Tessa Ham
Tessa Ham Geld 17 jul 2020

5 tips om je huis te verduurzamen en geld te besparen

Je huis verduurzamen is een win-win. Niet alleen help je de planeet een handje, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Je energiekosten gaan hier namelijk door omlaag, waardoor je huis verduurzamen ook een goede manier is om geld te besparen op je maandelijkse vaste uitgaven.

Je huis verduurzamen kun je zo groots en serieus aanpakken als je zelf wilt. Van relatief kleine investeringen tot het leggen van zonnepanelen. Hieronder vind je de vijf stappen voor een groener huis.

1. Geld besparen met je energierekening

De eerste stap in verduurzamen is besparen op je energierekening. Dat betekent: minder energie gebruiken om zo je maandelijkse kosten naar beneden te krijgen. Het fijne is dat je voor deze stap nog geen enkele investering hoeft te doen.

Denk hierbij aan kleine aanpassingen aan je dagelijks leven als de vaatwasser op een kouder programma zetten en wassen op dertig graden (of een korter programma). Zet apparaten ook altijd uit in plaats van op stand-by, doe de lichten uit als je niet in een kamer bent en haal stekkers uit het stopcontact. Het spreekt voor zich, maar toch doen veel mensen dit nog niet. Ook een grote energievreter is de waterkoker. Zet die niet te pas en te onpas aan, vooral niet tijdens het koken.

2. Goedkope en kleine aanpassingen om je huis te verduurzamen

Voor de volgende aanpassingen in je huis heb je ook nog geen groot budget nodig. Al die kleine beetjes bij elkaar maken een groot verschil. Die ouderwetse gloeilampen moeten bijvoorbeeld nu wel echt de deur uit zijn en omgewisseld worden voor LED-verlichting. Milieu Centraal raadt ook aan voor een waterbesparende douchekop te gaan. Dat merk je echt niet aan de straal.

En wat dacht je van tochtstrips om kieren te dichten? Of het dicht kitten van naden? Aanpassingen die weinig kosten en die je zelf kunt doen. Tip: check ook de borstel van je brievenbus en vervang deze als er te veel koude lucht door naar binnen komt.

3. Grotere investeringen

Hoewel je met de bovenstaande tips al tientallen euro’s per jaar kan besparen, loopt het bespaarde bedrag pas echt op als je grotere investeringen gaat doen. Denk hierbij aan het isoleren van je muur, vloer en dak. Zonnepanelen op je dak of een warmtepomp zijn ook populaire manieren om je huis te verduurzamen. Je kunt er ook voor kiezen je dubbelglas te vervangen voor HR++ of driedubbel glas.

Hierbij zal je wel eerst een investering van duizenden euro’s moeten doen, voordat je daadwerkelijk kunt gaan besparen. Reken dus uit in hoeveel tijd je jouw investering eruit hebt gehaald en vergelijk dat met hoe lang je nog in dit huis van plan bent om te wonen. Het isoleren van je muren verdien je bijvoorbeeld eerder terug dan zonnepanelen.

Je kunt advies van een expert inwinnen. Die vertelt je dan precies waar jij het meest bij gebaat bent. Op de website De Kleur van Geld vind je een handig overzicht met de gemiddelde kosten en besparing van onder meer het isoleren van je huis en het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.

Ook interessant: Sparen of extra aflossen op je hypotheek? De voor- en nadelen

4. Zoek uit op wat voor subsidies je recht hebt

Omdat de regering en gemeenten willen aanmoedigen dat mensen hun huis verduurzamen, kun je vaak gebruik maken van subsidies als je aan de slag gaat. Zo kost een maatwerk-adviseur die je kan adviseren ongeveer 200 euro, maar kun je dat geld bij verschillende gemeenten via subsidieregelingen terugkrijgen.

Op de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je een handig overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats.

Ook op hypotheek kun je vaak besparen als je jouw huis gaat verduurzamen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Triodos Bank, Rabobank, ABN Amro, ASN Bank, Attens en Vista een groene hypotheek (korting op je hypotheek) krijgen als je woning energiezuinig is. De voorwaarden daarvoor verschillen per bank. Ook is er een aantal banken waar je een lening kunt krijgen om je huis te kunnen verduurzamen.

De Consumentenbond maakte een handige hypotheekrentevergelijker. De banken met speciale kortingen of leningen om je huis te verduurzamen zijn gemarkeerd met een groen blaadje.

5. Rekenen maar

Als je alle vorige stappen hebt uitgezocht kun je gaan rekenen. Hoeveel kost elke investering je nou echt als je de subsidies eraf hebt getrokken? Hoe lang duurt het voordat je jouw investering eruit hebt? En hoe sluit dat aan bij je persoonlijke situatie? Als je dit goed op een rijtje hebt, kun je aan de slag om je huis groener te maken.

Lees ook: Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
5 tips om je huis te verduurzamen en geld te besparen
Sluiten