Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 11 okt 2020

Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van locatie-onafhankelijke ondernemer Suzanne van Duijn

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: locatie-onafhankelijke ondernemer Suzanne van Duijn, die momenteel bezig is met passief inkomen opbouwen en slim geld investeren.

Hoe is zij bijvoorbeeld over haar vooroordelen over beleggen gekomen?

inkomsten en uitgaven van Suzanne van Duijn

 

Hoeveel spaar je elke maand?

“175 euro, dus 10 procent van mijn inkomen. Als ik mezelf meer uitkeer, spaar ik ook meer. Van die 175 euro gaat nu een hoop naar ons nieuwe huis. Daarnaast probeer ik elke maand wat op mijn beleggingsrekening te storten en zorg ik altijd voor een buffer van een paar maanden. Verder gaat er een hoop naar reizen, normaal gesproken dan!

Ik spaar elke maand automatisch naar de juiste potjes. Zo merk ik er niet veel van. Het gaat er meteen af nadat ik mezelf mijn salaris heb uitgekeerd.”

Hoe is jouw relatie met geld?

“Ik vind geld leuk en vind het leuk om mijn financiën te doen. Ik vind het interessant om te zien wat er binnenkomt, hoe dat meer wordt, en hoe ik eventueel kan besparen op dingen.

“Momenteel ben ik veel bezig met passief inkomen opbouwen en geld slim investeren.”

Daarom heb ik onder andere de beleggingsrekening. Ik kijk ook naar een aparte penisoenbeleggingsrekening. En mijn vriend en ik gaan maandelijks aflossen op de hypotheek. Daarnaast hopen we ooit een tweede huis te kopen voor de verhuur.”

Hoe bepaal je hoeveel jezelf uitkeert?

“Mijn maandomzet is gemiddeld bijna 6.000 euro dit jaar, maar mijn winst iets meer dan 3.000 euro. Ik keer mezelf dus ‘maar’ 1.750 euro uit. Dit doe ik zodat ik een buffertje opbouw in mijn bedrijf en dit kan ik dan gebruiken voor mindere tijden, of om terug te investeren. Zo heb ik nu een businesscoach.”

Wanneer werd je digital nomad en hoe heb je je hiervoor financieel op voorbereid?

“In 2016 startte ik als locatie-onafhankelijk ondernemer. Ik begon voor mezelf omdat ik meer vrijheid wilde, dus dat locatie-onafhankelijke was echt het plan. Ik had een kleine buffer, echt voor zo’n twee maanden. Genoeg om het te redden als ik toch weer een baan moest gaan zoeken. Verder had ik weinig financiële voorbereiding. Al had ik wel al wat doorlopende klanten, dus dat gaf zekerheid.”

Suzanne van Duijn
Bron: Suzanne van Duijn

Vond jij beleggen voordat je ermee begon ook een beetje spannend en ingewikkeld?

“Ja, je wordt toch opgevoed met het idee ‘beleggen is eng’ en ‘mensen die hun inleg kwijtraken’, etc. Maar ik hoorde al vaker ondernemers erover, en het klonk eigenlijk helemaal niet zo eng en gevaarlijk. Ik ben begonnen met het boek Blondjes Beleggen Beter begin dit jaar. Dat was het duwtje dat ik nodig had. Daarna snapte ik het beter en voelde ik me gesterkt om de beurs op te gaan. Ik beleg vooral in ETF’s met een grote spreiding. Ik zorg voor verschillende ETF’s in verschillende markten, zoals Europa, Nederland, Japan of juist wereldwijd. Nieuwe ETF’s ontdek ik omdat ik veel lees. Als ik een interessante voorbij zie komen,  zet ik die op mijn watchlist.”

Vind je het lastig geld uit te geven of gaat dat bij jou juist heel makkelijk?

“Ik geef makkelijk geld uit. Zakelijk nog iets makkelijker dan privé.

“Geld moet rollen.”

Zakelijke investeringen zijn bedoeld om terug te verdienen. Ik kijk dus altijd naar wat iets me op gaat leveren in plaats van hoeveel iets kost. Dat maakt het voor mij makkelijk om geld uit te geven, mits ik dus erdoor ga groeien. Mijn tip aan anderen: focus op het resultaat, niet op wat het je kost. Ik betaal liever meer als ik weet dat ik er echt wat aan ga hebben en echt ga toepassen, dan weer een zoveelste event met inspiratie.”

Van welke aankoop in het verleden heb je spijt?

“Poeh, niet veel eigenlijk. Ik doe niet vaak miskopen. Ik kan er zelfs even geen een bedenken. Misschien een paar schoenen, maar dat is het dan wel. Fouten brengen je sowieso verder.

“Lekker cliché, maar het is wel waar. Dat noem ik dan maar leergeld.”

Ik heb echt wel eens veel uitgegeven aan FB advertenties waar ik niets van wist en waar ik amper wat uithaalde. Maar ja, dat pak ik nu dus anders aan, dus ik zie het niet echt als verspild geld.”

Blijf Suzanne van Duijn volgen via haar Instagram en blog voor bruikbare handvaten om ook locatie-onafhankelijk te kunnen werken.

Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Nog meer inkijkjes in andermans portemonnee

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van locatie-onafhankelijke ondernemer Suzanne van Duijn
Sluiten