Tessa Ham
Tessa Ham Geld 9 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

5 tips om met deze oververhitte woningmarkt een huis te kunnen kopen

Jij wil een huis kopen en met jou velen anderen. Het resultaat? Huizen zijn verkocht voordat je ook nog maar met je ogen hebt kunnen knipperen en er wordt soms tienduizenden euro’s overboden. En dat terwijl je tegenwoordig ruim twee ton kan neerleggen voor een huis van 50 vierkante meter. In andere woorden: er is sprake van een oververhitte woningmarkt.

5 tips als je een huis wil kopen en met je handen in het haar zit.

First things first: wat kan je lenen?

Veel starters denken dat het bezichtigen van huizen de eerste stap is in het proces en gaan enthousiast kijken bij potentieeltjes. Maar eigenlijk is dit zonde van je tijd. Want wat als je straks je droomhuis tegenkomt en bij de hypotheekadviseur blijkt dat je het helemaal niet kan lenen? Zeker in deze tijd, nu huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, is het verstandig om zeker te weten wat je maximaal kunt lenen. Als je hét huis dan hebt gevonden, kun je ook snel bieden en bij de notaris zitten.

Je hebt misschien al wel een online rekentool gebruikt, maar toch weet een hypotheekadviseur dit wat accurater in te schatten door zijn of haar kennis. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de Nationale Hypotheek Garantie? Of hebben jullie recht op een starterslening? Wij raden aan om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan, in plaats van naar een specifieke bank. Zo weet je zeker dat je het voordeligst uit bent.

Lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Er snel bij zijn

De huizen zijn tegenwoordig verkocht voordat je het weet. Zelfs als je belt naar een makelaar voor een bezichtiging bij een huis dat sinds vandaag op Funda staat, kun je achter het net vissen. ‘We hebben al zo veel aanmeldingen gehad dat we geen bezichtigingen meer aannemen. Zal ik je op de reservelijst zetten?’ Heel frustrerend natuurlijk.

Een makkelijke en gratis manier om eerder op de hoogte te zijn van leuke huizen, is door makelaarskantoren op social media te volgen. Vaak plaatsen zij de huizen nét iets eerder dan dat ze op Funda komen. Bij sommige makelaarskantoren kun je je ook gratis inschrijven voor een soort ‘alert’. Zodra er een huis met jouw zoekcriteria te koop komt, krijg je daarover bericht.

Het bieden

In deze oververhitte markt (met ook nog eens coronamaatregelen) heb je nauwelijks de tijd om na te denken, nadat je een huis hebt bezichtigd. Het is daarom verstandig om voor je het huis bezoekt al je research te hebben gedaan. Onderzoek bijvoorbeeld wat de prijs per m2 is in vergelijking met andere huizen in de buurt. En denk alvast een beetje na over wat je het huis zelf waard vindt. Vergeet daarbij de toekomstige kosten niet. Wil je bijvoorbeeld nog een nieuwe vloer of keuken?

Als je echt serieus geïnteresseerd bent, kun je bij het Kadaster gegevens over het huis opvragen. Zo achterhaal je bijvoorbeeld de WOZ-waarde en wat de vorige bewoners voor het huis hebben betaald. Let op: dit kost wel geld.

Vind je het na je research nog steeds lastig om een bod te bedenken? Of word je het bij het bieden elke keer niet? Ook als je onderhandelen niet fijn vindt, kan een aankoopmakelaar voor jou z’n geld waard zijn.

Ook interessant: Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek: dit zijn de gevolgen

De gunfactor

Een exta tip voor bij het bieden: stuur een persoonlijk briefje mee met je bod. Zie dit als een soort motivatie waarom je er zou willen wonen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij het wordt als je net zoveel als iemand anders hebt geboden. Of zelfs als jij minder hebt geboden, kan iets in jouw briefje toch de doorslag geven. De hoogste bieder wint namelijk niet altijd.

Laat je niet meeslepen

Onze laatste tip: laat je niet gek maken. Als je al bij veel huizen bent gaan kijken, en zelfs al een aantal keer hebt geboden, kun je een beetje doorslaan als je jouw droomhuis hebt gevonden. Je kan de foto’s op Funda wel dromen, hebt het filmpje al duizenden keren bekeken en hebt nog net niet je nieuwe meubels gekocht.

Pas op dat je je niet laat meeslepen en het huis koste wat kost wil kopen. Lees: en dus een veel hoger bod doet dan je eigenlijk wil betalen. Probeer even afstand te nemen en er realistisch naar te kijken. Voldoet dit huis echt aan al je wensen? Wat moet er nog opgeknapt worden?

Ga ook niet een bod doen zonder ontbindende voorwaarden, omdat je dan denkt meer kans te hebben. Met ontbindende voorwaarden kun je nog van de koop af als je bijvoorbeeld toch geen hypotheek kunt krijgen, of als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel achterstallig onderhoud is. Kortom: geen ontbindende voorwaarden kan een hoop gedoe opleveren.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

AcademicaSNS BankConsumentenbond

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 tips om met deze oververhitte woningmarkt een huis te kunnen kopen
Sluiten