Redactie
Redactie Op de werkvloer 6 nov 2020

Frederieke en Anna Jacobs van How About Mom: “Nieuwe moeders missen ondersteuning op de werkvloer”

De eerste dag werken na je verlof ervaart iedere moeder anders. Sommigen kunnen niet wachten om weer aan het werk te gaan. Anderen laten met pijn in hun hart de baby op de opvang achter. De manier waarop je als nieuwe moeder wordt ondersteund door je werkgever heeft veel invloed op hoe je deze overgangsperiode ervaart. Helaas is die ondersteuning vaak beperkt en is zwangerschapsdiscriminatie in 2020 nog steeds veel voorkomend volgens How About Mom.

Hoe ga je hier het beste mee om?

How About Mom

How About Mom werd in 2019 opgericht door zussen Frederieke en Anna Jacobs. “Bij mijn eerste dochter was ik goed voorbereid op de bevalling en had ik alles – en meer – in huis voor een baby. Ik had echter geen flauw idee wat mij te wachten stond. In die eerste weken als nieuwe moeder heb ik me zo vaak afgevraagd: is dit normaal? Hebben andere moeders dit ook? De behoefte aan betrouwbare en eerlijke informatie en advies was groot”, zegt Anna.

In mei lanceerde How About Mom de eerste eerlijke moeder-app. De app bevat een symptomenchecker en meer dan 150 informatieve artikelen ontwikkeld met een team van experts. Ook bevat de app audio- en video cursussen voor zwangeren en nieuwe moeders. Inmiddels is de How About Mom app al meer dan 10.000 keer gedownload. Ook wordt deze door verloskundigen, kraamzorgorganisaties en lactatiekundigen door heel Nederland aangeraden.

Lees ook: Zussen Anna en Frederieke lanceren How About Mom: eerlijke app over álles waar je als moeder tegenaan loopt

Als aanvulling op hun app bracht de start-up deze week How About Mom: het eerlijke moeder-boek uit. Een onmisbare gids voor moeders tijdens het eerste jaar met hun baby, of dat nu hun eerste, tweede of derde baby is. Een boek dat eerlijk is over alle hoogtepunten en uitdagingen in het moederschap. Van de emotionele rollercoaster tijdens de kraamperiode, het herstellen van een bevalling en borstvoeding geven, tot relaties, seks, gebroken nachten en zorgen voor jezelf.

Teruggaan naar het werk na een baby

Eén van de thema’s in How About Mom: het eerlijke moeder-boek is werk. Met name het teruggaan naar werk als je verlof hebt gehad en de balans vinden tussen je werk, gezin en tijd voor jezelf. “Dat blijkt nog steeds een grote uitdaging te zijn. In een poll die we hielden op Instagram onder 1500 vrouwen geeft 82% van de vrouwen aan stress te ervaren door een combinatie van werk en zorgen voor één of meer kinderen”, vertelt Frederieke.

Alle Nederlandse moeders hebben recht op zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof. Hoe deze zestien weken worden ingezet, is een persoonlijke keuze, maar daar kan een werkgever ook invloed op hebben. Sommige moeders keren direct na hun verlof terug, andere kiezen ervoor om bijvoorbeeld nog langer verlof, vrije dagen of ouderschapsverlof op te nemen.

Dat een verlof wettelijk goed geregeld is, betekent niet dat het terugkeren op de werkvloer voor vrouwen moeiteloos verloopt. “We vroegen aan nieuwe moeders of zij zich gesteund voelden door hun werkgever nadat zij terugkwamen na verlof. 70% van de vrouwen gaf aan zich niet gesteund te voelen. 30% ervaarde dit gelukkig wel zo”, vertelt Frederieke.

Nog steeds zwangerschapsdiscriminatie

Helaas blijkt er nog steeds veel sprake te zijn van zwangerschapsdiscriminatie, een term voor discriminatie vanwege een zwangerschap of het moederschap. Anna: “Contracten die niet worden verlengd, functies en taken die plots aan collega’s zijn uitbesteed, een werkplek die niet langer bestaat of tijdens je verlof worden ontslagen: het zijn schrijnende voorbeelden uit de praktijk waar vrouwen die moeder zijn geworden mee te maken krijgen.”

Zwangerschapsdiscriminatie is een probleem dat helaas nog niet minder wordt. Uit onderzoek van het College voor Rechten van de Mens uit 2016 bleek dat 43% van de werkende of werkzoekende vrouwen die recent een kind kregen geconfronteerd werden met een mogelijke vorm van zwangerschapsdiscriminatie. Dat percentage was ten opzichte van vier jaar daarvoor niet veranderd.

Zo’n 70% van de Nederlandse vrouwen werkt parttime, vaak zodra zij een kindje krijgen. “Vrouwen geven aan dat de keuze om niet langer fulltime te werken ook niet altijd ondersteund wordt.

Hoewel vrouwen praktisch gezien één of zelfs twee dagen minder werken, geven veel vrouwen ook aan dat hun workload ondertussen gelijk blijft”, zegt Frederieke. ‘Met een baby van drie maanden, een dag minder werken en kolven, is mijn hoeveelheid werk gelijk aan wat het was voor mijn zwangerschapsverlof. Dat is heel stressvol’, zegt een moeder in de poll van How About Mom.

Van o naar 100

Andere redenen die moeders noemen waarom ze zich niet gesteund voelden bij hun terugkomst op de werkvloer? Dat zijn onder andere een grote druk om direct vanaf dag 1 weer volledig mee te draaien (“van 0 naar 100”). Je krijgt dan dus geen tijd om in te komen. Maar ook kritiek op bijvoorbeeld dingen vergeten of ‘het hart niet meer 100% bij de zaak te hebben liggen’.

Anna: “Het is niet gek als je af en toe nog dingen vergeet. Of tijd nodig hebt om je draai weer te vinden als werkende vrouw, nadat je een paar maanden geleden bent bevallen. Je wereld heeft de afgelopen tijd om je baby gedraaid, je hersenen hebben een enorme verandering ondergaan. Met ons boek willen we vrouwen meegeven dat moeder worden waarschijnlijk de grootste transformatie is in hun leven. Je moet daar de tijd voor nemen.”

Wettelijk gezien mogen vrouwen een kwart van hun werktijd kolven of borstvoeding geven totdat hun kindje negen maanden oud is. Frederieke: “Ook hier geldt: het kan wettelijk goed geregeld zijn, maar als jouw werkgever je laat weten het kolven ‘belastend’, ‘storend’ of ‘erg vervelend’ te vinden, dan is dat als nieuwe moeder een vervelende uitdaging. Als je vervolgens ook nog moet kolven op het invalidentoilet, in de bezemkast, in een glazen ruimte die je zelf nog even moet afplakken of in en ijskoude, niet-afsluitbare ruimte? Dan kun je wel stellen dat er nog steeds een lange weg te gaan is totdat alle vrouwen goed worden ondersteund om te blijven kolven op werk als zij dat willen.”

Lees ook: Eindelijk! Nederlandse designers ontwerpen luxueuze kolfruimte de ‘Colve’

Ook goed nieuws

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden. De 30% die aangeeft zich wel gesteund te voelen door hun werkgever, waarderen het onder andere dat ze de tijd hebben gekregen om rustig in te komen en hun draai te vinden als werkende moeder. Flexibiliteit, door bijvoorbeeld aangepaste uren te krijgen, meer thuis te kunnen werken of bij extreme vermoeidheid eerder te kunnen stoppen, geeft nieuwe moeders ook veel steun. Wat kolven betreft zijn er gelukkig ook bedrijven die dit wel goed geregeld hebben voor hun personeel. Dit doen ze met een goede kolfruimte en begrip voor de tijd die moeders hiervoor nodig hebben.

De ondersteuning voor moeders die weer beginnen met werken, moet beter, stellen Frederieke en Anna. How About Mom: het eerlijke moeder-boek helpt (aanstaande) moeders om te weten waar ze recht op hebben. Ook geeft het tips om meer balans te ervaren en helpt het je de keuzes te maken die bij jou passen.

Partnerverlof

“We roepen nieuwe ouders in ons boek ook op gebruik te maken van het geboorteverlof voor partners. Dit is per juli dit jaar ingevoerd. 1 op de 5 ouders weet niet dat de partner bij de geboorte van een kind recht heeft op 6 weken partnerverlof, blijkt uit onderzoek van WomenInc. En dat terwijl langer verlof met een partner samen een geweldige start is voor een nieuw gezin en een kersverse baby.” How About Mom wil ook dat werkgevers meer doen om geboorteverlof voor partners bekender te maken onder werknemers.

Nog een advies: doe een check-in bij je werknemer als het verlof bijna afloopt. “We roepen werkgevers op om een check-in te doen. Nu ligt het initiatief bij de vrouw, die na de geboorte veel aan haar hoofd heeft. Wij willen juist werknemers oproepen om voor het einde van de verlofperiode een check-in te doen. Bespreek de terugkeer naar werk, borstvoeding en kolven op werk en luister naar hoe een nieuwe moeder zich voelt. Een werknemer die emotioneel lekker in haar vel zit, is veel productiever.”

Het boek How About Mom is nu te koop bij (online) boekhandels.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Frederieke en Anna Jacobs van How About Mom: “Nieuwe moeders missen ondersteuning op de werkvloer”
Sluiten