Dít gebeurde er in 2019 op Instagram (van de #10yearchallenge tot het verbergen van likes)

Onze favoriete tijd van het jaar is aangebroken: december. Niet alleen omdat het bijna kerst is, of omdat er zo veel cadeautjes onder de kerstboom liggen, maar omdat we overspoeld worden met lijstjes en recaps van 2019. En daar zijn we dól op. Vandaag delen we dan ook maar al te graag alle ins en outs van Instagram met je.

Want oh my, 2019 was een intens jaar voor Instagram en zijn gebruikers. Zowel op gebied van challenges, als van nieuwe updates en features voor de app zelf.

Dit gebeurde er in 2019 op Instagram

1. Ariana is de meest gevolgde vrouw op Instagarm

Powervrouw Ariana Grande stootte Selena Gomez van de troon. Niet in de muziek charts, maar als meest-gevolgde-vrouw op Instagram. Dit jaar bereikte Ariana Grande maar liefst 168 miljoen volgers, en moet Selena het doen met 165 miljoen volgers.

De meest gevolgde man op Instagram is overigens voetballer Christiano Ronaldo. Met zijn 192 miljoen volgers (!) loopt hij op dit moment nog een flink eind voor op de dames.

2. En de meest gelikete foto? Die was van een ei

4 januari werd een stockfoto van een ei op Instagram geplaatst met de caption “Let’s set a world record together and get the most liked post on Instagram. Beating the current world record held by Kylie Jenner (18 million)! We got this ?“.

Het internet werd gek, en op dit moment heeft de foto bijna 54 miljoen likes and counting. In heel 2019 is er geen foto online gekomen die nóg meer likes kreeg, dus dit prachtige ei mag met trots de titel most liked photo of 2019 dragen.

Enne, deze hype was trouwens niet voor niets. Het account @world_record_egg bleek van een organisatie te zijn die mensen helpt die het mentaal moeilijk hebben, en iemand zoeken om mee te praten. Wat ons betreft hét perfecte voorbeeld van hoe je social media moet inzetten als marketing stunt.

3. #10yearchallenge

Ondanks dat er op Instagram veel verschillende challenges voorbij komen, kunnen we de #10yearchallenge ons nog heel goed herinneren. Talloze mensen over de hele wereld deelden recente foto’s van zichzelf, en zette deze naast een foto van 10 jaar geleden om te zien hoeveel ze veranderd zijn (of juist onwijs jong gebleven, zoals Reese Witherspoon op de afbeelding hieronder).

De trend werd opgepikt door celebrities, influencers, en micro-influencers, maar ook door gewone Instagam gebruikers zoals jij en ik. In totaal zijn er meer dan 4 miljoen posts met deze hashtag geregistreerd.

4. De Bottle Cap Challenge

De vorige challenge kon door iedereen ouder dan 10 jaar gedaan worden (is het dan eigenlijk nog wel écht een challenge?), maar voor de Bottle Cap Challenge waren iets meer skills nodig. We kunnen proberen uit te leggen wat de challenge precies inhoudt, maar we kunnen ook aan Jason Statham vragen of hij het even laat zien.

De bovenstaande video kunnen we opnieuw en opnieuw kijken. En nee, dat heeft écht niets met Jason Statham te maken… 😉 De truc is dus om met een karate kick ervoor te zorgen dat de dop van het flesje gedraaid wordt. Met je voeten dus. Ook aan deze challenge deden verschillende celebrities mee, zoals bijvoorbeeld Ellie Goulding, Lizzo en Justin Bieber. Of ze allemaal even succesvol waren laten we maar even in het midden.

Maar dat is nog niet alles. Dit veranderde aan Instagram zélf

5. Meer mogelijkheden op Instagram Stories

Dat Instagram Stories steeds populairder wordt, dat ziet Instagram zelf natuurlijk ook. Daarom kwamen er in april een aantal leuke feautures die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit de app. We hebben het over onder andere de Quiz en Vragen functies.

Inmiddels kunnen we beide opties al niet meer wegdenken van Instagram. Want hóé heerlijk is het om die ‘ask me anything’ vragen door te scrollen, of op een handige manier tips te vragen voor die vakantie in Thailand?

6. Instagram begint met het verbergen van likes

Deze functie is in Nederland nog niet helemaal uitgerold, maar we vinden het wél iets interessants. Instagram heeft ervoor gekozen om de likes die je op een foto krijgt te verbergen, zodat de pressure van het uploaden van het perfecte plaatje minder wordt. Instagram zou meer moeten gaan om connecties en gesprekken.

Zo, dat was 2019 op Instagram. We kunnen niet wachten op wat de app in 2020 voor ons in petto heeft. Volg je tot dan @workjuice?

Meer lezen over Instagram?

Later

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dít gebeurde er in 2019 op Instagram (van de #10yearchallenge tot het verbergen van likes)
Sluiten