Dit is hoe je je sollicitatie zelf kunt beïnvloeden volgens illusionist Victor Mids

De kans is klein dat je illusionist Victor Mids niet kent. Door zijn programma Mindfuck is hij één van de bekendste en populairste illusionisten van Nederland. In het programma houdt hij doodgewone mensen op straat voor de gek met zijn trucs. En jij kunt dit ook! Ten minste, bijna dan.

In het boek Mindf*ck: next level deelt Victor Mids samen met Oscar Verpoort mindfucks die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Zo zijn er een aantal ‘mindfucks’ die je kunt toepassen tijdens een sollicitatiegesprek om je kansen om aangenomen te worden te vergoten.

Draag blauw

Maak je niet druk, met deze mindfucks ben je niet een soort con man die je je potentiële werknemer bedonderd. Zo is de eerste mindfuck die Mids tipt gewoon wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat blauw de beste kleur is om aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. Onbewust denkt de persoon tegenover je dan dat je een goede teamplayer bent.

Fan van oranje? Die kleur kun je op de dag van je gesprek beter niet aantrekken. Door deze kleur denken mensen onbewust dat je geen professionele kandidaat bent. In een eerder artikel legden we al precies uit welke indruk de kleur van je kleding maakt bij een sollicitatiegesprek.

Onze grootste tip is overigens om aan te trekken waar jij je comfortabel én zelfverzekerd in voelt. Je mindset is namelijk ook heel belangrijk bij een gesprek.

Ook handig: Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

Benoem je slechte eigenschappen als laatst

Als we met iemand in gesprek zijn, slaat ons brein voornamelijk het eerste gedeelte op. Dat kun je in je voordeel gebruiken bij het gesprek. Neem de positieve en slechte eigenschappen die je vaak moet benoemen. Begin met de positieve en noem daarna pas waar je minder goed in bent.

Extra tip van ons: bedenk van tevoren een antwoord op deze vraag. Benoem bij jouw slechte eigenschappen ook wat jij momenteel doet om jezelf hierin te verbeteren!

Lees ook: Deze slechte eigenschappen kan je noemen als je gaat solliciteren

Communiceer ook non-verbaal

Je hebt het normaal gesproken niet door, maar tijdens een gesprek communiceren we ook altijd non-verbaal. Zo nemen stelletjes elkaars houdingen of handbewegingen over als ze elkaar leuk vinden. Dit heet spiegelen. “Als je op hetzelfde moment gaat zitten, verzitten of dezelfde handbewegingen maakt, zegt dit dat het goed gaat”, legt Mids uit.

Warme handen vs. koude handen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met warme handen een warmer gevoel overbrengen bij de mensen die ze ontmoeten. Dit hebben ze getest door sollicitanten bekertjes warme chocolademelk te geven tijdens het gesprek. De mensen met warme handen kwamen empathischer over.

Dat betekent: altijd een warme thee of koffie drinken tijdens een sollicitatiegesprek, in plaats van een koud glas water. Of onopvallend even op je handen zitten, voordat je iemand een hand moet schudden.

Zelfverzekerd tijdens salarisonderhandelingen

Mids geeft ook een tip voor als je eenmaal bij de salarisonderhandeling bent aangekomen: doe een concreet voorstel. “Dan voelt het voor je concurrent alsof je er goed over nagedacht hebt”, legt Mids uit. “Zeg nooit ‘ik wil dit verdienen’, maar ‘ik vind dat ik dit waard ben’. Niemand kan ingaan tegen wat jij vindt.”

In de WorkJuice Podcast leert onderhandelcoach Merel van der Wouden je onderhandelen wat je waard bent. Hierin geeft ze ook aan hoe belangrijk de voorbereiding voor zo’n gesprek is!

Blijf wel natuurlijk

Victor Mids waarschuwt wel: het is belangrijk dat je natuurlijk overkomt. Dat betekent dus dat je niet alle trucjes achter elkaar als een robot moet uitvoeren. Blijf dicht bij jezelf. Enne, geloof in jezelf en bereid je goed voor! Dat brengt je veel verder dan welke mindfuck dan ook.

Benieuwd geworden naar Mindf*ck: next level? In het boek staan 102 nieuwe illusies en experimenten. Je leert niet alleen goocheltrucs om je vrienden en familie te verbazen, maar dus ook praktische mindfucks die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Gaandeweg leer je alles over de werking van je brein, cognities en zintuigen.

Verder lezen over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit is hoe je je sollicitatie zelf kunt beïnvloeden volgens illusionist Victor Mids
Sluiten