Huilen op het werk: hoe erg is dat?

Ik weet nog hoe een vriendin beschaamd tegen me zei dat ze in tranen was uitgebarsten tijdens een gesprek met haar stagebegeleidster. Ze vond het verschrikkelijk hoe ze haar kwetsbaarste kant had laten zien aan de persoon die haar moest beoordelen. Was haar schaamte om te huilen op het werk terecht?

Ik vond van niet. Negatieve emoties, met tranen als mogelijk gevolg, zijn onontkoombaar. Ze horen nu eenmaal bij ons bestaan als mens, dus waarom zouden we op het werk altijd vrolijk moeten zijn?

We schijnen te verwachten dat we op de werkvloer enkel positieve emoties tonen. Dat is best vreemd als je bedenkt dat we daar acht uur van onze dag doorbrengen. Is het dan echt zo erg om onze menselijke kant te tonen op een plaats waar we zoveel tijd spenderen?

Het effect van emoties onderdrukken

Het antwoord is… nee. Uit onderzoek van de Open Universiteit en TNO bleek dat het verbergen van negatieve emoties op de werkvloer leidt tot meer uitputting en een lagere bevlogenheid onder werknemers. Docent arbeids- en organisatiepsychologie Jan Fekke Ybema bevestigt dit: “Het verdringen van vervelende gedachten heeft geen enkele zin.”

“In de meeste gevallen leidt het ertoe dat vervelende gedachten alleen maar groter worden, en daarmee meer stress opleveren”, legt ze uit. “Een goede band met collega’s, waarin we het gevoel hebben emoties kwijt te kunnen, is daarom van groot belang.”

Zit je met iets, moet er iets van je hart of heb je gewoon een baaldag? Zulke zaken mag je best wel communiceren op het werk om je omgeving te laten weten dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Wel is het belangrijk om hier een balans in te vinden en niet meteen heel het bedrijf te besmetten met je negatieve emoties.

Hechte collega’s zijn key

Het is daarom een goed idee om fijne collega’s op te zoeken met wie je een vertrouwensband hebt. Vraag of je een collega even kan spreken in een aparte ruimte of buiten het gebouw zodat je rustig je verhaal kan doen en kan huilen. Wedden dat het al helpt om een kwartiertje je emoties te bespreken? We kunnen je zeggen, dit is on the long term zó veel meer waard dan alles opkroppen.

En die vriendin? Die gaf achteraf ook toe dat het huilen positieve dingen had losgemaakt. Het doorbrak een soort spanning die er voordien wel hing. Bovendien was de stagebegeleidster getriggerd om op haar beurt openhartig haar eigen emoties te bespreken.

Op die manier creëren we allemaal een beetje meer verdraagzaamheid en empathie, en daar wordt het (werk)leven toch weer een stukje mooier van, niet?

Meer lezen over emoties en werk?

Reageer op artikel:
Huilen op het werk: hoe erg is dat?
Sluiten