Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld 21 apr 2019

Hoeveel mag je als student bijverdienen?

Een bijbaantje is een populaire manier om wat geld bij te verdienen als student. Iedereen die in deze situatie zit, moet wel opletten dat hij of zij niet te veel te gaat bijverdienen. Wij sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op.

Studeren en krap bij kas zitten: we’ve all been there. Daarom maar een bijbaantje in de horeca, als vakkenvuller of als koerier? Respect.

Je studentenleven combineren met een bijbaantje laat zien dat je verantwoordelijkheid kan dragen en dat je je tijd zelfstandig kan indelen. Staat lekker goed op je CV dus! Let er alleen wel op dat je niet té veel geld verdient.

Hoeveel mag je bijverdienen?

Het bedrag dat je per jaar mag verdienen in Nederland ligt in 2019 op €14.682,96. Dit is dus het maximum bedrag dat je bij elkaar mag verzamelen door middel van je belastbaar loon. Indien je minder verdient dan dat, hoef je niets te doen.

Wat gebeurt er als je te veel verdient?

Als je meer verdient dan de vaststelde grens, dan moet je je studiefinanciering en reisproduct stopzetten. Je moet dan ook het bedrag terugbetalen dat je boven de grens hebt bijverdiend.

Weet je op voorhand dat je meer zal bijverdienen dan de grens?

Voorkom dan dat je moet terugbetalen en zet de rest van je studiefinanciering en reisproduct stop voor de rest van het kalenderjaar. Dit kan je online doen door in te loggen op je Mijn DUO account.

Weet je pas in 2020 dat je in 2019 te veel bijverdiende?

Nog tot 1 juli 2020 kan je met terugwerkende kracht je studiefinanciering stopzetten. Als je in de periode waarin je al geen recht meer had op je reisproduct toch gereisd hebt met het OV, dan dien je een OV-boete te betalen. Deze boete is in de eerste maand € 75,- per halve maand, daarna € 150,- per halve maand.

Het is dus verstandiger om op voorhand in te schatten en aan te geven dat je te veel zal bijverdienen.

Wel is het zo dat je nooit méér zal moeten terugbetalen dan wat je in dat jaar aan basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct hebt gehad.

Verder wensen we je alle succes toe met je opleiding en het uitzoeken van een geschikt bijbaantje. Twijfel je of je je bijbaantjes op je CV moet vermelden? Lees dan zeker onze guide voor een sterker CV.

Studeer je binnenkort af? Dat kan best voor de nodige onzekerheid zorgen. Misschien bezorgen deze tips je wel inspiratie voor het geval je nog geen baan hebt. Good luck!

Meer over werken en studeren?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoeveel mag je als student bijverdienen?
Sluiten