Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 10 sep 2020

Goed nieuws voor kopers: ‘Huizenprijzen dalen in 2021’

Nadat eerder al economen van ING, ABN Amro en De Nederlandsche Bank voorspelden dat de huizenprijzen in 2021 zullen dalen, verwacht nu ook de Rabobank dat de huizenprijzen volgend jaar onder druk komen te staan.

Door verlies van werk en inkomen (of de angst daarvoor) verwachten de experts dat er minder vraag naar huizen zal zijn in 2021. Wat betekent dit voor mensen die van plan zijn om binnenkort een huis te kopen?

Hoe sterk dalen de huizenprijzen in 2021?

Economen van ABN Amro en De Nederlandse Bank voorspelden in juli al dat er een daling van huizenprijzen aankomt. Waar de ING een beperkte daling van 1 procent verwacht, geloven zij dat die daling 2 procent zal zijn.

Momenteel is er nog geen teken van een daling. De Nederlandse huizenmarkt draait nog op volle toeren, schrijft de Rabobank in een rapport over de Nederlandse economie en woningmarkt. Huizen waren tot en met juli gemiddeld 7,1 procent duurder dan een jaar eerder en er werden 6,7 procent meer huizen verkocht dan in de eerste zeven maanden van 2019.

Hoewel het aantal werklozen de afgelopen maanden flink is gestegen, konden we wel gebruikmaken van steunpakketten van de overheid. De Rabobank verwacht alleen dat de werkeloosheid nog verder zal oplopen. Dat zal er in 2021 voor zorgen dat de huizenprijzen onder druk komen te staan. Hoe meer mensen zonder baan komen te zitten, hoe minder mensen op zoek zullen gaan naar een nieuw huis.

🏡 Lees ook: Huis huren of kopen: wat is (financieel gezien) verstandiger?

Huizenprijzen herstellen weer in 2022

Als er geen tweede ‘lockdown’ komt, verwacht de Rabobank dat de prijzen medio 2022 weer gaan stijgen. Er blijft immers een groot woningtekort en ook de lage hypotheekrente zal er dan voor zorgen dat de prijzen weer herstellen.

Verder is in het rapport te lezen dat de Rabobank verwacht dat de Nederlandse economie met 5,2 procent zal krimpen. In 2021 kan er een beperkt herstel van zo’n 2 procent voordoen. Mits er een coronavaccin komt, uiteraard.

“Als een vaccin in de loop van 2021 wijdverbreid beschikbaar is, normaliseert de economie vanaf medio 2021 pas echt. Dan moet echter nog wel worden afgerekend met de opgelopen werkloosheid en de verslechterde financiële positie van bedrijven. Al met al duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voor de Nederlandse economie weer op volle toeren draait”, stelt de bank in het rapport.

Lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor kopers: ‘Huizenprijzen dalen in 2021’
Sluiten