Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 19 mrt 2021

Hoeveel bitcoins zijn er in omloop en hoeveel kunnen er bestaan?

Ben je benieuwd hoeveel bitcoins er zijn? Momenteel zijn er ruim 18 miljoen in omloop en dit aantal zal nooit hoger dan 21 miljoen zijn. Waarom dat is en wanneer er geen bitcoin meer gemined kunnen worden, lees je in dit artikel.

Zeker als jij hier jouw geld in wil investeren, is het interessant om te weten hoeveel bitcoins er zijn. Hoe minder cryptomunten er nog ‘over’ zijn van de 21 miljoen, hoe schaarser de munt wordt en hoe sneller de prijs kan stijgen als de vraag ook stijgt.

Waarom is er een limiet van 21 miljoen bitcoin?

Satoshi Nakamoto, de bedenker van de digitale munt, is geen fan van het feit dat dollars en euro’s zomaar bij geprint kunnen worden. Om dit te voorkomen heeft hij (of zij, niemand weet precies wie Nakamoto is) een harde limiet ingesteld. Er zullen er ongeveer 21 miljoen op de markt komen. Dit getal is bij iedereen bekend, dus niemand kan zomaar beslissen om meer bitcoins te minen. De munt is dus schaars, het kan ‘opraken’. Je kunt het daarom vergelijken met goud, zilver of diamanten.

Op het moment van schrijven zijn er 18.658.162,500 bitcoin in omloop. Dat betekent dat inmiddels 88,848% van het totale aantal gemined is. Waarom Nakamoto precies voor de 21 miljoen heeft gekozen is niet bekend. Maar als straks alle munten zijn gemined, zal het werkelijke aantal veel lager liggen. Er wordt momenteel geschat dat van de 18 miljoen bitcoin in omloop, 30 procent niet meer gebruikt kan worden.

Dat komt onder andere doordat mensen de wachtwoorden van hun wallets zijn vergeten of omdat computers zijn gecrasht en mensen daardoor hun private keys zijn kwijtgeraakt. Als je je bedenkt dat er in Nederland al meer dan 17 miljoen mensen zijn, snap je hoe schaars de bitcoin eigenlijk is.

Dat is zuur: miljoenen aan bitcoin, maar je wachtwoord vergeten

Wat gebeurt er als ze ‘op’ zijn?

Satoshi Nakamoto heeft vastgelegd in welk tempo er nieuwe bitcoins vrijkomen. Dat tempo verandert elke vier jaar. Dan wordt het tempo namelijk gehalveerd. Tot nu toe heeft er drie keer zo’n halvering plaatsgevonden. Waar er vroeger om de tien minuten 12,5 bitcoins vrijkwamen, werd dat aantal in mei 2020 gehalveerd tot 6,25 bitcoins.

De volgende keer dat zo’n halvering plaatsvindt is in mei 2024. Omdat deze halveringen zijn vastgelegd, weten we precies waar de digitale munt niet meer gemined kan worden: in 2140. Dat duurt dus nog wel even.

Niemand kan voorspellen wat er gebeurt als de bitcoins niet meer gemined kunnen worden. Als de ontwikkelingen rondom de cryptomunt nu al in rap tempo volgen, kan niemand met zekerheid zeggen wat de situatie over 120 jaar is. Er zijn wel voorspellingen dat de transactiekosten rondom de cryptovaluta enorm zal toenemen, zodat het voor miners financieel voordelig blijft. But only time will tell.

Op verschillende websites zoals Buy Bitcoin Worldwide kun je de realtime stand bekijken van hoeveel bitcoins er al zijn vrijgegeven. Zelf in de cryptomunt investeren? Hier vind je drie makkelijke manieren.

Hoe werkt bitcoin in hemelsnaam en moet je jouw geld hierin investeren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Hoeveel bitcoins zijn er in omloop en hoeveel kunnen er bestaan?
Sluiten