Tessa Ham
Tessa Ham Geld 25 okt 2020

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Priscilla, die 10.000 euro in een jaar wist te sparen

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Priscilla*, bij wie het eerst maar niet lukte om te sparen. Inmiddels heeft ze 10.000 euro in een jaar gespaard.

Hoe is haar dat gelukt?

overzicht inkomsten en uitgaven priscilla

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

“Zodra ik mijn salaris heb, zet ik 400 euro opzij. Verder doe ik een spaarchallenge, waarbij ik elke week geld overmaak naar een spaarpotje. Het scheelt bij mij dat ik niet veel geld uitgeef aan kleding en beauty, alhoewel ik dat met boodschappen en horeca meer dan goedmaak volgens mij, haha.”

Wat is jouw ultieme spaartip?

“Niet meer bang zijn voor geld. Dat klinkt misschien als een rare tip, maar dit is iets wat ik heel erg van mezelf herken. Vroeger hield ik bijna mijn handen voor mijn ogen als ik op mijn bankrekening moest kijken. Liever deed ik het helemaal niet. Als mijn vriend over geld begon, werd ik bozig. Waarom moesten we het daar nu over hebben?

De afgelopen jaren is mijn houding richting sparen compleet veranderd. Ik vind het nu juist leuk om te kijken waar al mijn geld heen gaat, hoe ik meer geld kan sparen en hoe ik meer geld kan verdienen. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn spaargeld ook een enorme vlucht heeft genomen.”

Wat zorgde ervoor dat je houding richting sparen veranderde?

“Op een gegeven moment wist ik dat het anders moest. Het lukte me maar niet om te sparen en ik schaamde me ervoor. Zodra mijn vriend en ik twee doelen voor onszelf bepaalden: een koophuis en een mooie verre reis, ging er bij mij een knop om. Ik heb letterlijk al die hele reis gepland. Niet alleen om erachter te komen hoeveel we moesten sparen, maar ook om mezelf te motiveren.”

De knop was om. Hoe heb je er toen voor gezorgd dat je begon met sparen?

“Ik begon met al mijn inkomsten en uitgaven uitpluizen en bekijken hoeveel ik elke maand kon sparen. Dat werd een automatische afschrijving naar mijn vriend. Die zette het dan in een spaarpotje met mijn naam op z’n rekening. Ik waarschuw anderen wel dit niet zomaar te doen. Het vertrouwen moet heel groot zijn. Wij hadden op dit moment al zes jaar een relatie en woonden drie jaar samen. Heb jij het ook echt nodig, omdat je het anders weer van je spaarrekening haalt? Dan raad ik aan om een spaarrekening bij een andere bank te openen voor hetzelfde effect: je kunt er niet zomaar bij.

Toen ik binnen een aantal maanden 3.000 euro had gespaard, durfde ik het aan om het weer over te zetten op mijn eigen spaarrekening en kreeg ik echt lol in het sparen. Naast de automatische afschrijving en het bedenken van doelen, heeft het doen van een spaarchallenge me ook echt geholpen.”

Lees ook: Zo kom je erachter hoeveel je elke maand kunt sparen

Voel je je tijdens het sparen nooit schuldig dat je geld uitgeeft?

“Nee, door veel te lezen over je money mindset heb ik dat losgelaten. En nu durf ik zelfs te stellen dat het me nooit was gelukt om zoveel te sparen als ik me schuldig zou voelen over elke cent die ik uitgeef. Want dan stop je er op een gegeven moment mee, omdat je denkt dat het sparen niet lukt.

Zeker over overnachtingen en etentjes met vrienden voel ik me nooit schuldig. Ik ben een echte bourgondiër. Een levensgenieter. Ik heb liever een leuk leven, dan dat ik 100 euro meer spaar elke maand. Daarom ben ik ook minder van het besparen, en meer van het kijken hoe ik meer geld kan binnen krijgen elke maand.”

Is dat waarom je naast je fulltime baan nog extra inkomsten hebt?

“Ja, ik freelance nog naast mijn fulltime baan. Ik vind mijn baan namelijk heel leuk, maar kan met freelanceklussen veel meer geld verdienen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld een aantal maanden een dag extra per week gewerkt aan een freelanceklus. Daarmee verdiende ik per maand evenveel als ik bij mijn fulltime baan deed, waarbij ik dus vijf dagen per week werk.

Dat is natuurlijk wel killing, dus daarna volgden een aantal maanden waarin ik geen freelanceklussen aannam. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen is. Mijn vrienden noemen me nu af en toe plagend een werkpaard. En zeker als ik later kinderen krijg, zal deze manier ook niet meer werken. Maar voor nu vind ik het een goede manier om meer te kunnen sparen en niet te hoeven letten op mijn uitgaven.

Ik ben me momenteel ook aan het verdiepen in beleggen. Ooit zou ik ook een vastgoedbelegging willen doen.”

Lees ook: 7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

Vond jij beleggen voordat je ermee begon ook een beetje spannend en ingewikkeld?

“Zeker, net zoals ik geld in het algemeen aan het begin maar stom en ingewikkeld vond. Maar ook bij beleggen gold weer: zodra je je erin gaat verdiepen, blijkt het allemaal heel erg mee te vallen.”

* De echte naam van Priscilla is op de redactie bekend.

Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Nog meer inkijkjes in andermans portemonnee

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Priscilla, die 10.000 euro in een jaar wist te sparen
Sluiten