet langer dan een half uur aan het kanaal spenderen? Of vind je juist dat je per dag maximaal 2 uur achter elkaar mag Instagrammen? Met deze trick kan je daar gemakkelijk controle over houden.

# 3 Focus niet op likes

Wij weten als geen ander dat een like kan zorgen voor een mini-endorfine kick, maar focus niet te veel op likes. Wat namelijk veel belangrijker is dan likes, is het engagement dat je hebt met je volgers. Probeer op anderen te reageren (en dan bedoelen we echt hele gesprekken), ken je doelgroep en weet wat ze leuk vinden. Likes verzamelen door populaire hashtags te gebruiken is leuk, maar het levert je verder niets op.

Lees ook: Manieren om geld te verdienen met Instagram

# 4 Plan je Instagram posts in

De makkelijkste manier om even afstand te nemen van Instagram, is het plannen van je posts. Je kunt via de app Later zowel je feed als je Stories inplannen. Vervolgens post de app automatisch jouw posts – zodat jij er niets meer aan hoeft te doen. Plan bijvoorbeeld een uurtje in de week in om jouw Instagram posts te plannen, inclusief caption, hashtags en emoticons. Vervolgens: sit back and relax. 

Een ander groot voordeel van het inplannen van je Instagram posts via Later, is dat je dit via je computer kunt doen. Je bent dan natuurlijk wel met Instagram bezig, maar het creëert wel een bepaalde afstand tussen je telefoon en je head space.

Meer lezen over Instagram?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 4 tricks zorgen ervoor dat je niet overweldigd raakt door Instagram
Sluiten