Eerste hulp bij netwerken (van iemand die er een hekel aan heeft!)

Het is geen geheim: ik ben geen fan van netwerken en met name van netwerkborrels. Het wijntje is best lekker, maar de verplichte conversaties voelen vaak geforceerd en oncomfortabel. Toch hoort netwerken erbij, zeker als je graag goede contacten wil leggen en door wilt groeien in je carrière. Een beetje hulp bij netwerken kan dus geen kwaad.

Netwerken is veel meer dan alleen een wijntje drinken en borrelhapjes eten. Je moet ook flink aan de bak, want dat contact leggen gaat niet vanzelf. Het kan best een uitdaging zijn om constant over jezelf te praten, maar deze tips helpen je op weg.

Optimaliseer je LinkedIn

Bereid je goed voor op de netwerkborrels door vooraf je LinkedIn te optimaliseren. Zodra mensen online naar je op zoek gaan, weten ze je snel te vinden en weten ze ook wat ze aan je hebben. Na een korte, bondige conversatie tijdens de borrel, kun je ze doorverwijzen naar je pagina.

Vraag iemand mee naar de borrel

Alleen naar borrels gaan is zenuwslopend. Is het mogelijk om iemand mee te nemen? Doe dat dan! Het liefst iemand die ook iets heeft aan die borrel. Dan kun je elkaar namelijk een beetje helpen. Let wel op dat je niet de hele tijd met elkaar praat en ook echt mengt met anderen.

Doe research

De beste hulp bij netwerken: doe van tevoren goede research naar de netwerkborrel. Lees over mensen die gaan spreken, wie er nog meer naar toe gaat en waar het om gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en wellicht zie je dat een collega ook gaat!

Blijf lekker luisteren

Wees gerust: tijdens netwerkborrels ben jij echt niet altijd degene aan het woord. Verschuif de focus naar je gesprekspartner door vragen te stellen en laat iemand lekker zijn verhaal doen. Daar kun jij dan rustig naar luisteren, waardoor je ook zenuwen meer onder controle krijgt. Helemaal fijn als je een introvert bent!

Lees ook: Netwerken voor introverten: 7 tips om die borrel te overleven

Maak het niet te groot

Netwerkborrels voelen intens, maar ze zijn echt niet altijd zo groot en belangrijk als je denkt. Zorg dat je een lekker drankje te pakken krijgt en blijf vooral jezelf, meer kun je niet doen. Het is oké om foutjes te maken of jezelf te verspreken, dat overkomt de beste mensen. Maak er gewoon een fijne avond van.

Na de netwerkborrel tijd voor jezelf nodig?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij netwerken (van iemand die er een hekel aan heeft!)
Sluiten