Tessa Ham
Tessa Ham Geld 20 sep 2020

Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van budget blogger Nicole

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: budget blogger Nicole van Roekel, die op haar 24e haar eigen appartement kocht.

Hoe weet Nicole haar spaardoelen zo goed te halen?

overzicht financiën van Nicole

Op welke verschillende manieren komt er bij jou geld binnen?

“Als freelance online marketeer zijn mijn maandelijkse inkomsten nooit hetzelfde. Ik keer mezelf dan ook niet een vast bedrag uit, maar werk met percentages volgens het Profit First principe. Dit principe gaat er vanuit dat je eerst je winst opzij zet (in mijn geval 5% van mijn omzet) en daarna je omzet verdeelt over de potjes ‘Belasting’, ‘Kosten’ en ‘Salaris’. Mijn salaris is ongeveer 55% van mijn omzet en ligt maandelijks tussen de €3.000 en €4.000 netto.”

Naast mijn freelance werkzaamheden heb ik een eigen blog, The Budget Life en nog een aantal websites waar ik geld mee verdien. Ik verdien geld wanneer bedrijven een advertorial plaatsen op mijn site, heb advertentie-inkomsten van advertentiebanners en verdien geld met affiliate marketing. Bij die laatste inkomstenbron krijg ik een klein percentage uitgekeerd zodra iemand een aankoop doet in een webshop nadat ik daar naartoe heb verwezen via mijn site. Naast mijn blog heb ik nog een website waarmee ik geld verdien door affiliate marketing en op de achtergrond werk ik aan nog wat van dit soort sites.”

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

“Ik kan op dit moment heel veel sparen, doordat mijn netto-inkomsten sinds ik ondernemer ben, bijna 2x zo hoog liggen als toen ik nog in loondienst werkte. Maandelijks houd rond de €1.500 over en dit bedrag verdeel ik over mijn spaarpotjes en beleggingen. Ik werk daarvoor – net als bij het verdelen van mijn omzet – met percentages. Van het bedrag dat ik overhoud bepaal ik eerst welk percentage ik wil sparen en welk percentage ik wil beleggen. Vaak is dat 50/50.

Vervolgens bepaal ik hoe ik het geld wil verdelen over mijn spaarpotjes.

“Ik kijk daarbij welk spaardoel op dat moment de meeste prioriteit heeft.”

Zo besloten mijn zusje en ik dat we op vrij korte termijn een caravan wil de kopen, waar ik ineens €3.000 voor moest hebben. De afgelopen twee maanden spaarde ik daar dan ook vol voor en inmiddels hebben we de caravan gekocht!”

Nicole van Roekel
Bron: Nicole van Roekel

Hoe is jouw relatie met geld?

“Ik vind dat ik een goede relatie heb met geld. Als 12-jarig meisje was ik me al heel bewust van hoe geld werkte en snapte ik dat het niet zomaar uit de muur kwam. Ik heb dan ook altijd hard gewerkt om zo financieel redzaam te zijn als ik nu ben, toen ik begon met fulltime werken stelde ik mezelf het doel dat ik voor mijn 25e een appartement wilde kopen. En dat is gelukt!

“Een paar maanden na mijn 24e verjaardag kreeg ik de sleutel van mijn eigen appartement.”

Nu ik elke maand een groot bedrag overhoud, merk ik dat ik nog meer bezig ben met geld. Ik vind het erg leuk en motiverend om te kijken hoe ik mijn geld zo optimaal in kan zetten, kan sparen of beleggen om mijn dromen op korte én lange termijn waar te maken.”

Wanneer en waarom ben je een blog begonnen over besparen en financiën?

“Ruim 9 jaar geleden begon ik met bloggen en toen ik mijn blog in 2015 als bedrijf inschreef bij de KvK, veranderde ik de naam van mijn blog in The Budget Life. Mijn interesse voor besparen is met de paplepel ingegoten, mijn ouders waren er een ster in om met een klein budget veel leuke dingen te doen. Als klein meisje ontdekte ik al mijn passie voor schrijven. De combinatie van mijn passie voor schrijven en besparen combineerde ik uiteindelijk in de vorm van een blog.”

Heb je een ultieme spaartip?

“Maak sparen een prioriteit! In plaats van te sparen wat er aan het eind van de maand overblijft, is het eerste wat je doet als je salaris binnenkomt, een bedrag opzij zetten. Dat is vooral goed te doen als je een baan in loondienst hebt en elke maand een vast inkomen hebt.

Verder is mijn advies om aparte spaarpotjes aan te maken voor je verschillende spaardoelen. Zo kun je elke maand bijhouden hoeveel je gespaard hebt en kom je dichterbij je spaardoel. In de Rabobank app heb ik verschillende spaarpotjes aangemaakt waar ik elke maand een bedrag naar toe stort. Ik doe dit nu sinds een half jaar en dit werkt onwijs goed. Nog nooit ben ik zo fanatiek geweest met sparen als nu.

“Ik merk dat het mij onwijs stimuleert om de maand erop nog meer te sparen als ik zie dat ik steeds dichterbij mijn spaardoel kom.”

Dat betekent namelijk dat ik mijn dromen kan realiseren met het gespaarde geld. Ik spaar nu voor een grote reis en het aflossen van mijn Starterslening (€32.000) die ik afsloot toen ik mijn appartement kocht. Als ik deze in één keer aflos voor november 2021, dan hoef ik geen rente te betalen. Dat scheelt me onder de streep zo’n €10.000!”

Er bestaan veel vooroordelen over beleggen. Had jij die ook en hoe ben je hier overheen gekomen?

“Ja, die had ik zeker. Namelijk dat het enorm ingewikkeld is. Maar toen ik mezelf een dag opsloot om een boek te lezen over beleggen en online artikelen te lezen, ontdekte ik dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wil, maar je kunt al heel laagdrempelig beginnen met beleggen via eenvoudige beleggingsapps.

Daar begon ik dan ook mee om een beetje feeling met beleggen te krijgen. Toen ik me daar wat vertrouwder mee voelde, opende ik een beleggingsrekening bij een broker om ook zelf aandelen te kopen en verkopen. Dat is sinds maart dit jaar. Maandelijks beleg ik een bedrag tussen de €500 en €1.000, voornamelijk in losse aandelen en ETF’s via DEGIRO. Daarnaast heb ik ook wat beleggingen via laagdrempelige beleggingsapps zoals Peaks en Semmie.”

Blijf Nicole volgen via haar Instagram en blog, waar ze haar beste tips & tricks over een betaalbaar leven deelt.

Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Money Talks: een inkijkje in de inkomsten en uitgaven van budget blogger Nicole
Sluiten