Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 18 nov 2018

Hoe je moet stoppen met een people-pleaser zijn

Zeg jij overal altijd maar ja op? Gefeliciteerd, je bent een people-pleaser. Op alles ja zeggen geeft je misschien een goed gevoel en het lijkt heel onschuldig om overal ja op te zeggen. Maar is het nou wel écht zo onschuldig als je constant je eigen grenzen overschrijdt?

Sinds jongs af aan wordt ons geleerd om voor onszelf op te komen en dat we ook eens ‘nee’ moeten zeggen voor ons eigen geluk. Tegelijkertijd worden we onder druk gezet om te doen wat er van ons gevraagd wordt. Vaak willen we mensen niet teleurstellen, dus helpen we ze maar door ja te zeggen of ze hun zin te geven. Nee zeggen kan heel lastig zijn, maar op de langere termijn is het beter voor je carrière én voor je persoonlijke leven.

People-pleaser syndroom

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met het people-pleaser syndroom ja zeggen op alles om mentale stress te voorkomen. In werkelijkheid heeft dit juist het tegenovergestelde effect. Doordat je overal ja op zegt creëer je juist stress voor jezelf. Want eigenlijk heb je er helemaal geen tijd voor. Waarom je moet stoppen met overal ja op zeggen? Het kan er net zo goed voor zorgen dat je een kans misloopt.

Het people-pleaser syndroom betekent trouwens niet dat je alleen maar overal ja op zegt, maar gaat ook juist om de dingen die je niet zegt. We vinden het moeilijk om te zeggen wat we bedoelen en vaak zeggen we zelf sorry voor dingen waar wij niks aan kunnen doen. Ook hebben we constant het gevoel dat we niks kunnen zeggen, zodat de mensen om ons heen zich geen zorgen hoeven te maken. We willen geen problemen veroorzaken. En met die gedachten komen we eigenlijk op het punt dat we problemen voor onszelf aan het maken zijn.

Ook interessant: Waarom je moet stoppen met overal maar ja op zeggen

Hoe kun je stoppen met een people-pleaser zijn?

“Je moet zelfbewust zijn, je inspannen, er tijd in stoppen en de intentie hebben om te veranderen”, zegt Terry Gaspard. Er zijn heel veel boeken geschreven die je kunnen helpen bij dit proces. Bijvoorbeeld How to Stand Up for Yourself and Still Win the Respect of Others of Where to Draw the Line: How to Set Healthy Boundaries Every Day.Een paar van de lessen die je daaruit kunt halen:

Leer om voor jezelf op te komen

Hoe cliché het ook mag klinken: het is heel belangrijk om voor jezelf op te komen. Zowel in je persoonlijke leven als op de werkvloer. Er zullen altijd mensen zijn die denken dat ze het beter doen, maar zolang jij vertrouwen in jezelf (en je eigen werk) hebt komt alles goed.

Zorg dat je een grens hebt

Stellen van grenzen is best lastig. Trust me I’ve been there. Maar als jij dit niet doet en je alles maar op je af laat komen, gaan mensen misbruik van je maken. Ze schuiven hun werk naar jou door, want ja, je doet het toch wel. Wanneer je daadwerkelijk nee gaat zeggen, merken ze dat ze dit niet meer kunnen doen.

Voel je niet schuldig als je nee zegt

Wat ik zelf altijd het moeilijkste vind aan nee zeggen, het schuldgevoel wat je daarna krijgt. Maar waarom zou je je schuldig voelen? Is het echt zo erg dat je voor jezelf kiest? Nee, inderdaad. Jij bent belangrijker dan wat dan ook.

Vraag niet om goedkeuring van anderen

And last but not least, waarom vragen we eigenlijk om goedkeuring van anderen? Sure, voor sommige dingen moet je op werkgebied natuurlijk goedkeuring vragen. Maar sta er bij jezelf eens bij stil hoevaak je eigenlijk om goedkeuring vraagt terwijl het niet nodig is? Stop ermee. Voelt het goed? Lekker doen. En gaat het fout? So what? Van fouten leren we nou eenmaal toch?

Natuurlijk is dit allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is echt beter voor je om ook wat vaker nee te zeggen. En dit wil heus niet zeggen dat je echt overal nee op moet zeggen. Gewoon net eventjes iets vaker dan je deed. Want aan jezelf denken is het allerbelangrijkste wat er is en soms vergeten we dat nog wel eens.

Meer lezen?

Bustle

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe je moet stoppen met een people-pleaser zijn
Sluiten