6 manieren om weer geïnspireerd te raken op werk

Of je nu je droombaan te pakken hebt of niet: inspiratie vinden op het werk is voor iedereen soms lastig. Gelukkig zijn er manieren om die inspiratie weer aan te wakkeren, en wel deze!

Heb jij het gevoel dat je in een sleur bent beland? Dat je steeds hetzelfde werk doet? Of dat je toe bent aan nieuwe prikkels en ideeën? Dan zijn volgende tips om weer geïnspireerd op werk te raken voor jou.

Zo vind je weer inspiratie op je werk

1. Definieer je persoonlijke waarden

Wanneer we aan het werk zijn, focussen we al snel op wát we aan het doen zijn, en niet zozeer waarom we iets doen. Maar for the sake of inspiration is het belangrijk om vaker stil te staan bij de dieperliggende reden achter onze baan.

Reflecteer dus eerst en vooral over de waarden die jij als persoon belangrijk vindt. Stel jezelf vervolgens de vraag: hoe levert mijn huidige baan een bijdrage aan die waarden? Op welke manier kan ik mijn huidige baan meer op één lijn brengen met die waarden?

2. Leer een nieuwe skill

Een nieuwe skill leren houdt millennials gemotiveerd om bij een bepaalde organisatie te blijven, leert onderzoek ons. Eén van de beste manieren om inspiratie te vinden, is dan ook door actief op zoek te gaan naar nieuwe leermogelijkheden. Dit kan je in samenspraak met je leidinggevende overleggen (vaak voorzien werkgevers in een budget voor Learning & Development), maar ook zonder budget kan je op eigen initiatief aan de slag.

Lees ook: Zo blijf je in jezelf investeren (en bijleren!), zelfs als je werkgever dat niet wil

Duik je eenmaal in het online aanbod aan cursussen en tutorials, dan merk je vanzelf dat je jezelf – met behulp van het internet – kan bijscholen in zowat alles wat je wil: van Photoshop tot een nieuwe taal en van leiderschapsskills tot e-mail marketing. The sky is the limit!  

3. Ga op zoek naar de mismatch tussen talenten en je werk

De reden dat we ons niet geïnspireerd voelen op het werk, ligt vaak aan het feit dat talenten niet op de juiste manier worden benut. Helaas verwachten veel werknemers dat hun leidinggevenden hun talenten wel zullen zien, in plaats van aan een beetje zelfpromotie te doen. Klinkt dit herkenbaar? Time to change the situation! 

Maak een lijst van je skills en talenten en maak vervolgens een lijst van je dagelijkse taken op het werk. Waar zitten de grootste kloven? Dit is wat je aan je manager zou moeten vertellen. Soms kunnen zelfs kleine aanpassingen in je dagelijkse werkzaamheden er al voor zorgen dat je talenten beter benut worden én dat je meer inspiratie in je werk vindt.

4. Switch tussen makkelijke en moeilijke taken

Deze tip komt uit het Vakantieboek voor professionals en mangers: de ene handeling kost meer aandacht en energie dan de andere. Een ingewikkelde tekst lezen vraagt bijvoorbeeld meer van je hersenen dan de nietmachine bijvullen.

Vraag niet te veel van jezelf: heb je een half uur of langer complexe werkzaamheden verricht, gun je brein dan even rust en doe iets wat niet zoveel van je vraagt. Alleen zo geef je je hersenen de kans om inspiratie te vinden!

5. Daag jezelf uit

Inspiratie komt niet vanzelf, zeker niet als je je je in een geroutineerde werksleur bevindt. Krijg je een unieke kans toegeworpen, die misschien ook wel een beetje scary is? Grijp die dan zonder enige twijfel aan met beide handen.

Alleen door uit je comfort zone te durven stappen, laat je jezelf toe om inspiratie te vinden. Komen er geen uitdagingen op jouw pad? Ga dan op zoek naar nieuwe projecten en pitch ze bij jouw leidinggevende.

6. Ontmoet nieuwe mensen

De mensen rondom ons, zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor onze stemming en onze energieniveaus. De meeste mensen werken in een context waarbij ze week in, week uit met dezelfde mensen (en over dezelfde onderwerpen) praten.

In het kader van inspiratie vinden is het echter belangrijk om actief op zoek te gaan naar nieuwe mensen. Ga vooral op zoek naar mensen die iets compleet anders doen dan waar jij mee bezig bent. Nieuwe mensen stimuleren namelijk nieuwe ideeën, en is dat niet exact wat je wil?

Meer over persoonlijke ontwikkeling?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
6 manieren om weer geïnspireerd te raken op werk
Sluiten