Tessa Ham
Tessa Ham Geld 24 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel moet je sparen voor je kind?

Je gunt jouw kind natuurlijk de wereld. En, zoals je er achter bent gekomen, kost alles op de wereld geld. Daarom kiezen veel ouders ervoor om een bedrag voor hun kind te sparen. Maar wat is hiervoor een normaal bedrag? Hoeveel moet je bijvoorbeeld bij elkaar sparen voor een studie, rijbewijs of bruiloft?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoeveel je moet sparen voor je kind. Of eigenlijk, kunt. Dit is namelijk voor iedere persoon anders.

Hoeveel sparen voor kind?

Volgens Geld.nl sparen ouders gemiddeld 500 euro per jaar voor hun kind. Dit houdt in dat ze maandelijks ruim 40 euro opzij zetten.

Dit gemiddelde kan een mooie maatstaf zijn, maar eigenlijk kun je veel beter uitzoeken wat jij kan en wil sparen voor je kind. Iemand die veel verdient, kan het zich wellicht veroorloven om meer opzij te zetten, terwijl 40 euro per maand voor een ander juist heel veel is.

Om erachter te komen wat een realistisch bedrag is, neem je jouw inkomsten en uitgaven eens goed onder de loep. Hoeveel blijft er onderaan de streep over? Hoeveel kun je in het algemeen sparen? En hoeveel daarvan zet je weg voor je kind later?

Zo kom je erachter hoeveel je elke maand kunt sparen

Spaarrekening voor kind

Tegenwoordig kun je bij veel banken onbeperkt potjes aanmaken, waardoor je gemakkelijk op deze manier elke maand een bedrag kunt inleggen in een spaarpotje voor je kind.

Andere manieren om te sparen zijn:

  • Old-school, door al je wisselgeld bijvoorbeeld in een ouderwetse spaarpot te doen. Dit zal je wel op een gegeven moment alsnog moeten storten.
  • Een kinderspaarrekening openen die veel banken aanbieden. Bij sommige banken krijg je hier net wat meer rente dan de 0,0 spaarrente op je normale rekening. Ook is het spaargeld dan uit het zicht. Je komt nooit in de verleiding om geld terug te boeken naar je normale rekening om ‘volgende maand wel weer wat meer in te leggen’.

Verschillende spaardoelen voor je kind

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een mooi bedrag bij elkaar te sparen zonder daar een doel bij te bedenken. Je kind kan dan op z’n achttiende (of later, als je daarvoor kiest) zelf bepalen waar hij het geld voor gebruikt.

Maar het kan ook dat je zelf een mooi doel voor ogen hebt. Dit garandeert dat je kind het gespaarde geld niet uitgeeft aan onbelangrijke dingen en zorgt er bovendien voor dat je een bedrag hebt om naar toe te werken.

De studie

Wil je vooral sparen voor je kind zodat je bij kunt dragen aan de studie? Dan heeft het Nibud hier een handige rekentool voor ontwikkeld. Hierbij kies je op welke vlakken je geld wil bijleggen (bijvoorbeeld alleen bij het collegegeld en de huur, en niet bij de boodschappen en kleding) en zie je hoeveel geld je bij elkaar ‘moet’ sparen om hierin te voorzien.

Vervolgens vul je in met welk bedrag je de spaarrekening wil beginnen en hoeveel je maandelijks wil sparen. Bij de volgende stap zie je hoeveel je na – bijvoorbeeld – 18 jaar bij elkaar hebt gespaard en of dit genoeg is.

Het rijbewijs

Sommige ouders kiezen ervoor om te sparen voor het rijbewijs van hun kind. Het is immers een mooi cadeau waar ze hun hele leven profijt van hebben. Goed om te weten: de gemiddelde kosten voor het halen van een rijbewijs zijn 2.400 euro, volgens het CBR.

Gaat je kind meteen vanaf 16,5 jaar aan de slag met auto rijden? ABN-AMRO rekende uit dat dat je vanaf de geboorte maandelijks 15 euro moet sparen, om op die leeftijd 2.970 euro bij elkaar gespaard te hebben.

De bruiloft

Vind je het een mooie gedachte om geld bij te leggen bij de bruiloft van je kind? Dan is het goed om te weten dat de gemiddelde bruiloft 15.000 euro kost. Dit verschilt natuurlijk erg per koppel, maar dan heb je een bedrag waar je naartoe kunt werken.

Welk doel je ook kiest, altijd geldt: je kind zal je dankbaar zijn voor elke euro. Wees daarom niet te streng voor jezelf als je minder opzij kan zeggen dan je had gehoopt.

Hoe ziet een realistisch budget eruit? De 5 meestgebruikte methoden

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoeveel moet je sparen voor je kind?
Sluiten