Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 nov 2019

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Kun jij ook uren op Funda ronddwalen op zoek naar een huisje? En vervolgens op Pinterest om de hele inrichting te bepalen? Dan ben je vast ook aan het sparen om dat allemaal te kunnen betalen. We weten dat je niet zomaar met een lege bankrekening een hypotheek af kunt sluiten. Maar vaak weten we niet hoe hoog dat bedrag op je spaarrekening precies moet zijn. Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

We gaan er niet omheen draaien: als starter op de huizenmarkt moet er een aardig bedrag op je spaarrekening staan, voordat je een huis zou kunnen kopen. Hoeveel dat precies is? Dat zoeken we uit in dit artikel.

Bijkomende kosten

Dat je zoveel eigen geld moet meenemen, komt voor een deel omdat je hypotheek vanaf 1 januari 2018 maximaal honderd procent van de koopprijs mag bedragen. Wil je een nieuwe vloer leggen of een moderne keuken plaatsen? Dan moet dit allemaal uit eigen zak komen, want je mag het niet meer meenemen in je hypotheek.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bijkomende kosten wanneer je een huis gaat kopen, waar je in eerste instantie misschien helemaal niet aan denkt. Bijvoorbeeld de kosten voor het hypotheekadvies, de taxatie, overdrachtsbelasting (2 procent van de koopprijs) en de afsluitkosten van je hypotheek.

Dat is nog niet alles: we hebben het nog niet gehad over de waarborgsom. Dit is een soort aanbetaling waarmee je laat zien dat je de woning daadwerkelijk kunt betalen. Vaak is dit 10 procent van de koopprijs, die de meesten uit eigen zak betalen. Heb je dat niet? Dan kun je het bedrag lenen van de bank. Maar let op: geld lenen kost geld.

Om hoeveel geld gaat het nou echt?

Goed, dat zijn dus een hoop kosten. Maar hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? Op de website van FDC vonden we een mooie berekening. Heb je een huis van 245.000 euro op het oog? Dan ziet de berekening er zo uit:

 

Koopprijs (bestaande woning) 245.000
Overdrachtsbelasting 2% 4.900
Makelaarscourtage* 1.400
Taxatie* 400
Bouwtechnische keuring* 350
Hypotheekadvies / bemiddeling* 2.500
Kosten NHG (indien van toepassing) 1% 2.475
Notariskosten eigendoms-hypotheekakte* 1.000
Totaal aankoopkosten 258.025

Dat betekent dat je (naar schatting) nog 13.025 euro aan eigen geld moet meenemen als je een huis wil kopen. Voor de oplettende lezers: daar zit de waarborgsom nog niet bij. Hoe hoger de koopsom van je droomhuis is, hoe meer eigen geld je zal moeten inleggen.

Lees ook: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt

Hoe kom je aan dat eigen geld?

Als je naar een tweede huis aan het zoeken bent, hoop je met de overwaarde van het huis dat je hebt verkocht, deze extra kosten te kunnen betalen. Maar als starter valt die optie natuurlijk meteen af. Er blijven dan nog maar twee manieren over om aan dat eigen geld te komen:

  • Door geld te ontvangen van een bekende (schenking)
  • Door het bedrag te sparen

Het is mogelijk om een bedrag tot 100.000 euro belastingvrij te schenken/ontvangen voor de aankoop van een huis. Dit bedrag wordt meestal geschonken door de ouders of opa en oma. Het aantal starters onder de 30 die een schenking meenamen, was in 2018 verdubbeld in vergelijking met 2017.

Door de dure huizenprijzen komt dus steeds vaker voor, maar lang niet iedereen heeft de luxe iemand te kennen die ze een bedrag zou kunnen schenken. Dan zit er nog maar één ding op: keuzes maken waaraan je je geld uitgeeft en het bedrag bij elkaar sparen. Op WorkJuice vind je een hoop (be)spaartips die je daar hopelijk bij gaan helpen!

Onze laatste tip is om eens te gaan praten bij een hypotheekadviseur. Die kan je precies vertellen hoeveel je kan lenen in jouw specifieke situatie. Sparen is namelijk altijd makkelijker als je een doel en een plan hebt.

Meer informatie over het verkrijgen van een hypotheek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?
Sluiten