Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 27 aug 2020

Op zoek naar meer rust? Doe de 7-daagse hygge challenge

Het woord ‘hygge’ ken je inmiddels waarschijnlijk wel. In 2016 veroverde dit Deense concept de wereld en hoorde je de term opeens overal. Wij vinden het tijd om deze filosofie weer nieuw leven in te blazen. Tijdens de intelligente lockdown ontdekten we hoe fijn meer rust eigenlijk is, maar inmiddels lijken we dat weer te zijn vergeten.

Hoe kan hygge ervoor zorgen dat we weer wat meer aandacht besteden aan de simpele dingen in het leven?

Tijd voor meer hygge

Zouden we er iets van leren, vroegen we ons met z’n allen af, toen we beseften dat de intelligente lockdown – naast onzeker en rot – ergens ook wel fijn was. De pandemie had op de rem van ons leven getrapt, waardoor we ons realiseerden dat we te weinig rust namen en wel heel veel moesten van onszelf.

Nu iedereen het leven weer langzaamaan opstart, merk ik om me heen dat we weer terugvallen in oude gewoontes. En nee, natuurlijk is er niets mis met veel afspreken buiten de deur en onze ambitieuze doelen behalen. Maar een mooie balans tussen de simpelere dingen in het leven en activiteiten die onze ‘druk, druk, druk’-samenleving als musts bestempeld, zou toch fijn zijn. Het concept hygge kan hierbij helpen.

Lees ook: Cathelijn was net hersteld van burn-out, toen de pandemie uitbrak: “Ik wilde niet nóg een keer mijn leven on hold zetten”

Ben jij ook op zoek naar meer rust in het leven? Doe dan de 7-daagse challenge. In het voorbeeld beginnen we op maandag, maar je kunt natuurlijk net zo goed morgen beginnen.

Wat is hygge ook alweer?

First things first: een kleine opfrisser over wat hygge ook alweer precies inhoudt. Grofweg kun je hygge vertalen als ‘gezelligheid’. Maar dat dekt de lading niet helemaal, het is namelijk meer een gevoel. Het draait voornamelijk om genieten van de simpele en goede dingen in het leven. Hygge is onder andere urenlang natafelen, genieten van lekker eten en drinken, warme appeltaart, de warme gloed van kaarslicht, de hele dag chillen in je yogabroek en omringd zijn met de mensen die het meest voor je betekenen.

Oké, we weten nu wat hygge is. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe pas je dit Deense fenomeen 7 dagen lang toe?

Maandag

Stof een kookboek in je boekenkast af en kies een lekker comfort food gerecht uit die je vanavond gaat koken. Je favoriete playlist aan tijdens het koken en een kaarsje aan, et voilà. Doe het alleen of met vrienden of familie, your choice.

Dinsdag

Koop bloemen of planten om wat groen en natuur je huis in te brengen. En terwijl je toch bij de winkels bent: koop gelijk wat lekkere geurkaarsen, die je de hele week kunt gebruiken. Niets geeft zo’n warm knus gevoel als kaarslicht en niets is dus ook meer hygge.

Woensdag

Houd een schermvrije avond. Even geen social media, en daardoor ook geen FOMO. Spendeer de avond in plaats daarvan met een game night of met een goed boek.

Donderdag

Creëer iets. Of dat nou een gedicht, tekening, gebreide trui of een zelfgebakken taart is.

Vrijdag

Ga eens niet de stad in, maar houd een filmmarathon met vrienden of familie. Onderuit gezakt op de bank onder een dekentje en met een hoop lekkere snacks natuurlijk.

Zaterdag

Vandaag heb je geen haast om uit bed te komen. Spendeer de hele ochtend in bed met ontbijt op bed, lekkere geurkaarsjes en een boek of tijdschrift. Vandaag gaat je pyjama niet uit.

Zondag

Je hebt vast wel eens gehoord dat de natuur een mens goed doet. De natuur zorgt er namelijk voor dat je stress als sneeuw voor de zon verdwijnt en is dan ook helemaal hygge. Trek vandaag daarom eens de wandelschoenen aan en vertrek naar de natuur voor een lange wandeling – ja, ook als het regent!

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Op zoek naar meer rust? Doe de 7-daagse hygge challenge
Sluiten