Wil je een huis kopen? Deze stappen staan je te wachten

Als je hebt besloten om een huis te gaan kopen, kom je in een nieuwe wereld terecht met termen, te regelen zaken en situaties die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Er zijn heel wat stappen die je moet nemen en als het je eerste koophuis is (wat an sich al heel spannend is), en dan is alles ook nog eens helemaal nieuw voor je.

No worries, gelukkig is er op het internet heel wat uitleg en informatie te vinden over het kopen van een huis. Om het je makkelijk te maken, hebben we een globaal en overzichtelijk stappenplan opgesteld met de dingen die je staan te wachten als je een koophuis op het oog hebt.

Een huis kopen: wat te doen?

Nadat je stap 1 hebt volbracht (het vinden van je droomhuis), ontvouwt zich een reeks aan stappen en to do’s die je gaat ondernemen voordat het huis daadwerkelijk van jou is.

Ook interessant: Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Stap 1: jouw maximale hypotheek

De stap die stiekem nog vóór het zoeken naar een huis komt, is het uitvogelen van de maximale hypotheek die jij in jouw situatie kan krijgen. Je wilt immers niet verliefd worden op een huis dat je uiteindelijk niet kan betalen.

Hoeveel hypotheek je kan krijgen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals een eventuele lening die je hebt. Je kunt altijd een gratis afspraak maken bij een hypotheekadviseur.

Stap 2: vind je droomhuis

We zeiden het al: nadat je weet welk bedrag je maximaal aan hypotheek kan krijgen, kan je op zoek naar je droomhuis. Als je die op het oog hebt, vraag je een bezichtiging aan. Je wordt gebeld door de makelaar, stemt een datum en tijdstip af en dan kan het beginnen.

Stap 3: het huis bezichtigen

De dag van de bezichtiging is aangebroken, je mag je droomhuis van binnen bekijken. Sommige bezichtigingen zijn met de makelaar en jou alleen, sommige bezichtigingen zijn een open huis waarbij meer kijkers rondlopen.

Allereerst is een bezichtiging leuk. Je krijgt een kijkje in het huis van een ander en dat is simpelweg heel boeiend. Daarnaast moet je ook écht kijken. Is er een kruipruimte? Check bijvoorbeeld of er water in staat en of je er makkelijk kan komen.

Ook de kranen en douche kan je prima even aanzetten om te kijken hoe ze het doen. Check de ruiten, trek een kastdeur open en bekijk de oven of koelkast. Het kan allemaal!

Stap 4: een bod uitbrengen

Is het huis wat je ervan had verwacht en wil je wel een bod uitbrengen? Dan kan het spannendste deel van ‘project droomhuis’ beginnen.

Hoe dit proces verloopt, verschilt per makelaar. Soms kan je gewoon een bod mailen zonder uiterste datum, soms moet je voor een bepaalde dag en tijdstip mailen en wint het hoogste bod, soms is er een open bieding, et cetera.

In dit proces is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat wat de minimale en maximale prijs is die jij voor het huis zou willen betalen. Houd rekening met een interessant openingsbod, maar ook de nodige onderhandelingsruimte.

Je geeft het bod en jouw voorwaarden door aan de makelaar. Vervolgens hoor je van de makelaar of jouw bod wel of niet wordt geaccepteerd. Soms wordt er ook gevraagd om een verbeterd bod/tegenvoorstel.

Must read: 11 mensen vertellen hoeveel geld ze nou echt op hun spaarrekening hebben staan

Stap 4: het huis kopen

Yes! Jouw bod is geaccepteerd en je hebt (bijna!) een huis gekocht. Er is nu echter nog een aantal dingen dat je moet regelen voordat het daadwerkelijk rond is.

Als jouw bod is geaccepteerd wordt er door de makelaar een koopakte opgesteld en moet je deze tekenen. En dan komt er een rijtje to-do’s jouw kant op die sowieso moeten gebeuren:

  • Een notaris zoeken voor de overdracht van het huis
  • Een taxateur zoeken die het huis gaat taxeren op waarde
  • De hypotheek op orde maken met de hypotheekadviseur

Om deze stappen te doorlopen, moet je heel wat documenten bij elkaar gaan sprokkelen, zoals een werkgeversverklaring en je laatste loonstrook, maar ook een overzicht van eventuele schulden die je hebt.

Ook interessant: 27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

Stap 5: de champagne koud zetten

Nadat je alles hebt geregeld, is het wachten op de sleuteloverdracht. Natuurlijk zijn er in de tussentijd ook nog zat dingen die je alvast kan regelen, afhankelijk van eventuele verbouwingen die je wilt doen en meubels die je nog hebt, maar het officiële gedeelte zit er bijna op.

Soms kan je al snel je huis betrekken en is de sleuteloverdracht binnen een maand, soms duurt het een aantal maanden (of langer). Anyway: de champagne kan koud en laat de verhuizing maar beginnen.

Verder lezen: Sparen of extra aflossen op je hypotheek? De voor- en nadelen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wil je een huis kopen? Deze stappen staan je te wachten
Sluiten