Tessa Ham
Tessa Ham Geld 25 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Annemijn (27), die inkomsten inleverde voor vrije tijd

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: SEO-specialist Annemijn Kroon (27), die mensen wil laten realiseren dat niet alleen geld, maar tijd óók een belangrijk goed is.

Ze besloot in loondienst vier dagen per week te gaan werken en plant nu als ondernemer ook voor vier dagen werk in.

inkomsten en uitgaven van Annemijn Kroon

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is belangrijk, het maakt het leven makkelijker. Maar met mijn deelname aan deze rubriek wil ik laten zien dat tijd óók een belangrijk goed is. Het is ook oké is om inkomsten in te leveren voor vrije tijd. Na mijn opleiding begon ik in loondienst met een 36-urige werkweek. Na vier maanden maakte ik de beslissing om 32 uur te gaan werken. Daarvoor leverde ik wat salaris in, maar het was het me helemaal waard.

Inmiddels ben ik ondernemer en plan ik voor maximaal vier dagen per week aan werk in. De woensdag houd ik vrij. Ik ben in de ochtend het meest productief en probeer dan zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Ik vind het prettig om op energie te werken. Dus als ik echt niks uit mijn handen krijg, stop ik en pak ik de werkzaamheden later weer op. Dat resulteert erin dat de ene werkdag bijvoorbeeld 6 uur is en de ander 9 uur. Die speelruimte vind ik heel fijn.”

Hoe is jouw relatie met geld gedurende je leven verandert?

Mijn relatie met geld zou ik nu omschrijven als gezond. Dat was eerder anders. Mijn ouders kunnen prima sparen, maar zijn ook goed in genieten. Die combinatie heb ik meegekregen. Als ik nu terugkijk, zie ik dat patroon bij mezelf door de jaren heen terugkomen. Ik heb vanaf mijn 14e altijd bijbaantjes gehad. Maar in mijn uitgavenpatroon ging het een tijd mis. Zeker toen ik van de middelbare school afkwam, ging bijna al mijn geld op aan kleding, (onnodige) spullen en activiteiten. Ik spaarde minimaal.

Toen ik Bedrijfskunde studeerde, bouwde ik een studieschuld van 4K op. Ik woonde tot net voor mijn afstuderen bij mijn ouders, dus het was niet nodig geweest. Soms merk ik tegenover anderen een soort schaamte als ik die studieschuld benoem. Maar als ik eerlijk naar mezelf ben, heb ik er nooit écht spijt van gehad. Het is geen schrikbarende schuld en het maakte mijn leven toen leuker en makkelijker. Ik kon daardoor een auto rijden en ging regelmatig op citytrip.

Er veranderde echt veel in mijn uitgavenpatroon toen ik mijn vriend leerde kennen. Ik gaf veel geld uit, hij spaarde meer. Twee jaar geleden bereikte ik de 10K op mijn spaarrekening. Daar was ik zó trots op!”

Leveren jullie verschillende mindsets op het gebied van geld wel eens spanningen op?

“In het begin moesten we eraan wennen dat we zo’n verschillend uitgavenpatroon hadden. Daar hebben we best wat gesprekken over gehad. Hij leerde me bewuster nadenken voordat ik een aankoop doe. Dat zorgt ervoor dat ik nu aanzienlijk minder koop. En als ik iets koop, betaal ik graag voor kwaliteit zodat het langer meegaat. We leren elkaar (nog steeds) veel:  ik leer hem makkelijker geld uit te geven, zonder alles tot in de puntjes te vergelijken. Hij leert mij meer sparen. Dat is de mooiste balans die op financieel gebied in onze relatie is ontstaan. Als één van ons dreigt terug te vallen in een oud patroon, wijzen we elkaar daar gewoon op.”

Heb je tips voor mensen die ook hun eerste 10K spaargeld willen bereiken?

“Begin met doelen en creëer overzicht. Wat voor mij hielp:
Concrete doelen. Hoeveel heb je nodig om onverwachte uitgaven op te vangen en hoeveel wil je precies sparen voor een auto, woning of iets anders? Wanneer wil je dit doel bereikt hebben?
Spaarpotjes. Hierdoor wordt het visueel hoeveel je al hebt en wat je nog moet. Zeker bij mijn huidige bank (ASN) werkt dat fijn: je geeft ieder spaarpotje een spaardoel mee en kunt zien op hoeveel je zit.
– Telkens een overzicht maken van je verwachte uitgaven die maand en direct na het storten van je salaris het spaargeld wegzetten. Te weinig spaargeld naar je zin? Probeer te besparen. Waar geef je meer geld aan uit dan je zou willen en hoe kun je hierop besparen? Ook abonnementen en verzekeringen tikken aan. Kun je daarop besparen?
Deel je doelen met iemand als accountability als dat werkt voor jou.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om te gaan ondernemen?

“Vrijheid is één van mijn belangrijkste waarden. In loondienst werken voelde alsof ik in een kooi opgesloten zat. Je kunt je voorstellen dat ik niet gelukkig was: de verwachtingen, straffe kaders en de locatie afhankelijkheid passen niet bij mij. Daarom keek ik na ruim een half jaar verder.

Ik kon aan de slag bij een andere organisatie, maar iets in mij zei dat dat niet de juiste stap zou zijn. Het ondernemerschap heeft altijd in me gezeten, dus ook dat idee passeerde de revue. Na wat gesprekken, wat wikken en wegen, hakte ik de knoop door. In eerste instantie voor één dag per week, naast mijn toenmalige baan. Maar op dat moment diende zich ook een mooie marketingopdracht voor 8 uur per week aan. Dat maakte de keuze voor fulltime ondernemerschap makkelijker.

Ik schreef mijn onderneming in april 2018 bij de KvK in en had diezelfde dag nog een gesprek met de opdrachtgever. Kiezen voor het ondernemerschap was de beste beslissing ooit. Er zijn genoeg kansen; dat maakt het ondernemerschap extra leuk. Ik heb sindsdien dan ook nooit gepiekerd over mijn inkomsten.

Hoe verdien jij jouw inkomen?

“Vanuit mijn bedrijf Reposed help ik organisaties hun online marketing doelstellingen behalen. Dit doe ik door middel van zoekmachine marketing en incompany trainingen. Daarnaast deel ik tips en ervaringen voor een bewuste lifestyle op bewustleven.blog en heb ik sinds een jaar een affiliate website. Dat laatste ben ik nu aan het uitbreiden met meerdere affiliate websites. Uit mijn blog en affiliate website ontvang ik nu zo’n 150 euro per maand.”

Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Nog meer inkijkjes in andermans portemonnee

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Annemijn (27), die inkomsten inleverde voor vrije tijd
Sluiten