Zo zorg je dat je écht meer boeken gaat lezen

Met de opkomst van het digitale tijdperk is het niet moeilijk om uren te verdwalen op social media of om na vijf afleveringen Netflix te beseffen dat je al de halve dag op de bank zit. Soms komt dat besef als een harde klap: wat als ik die tijd op een andere manier had gespendeerd? Aan tuinieren, schoonmaken of… lezen?

Lezen is een activiteit die steeds meer moeite van ons vergt. We zijn het nu eenmaal niet meer gewend om ons toe te wijden aan informatie die ons weken kost om ze te verwerken (lees: een dik boek). Toch heeft lezen allerlei voordelen, zoals het omlaag halen van stressniveaus, het boosten van het geheugen en het verhogen van empathie. Do we need to say more? Dit zijn onze beste tips om vaker te lezen.

Tips om meer te lezen

1. Bepaal wat je doel is

Soms willen we iets doen, enkel en alleen ‘omdat het zo hoort’. Maar als dát je motivatie is om te lezen, dan kan je beter stoppen. Denk daarom eerst na wat de echte reden is waarom jij meer wil lezen. Is het om te ontspannen? Of om meer kennis te vergaren? Om je woordenschat uit te breiden? Of om minder verknocht te zijn aan je smartphone? Bepaal wat je motivatie is en herinner jezelf hieraan op momenten dat je geen zin hebt om te lezen.

2. Kies wat je wil lezen (en niet wil lezen)

Lezen is goed. Punt. Of dat nou fictie, non-fictie, kookboeken of strips zijn. Je hoeft dan ook écht geen tijd te verspillen aan boeken die je niet interessant vindt. Er is zoveel geschreven dat er vast wel iets is dat jij leuk vindt. Sterker nog: ga op zoek naar de boeken die jou prikkelen om ze te openen en waarbij je het moeilijk vindt om te stoppen na de eerste pagina.

Denk je een goed boek gevonden te hebben, maar blijkt dat toch halverwege tegen te vallen? Leg het weg. Het is je energie niet waard! En dat geldt ook voor bepaalde passages in een boek: er is heus niets mis mee om een aantal pagina’s te skippen.

3. Stel deadlines voor jezelf

Om persoonlijke doelen te halen, helpt het altijd om het doel meetbaar te maken. Bepaal voor jezelf wat haalbaar is. Één boek per maand? Per week? Twintig boeken per jaar? Dit ligt bij iedereen anders. Hou je voortgang bij in een bullet journal of in je agenda. Zo ligt er meer druk op het feit dat je wil lezen en zal je sneller naar een boek grijpen.

4. Zorg dat lezen deel wordt van je dagelijkse routine

Als je alle tijd die je hebt nuttig zou benutten, dan kan je plots héél veel gedaan krijgen. En dat is zeker ook het geval met lezen. Maak daarom een moment per dag vrij waarop je een minimum aantal pagina’s gelezen wil hebben. Tijdens het ontbijt, in de trein naar werk of voor je gaat slapen: plan het in alsof het je grootste prioriteit is.

5. Vermijd afleiding

Als je smartphone je de hele tijd notificaties zendt terwijl je leest, dan zal je niet verder komen dan een enkele pagina. Vermijd daarom alle afleiding rondom jou, want lezen vereist focus en concentratie. Lezen in een rustige omgeving verhoogt je betrokkenheid in het boek. Je leest meer in één uur waarin je geconcentreerd bent dan in drie onderbroken uren. Leg die smartphone dus maar weg!

6. Zoek uit wat de context van het boek is

Soms helpt het om op voorhand een beetje context te hebben bij het boek – net zoals je de trailer van een film bekijkt. Het bespaart je een hoop energie om uit te zoeken wat de verhouding is tussen personages en waar en wanneer een verhaal zich afspeelt.

Maar vooral: geniet van je tijd voor jezelf! Lezen is absolute me-time en het is een heerlijke ontsnapping aan ons drukke millenial-leventje. Veel leesplezier!

Meer tips?

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo zorg je dat je écht meer boeken gaat lezen
Sluiten