Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 17 aug 2020

De kracht van hoogsensitiviteit op de werkvloer

Hooggevoeligheid, ofwel hoogsensitiviteit: we zien het steeds vaker. En dat is niet gek. Wist je namelijk al dat 15 tot 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is? Stort je helemaal in na het einde van een werkdag of merk je dat die ene irritante collega al je energie opzuigt? Dan kan het zijn dat je een HSP’er (highly sensitive person) bent. HSP en werk, gaat dat eigenlijk wel samen?

Of zorgt het juist voor voordelen op de werkvloer?

Hoogsensitiviteit, wat is dat?

Sinds 1996 zijn we bekend met het begrip hoogsensitiviteit. Hooggevoeligheid is eigenlijk een ander woord voor een gevoeliger zenuwstelsel. HSP’ers worden sneller geprikkeld dan een persoon die geen HSP;er is. Je bent vanaf je geboorte hoogsensitief, of je bent het niet. Het is niet iets wat je kunt krijgen.

Het kan soms best lastig of vervelend zijn om hoogsensitief te zijn. Maar zodra je je bewust wordt van deze aangeboren eigenschap, kun je je leven hier gewoon op aanpassen, beweert psychologe Elaine Aron. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je misschien wat vaker alleen moet zijn of dat je meer rust moet nemen.

Hoe lastig het ook kan zijn, je kan van deze eigenschap een groot pluspunt maken. Zolang je er maar rekening mee houdt dat je wat gevoeliger bent voor bepaalde dingen.

HSP en werk: lastig of juist niet?

Je bent als HSP’er gevoeliger voor prikkels van zowel binnen- als buitenaf. Dit kan ervoor zorgen dat je voorkeur uitgaat naar een stille werkplek. Er zitten echt niet alleen maar nadelen aan hoogsensitief zijn. Het heeft zelfs voordelen. Zo word je bijvoorbeeld gezien als een harde werker en plichtsgetrouw.

Psychologe Elaine Aron noemt HSP’ers zelfs ‘ideale werknemers’. Zodra HSP’ers namelijk in de juiste werkomstandigheden zitten (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en/of kritiek) zijn zij in staat om informatie beter en uitgebreider te verwerken.

Ook interessant: Hoogsensitiviteit op werk: hoe ga je hiermee om?

Heb je er moeite mee om ervoor te zorgen dat je niet overprikkeld raakt? Dan is HSP coaching mogelijk iets voor jou. Samen met je leidinggevende kan je op zoek gaan naar een coach die jou kan helpen. Met HSP coaching krijg je concrete handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt, zodat je beter functioneert en meer plezier in je werk hebt.

Kenmerken van HSP’ers

Natuurlijk kunnen wij niet met zekerheid zeggen of je hooggevoelig bent of niet. Maar hieronder staan een paar kenmerken van personen die hooggevoelig zijn.

  • Emoties komen intens aan
  • Een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
  • Je voelt vaak spanning of onrust in je lijf
  • Je bent bang voor afwijzing, zelfs om de kleinste dingen
  • In groepen voel jij je vaak niet op je gemak
  • Als er felle lichten branden, harde muziek opstaat of een sterke (penetrante) geur aanwezig is, wil je zo snel mogelijk weg
  • Je voelt je niet op je gemak in grote groepen of openbare ruimtes. Als er te veel mensen om je heen praten, en het rumoerig is, moet je altijd even landen voordat je je ontspannen voelt

Zusje Bedrock maakte een lijst met 22 tekenen dat je (misschien) hoogsensitief bent.

Verder lezen over hoogsensitiviteit?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De kracht van hoogsensitiviteit op de werkvloer
Sluiten