Hond of kat op kantoor? Hier moet je aan denken

Heb jij een kat of hond die je stiekem graag mee naar kantoor zou willen nemen? In meer en meer organisaties kan dat gewoon! Even met een kantoorhond of -kat bezig zijn is namelijk een geweldig tegengewicht voor onze dagelijkse routine en werkstress. Toch zijn er een aantal factoren waar je aan moet denken voor je morgen met je hond of kat je kantoor binnenloopt.

Wist je dat je door dieren te knuffelen minder stress ervaart? Dat komt omdat we oxytocine aanmaken, een hormoon dat een ontspannende werking heeft, aldus docent diergeneeskunde Nienke Endenburg. Dieren kunnen dus een geweldige manier zijn om stress op het werk tegen te gaan. Meer en meer kantoren hebben dan ook een kat of hond die vrij rondloopt op kantoor. Maar hoe mooi dit alles ook klinkt, er zijn ook belangrijke aandachtspunten die je beter even overweegt voor je je hond of kat op kantoor laat rondtrippelen.

Hier moet je aan denken als je een kantoor- hond of -kat wil

1. Vraag toestemming aan de huisbaas

Toestemming aan je baas vraag je natuurlijk sowieso, maar heb je ook aan de huisbaas gedacht? Huurt jouw organisatie een pand, dan zal je in de eerste plaats toestemming moeten vragen aan de huisbaas. Soms staat in het contract dat huisdieren verboden zijn, en in zo’n geval zit er maar één ding op: accepteren dat een kantoorhond of -kat niet mogelijk is.

2. Praat met je collega’s

Voor dierenliefhebbers is het misschien moeilijk om te begrijpen dat sommige mensen het niet zo met dieren hebben, maar vraag dit toch even na bij je collega’s. Sommige collega’s hebben allergieën, anderen zijn dan weer oprecht bang van honden. En misschien is er wel iemand die niet afgeleid wil worden door geblaf?

Hoe cru dat ook klinkt, probeer in dialoog te gaan en probeer uit te leggen wat de voordelen van een dier op kantoor zijn. Vraag aan elke collega hoe zij het zouden vinden als jij voortaan of en toe je kat of hond meebrengt.

3. Anticipeer op lastige situaties

Hoe goed je hond ook opgevoed is, soms voelen honden zich bedreigd en negeren ze bevelen van hun baasje. Denk goed na over hoe je hond zich gedraagt in zulke situaties. Valt hij soms mensen aan? Maakt hij een immens kabaal?

Dit soort situaties zijn niet heel wenselijk in een werkomgeving. Denk goed na over hoe je dit gaat aanpakken. Als je hond te luid blaft, gaan collega’s zich algauw ergeren en dat kan voor spanning zorgen. Niet ideaal dus! Denk hierover goed na voor je je huisdier meeneemt.

Lees ook: Help: zo slecht is een kantoorbaan voor je gezondheid

4. Denk aan schoonmaakschema’s

Huisdieren maken dingen vuil, zo is dat nu eenmaal. Dat iemand dat ooit moet schoonmaken is daarom ook een feit. Vaak kost dat tijd (en geld), dus zorg dat je hier je verantwoordelijkheid voor wil nemen. Je kan immers niet verwachten van je collega’s dat zij de schoonmaaktaakjes op zich nemen. Besef ook dat stofzuigen, afstoffen en tapijten schoonmaken veel frequenter zal moeten gebeuren. Ben je bereid om dit te doen, naast je werk?

5. Denk aan afleiding

Honden en katten hebben veel aandacht nodig. Je moet ze buiten laten, eten geven en het liefst ook nog wat liefde in de vorm van spelletjes en affectie. Voor sommige collega’s is dit misschien niet waar ze hun pauzes het liefst mee opvullen. Respecteer dit en anticipeer op wat je gaat doen in zo’n situatie.

Ben je op al deze factoren voorbereid? Dan hebben we maar één advies en dat is: GO! Niets is zo ontspannend als met de kat knuffelen of een blokje om lopen met de hond.

Meer over het kantoorleven?

Reageer op artikel:
Hond of kat op kantoor? Hier moet je aan denken
Sluiten