Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Productiviteit 6 apr 2019

Zo bereik je inbox zero (ja, het is echt mogelijk!)

Is jouw mailbox een bron van stress? Zie je door de bomen het bos niet meer tussen al die e-mails? De redding is nabij: dit zijn de beste tricks voor een inbox zero beleid.

Mensen die alles op orde hebben en feilloos het overzicht bewaren over hun mailverkeer: ze lijken wel superhelden. Toch is een inbox zero beleid niet zo onbereikbaar als je denkt. Door een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine kom je al heel ver. Daarnaast zijn er ook handige tools die hiervoor speciaal ontworpen zijn.

Wat je zelf kan doen

Verwijder al de mails die je nooit leest

Ga voor elke nieuwsbrief en reclamefolder na of je er wat aan hebt. In 95% van de gevallen zijn dit soort mails niet écht belangrijk. Regel 1 als je dit soort mails in je mailbox ziet verschijnen: markeren als spam die handel. Of maak er een goede gewoonte van om je af te melden bij nieuwsbrieven die je niet leest. Neemt letterlijk 10 seconden tijd in beslag!

Archiveer de mails die je nog nodig hebt

Kan je je e-mail niet deleten omdat je de inhoud later nog wil raadplegen? Archiveer de e-mail. Bespaart je later trouwens ook een hoop gedoe met zoekwerk.

Verlaat groepmails

Soms krijg je mailtjes die naar een hele groep zijn gestuurd, waar jij niets aan hebt. In dat geval kan je met een simpel berichtje vragen of de hoofdverzender jou uit de mailinglijst haalt. Easy peasy.

Maak mappen en filters aan

Een map voor al je reisdocumenten, een map voor bevestigingen van je online aankopen, een map voor evenementen… Maak er zoveel aan als je zelf nodig vindt! Het maakt je mailbox meteen een stuk overzichtelijker.

Door e-mails te filteren komen ze automatisch in de juiste map of in je ongewenste e-mail. Als je een Gmail account hebt, kan je hier lezen hoe dat precies werkt.

Plan twee (of meer) inboxmomenten in

Vaste momenten op de dag om je e-mail te checken maakt dat je je volle aandacht kan richten op je mails. Op die manier hak je meteen belangrijke knopen door: welke e-mail mag weg en welke kan ik nu beantwoorden?

Antwoord onmiddellijk indien mogelijk

Maak er een goede gewoonte van om meteen te antwoorden op korte mails en vragen. Het heeft geen enkele zin om een taak die maar één minuut kost naar de toekomst door te schuiven.

Tools voor inbox zero

Sortd

Sortd is een gratis app die binnen Gmail werkt. De app sorteert je e-mails automatisch in categorieën waardoor een handig overzicht ontstaat.

Boomerang

Boomerang is een andere Gmail plugin die je kan gebruiken om je mailverkeer te pauzeren op momenten dat je geen afleiding wil. Je zet als het ware alles on hold en laat je e-mails weer binnen op momenten dat je er wel de energie voor hebt.

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo bereik je inbox zero (ja, het is echt mogelijk!)
Sluiten