In het tijdperk van Instagram is het belangrijk je eigen menselijke ‘kleine’ successen te herkennen

“The journey of a thousand miles begins with a single step.” Het klinkt als een cheesy quote, waar je eigenlijk een beetje van moet kotsen. Maar ja, net zoals bij de meeste cheesy quotes is het wel waar. Toch leven we in het ‘internet’-tijdperk, waar elke prestatie die minder is dan ‘viral gaan’, al aanvoelt als niet goed genoeg.

Omdat het op social media allemaal van een leien dakje lijkt te gaan, vergeten we onze eigen menselijke prestaties te vieren. Alles moet ‘bigger and better‘ tegenwoordig. We moeten mooie reizen maken. Naar de leukste feestjes gaan. Het meest succesvol worden. Het mooiste huis hebben én de leukste baan. Doordat we op Instagram constant kiekjes voorbij zien komen van de mooiste dingen in het leven, gaan we dat zien als het nieuwe normaal. Een normaal die wijzelf niet bereiken.

Het is belangrijk ons op de kleine successen te focussen. “Small wins hebben een enorme kracht. Als je eenmaal een klein succesje hebt behaald, worden krachten in gang gezet om nog een kleine overwinning te behalen, en nog één, tot je uiteindelijk een grote prestatie hebt neergezet”, zegt Mehrnaz Bassari, specialist in leren en vooruitgang.

Maar hoe leren we die kleine successen te herkennen?

Vind een betere maatstaf

We worden constant blootgesteld aan grote successen. Of het nou de onbekende muzikant is die een viral video scoort en mag optreden op de tour van een bekende artiest. Of de persoon die 50 kilo is afgevallen en mee heeft gedaan aan een triatlon. We zien ook alleen de meest succesvolle ondernemers, die bakken aan likes en geld binnenkrijgen. Als we ons eigen proces aan dezelfde maatstaf meten, herkennen we onze eigen kleine successen niet, en zien we het als mislukkingen.

Houd je successen bij

Dagboeken zijn niet alleen voor pubers, om bij te houden welke jongen je nou weer leuk vindt. Teresa Amabile, Harvard Business School professor, raadt aan om dagelijks een dagboek bij te houden met onze successen. Het helpt ons te reflecteren en stil te staan bij de successen die we normaal gesproken over het hoofd zouden zien. Zelfs op de dagen dat we gefrustreerd zijn en het gevoel weinig gedaan te hebben. Maar het helpt ons natuurlijk ook de punten te zien waarop we kunnen verbeteren.

Deze methode helpt ook erg als je last hebt van het Imposter Syndrome.

Vertel je doelen aan niemand (al is het nog zo verleidelijk)

We vertellen vaak zoveel mogelijk mensen over onze doelen. We denken dan dat zij ons verantwoordelijk kunnen houden – een stok achter de deur zijn. Maar onderzoek laat zien dat dat juist tegen ons kan werken. Zodra we onze grote doelen met anderen hebben gedeeld en zij die hebben erkent, worden onze hersenen in de maling genomen. Zij denken dan dat we het doel al hebben bereikt. Daardoor zijn we minder gemotiveerd om ze ook daadwerkelijk te bereiken.

Verder lezen over dealen met je verwachtingen

Reageer op artikel:
In het tijdperk van Instagram is het belangrijk je eigen menselijke ‘kleine’ successen te herkennen
Sluiten