Tessa Ham
Tessa Ham Geld 10 apr 2020

Zo kom je erachter hoeveel je elke maand kunt sparen

Je wil niet elke maand weer geld van je spaarrekening moeten halen, omdat je ‘te veel’ opzij hebt gezet. Een spaartip die je vaak tegenkomt is dan ook: bepaal een realistisch bedrag dat je kunt sparen en maak dat elke maand automatisch over naar je spaarrekening. Maar hoe weet je wat een realistisch bedrag is?

Het Nibud raadt aan om ten minste 10 procent opzij te zetten als buffer. Maar als met jouw inkomen meer mogelijk is, dan wil je waarschijnlijk meer sparen. Of misschien schrik jij al van die 10 procent, en heb je het gevoel dat dat niet haalbaar is. Hieronder sommen we een aantal manieren op om uit te rekenen hoeveel je elke maand kan sparen.

Heb je een doel?

Heb jij een spaardoel voor ogen? Bijvoorbeeld 10.000 euro in een jaar sparen voor een lange reis? Deel dan 10.000 euro door 12. Dan kom je uit op een bedrag van 834 euro die je elke maand kan sparen. De tweede stap is natuurlijk om te kijken of je dit daadwerkelijk opzij kunt zetten elke maand. Met een inkomen van een bijbaantje is dit bedrag waarschijnlijk onmogelijk.

Heb je wel een hoog inkomen, maar weet je niet of het bedrag realistisch is, omdat je ook veel geld uitgeeft? Bedenk dan hoe graag jij je doel wil bereiken. Misschien moet je er nu wat dingen voor laten, maar kun je volgend jaar wél die lange reis maken.

Duik in je financiën

Wil je jouw manier van leven niet veranderen? Dan kun je het best in je financiën duiken en een schema maken met al je inkomsten en uitgaven in verschillende categorieën. Dat drukt je niet alleen met de neus op de feiten over hoeveel jij uitgeeft aan kleine dingen hier en daar, maar zorgt er ook voor dat je een realistisch beeld krijgt van hoeveel je kunt sparen.

Lees ook: Financiële tips die we op de middelbare school hadden willen leren

Kies voor een percentage

Een andere manier om te bepalen hoeveel je per maand gaat sparen, is om een vast percentage te bepalen. Dat kan die 10 procent zijn van het Nibud, maar eigenlijk is dat alleen bedoeld voor nooduitgaven zoals een kapotte wasmachine.

Een veelgebruikte methode om met een percentage te sparen is de 50/30/20-regel. Hierbij geef je 50 procent van je netto inkomen uit aan vaste uitgaven als je huis en je boodschappen. 30 procent van je inkomen gaat hierbij naar ‘luxe’ uitgaven. Dat kan van alles zijn, van eten buiten de deur tot uitgaven voor een hobby.

De laatste 20 procent zet je op je spaarrekening. Extra tip: zet het in verschillende potjes. Eén spaarpot waar je geld uit mag halen voor vakanties en dergelijke en één waar je vanaf blijft totdat je auto kapot is of je een huis wil kopen bijvoorbeeld.

Lees ook: 7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo kom je erachter hoeveel je elke maand kunt sparen
Sluiten