Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Carrière 19 jul 2019

Hoe kom je erachter wat je droombaan is?

Niets is zo moeilijk als bepalen wat je droombaan is. Vaak doen we wel werk waar we goed in zijn, waar we best goed opschieten met collega’s en waar het best fijn werken is. Maar of dat dan onze dróómbaan is? Dat is toch weer een ander verhaal. Voor iedereen die geen idee heeft hoe zijn droombaan eruit ziet, helpen deze aanwijzingen je misschien mooi op weg.

Zodra we geslaagd zijn op de middelbare school, worden we geacht een weg te kiezen die de rest van ons leven ons carrièrepad bepaalt. Waar het voor sommige duidelijk is welke weg ze uit willen slaan, is het voor anderen een groot raadsel hoe hun droombaan eruit ziet. Behoor jij tot die laatste categorie? We’ve got you covered.

Zo bepaal je wat je droombaan is

1. Ken je sterktes

Een simpele manier om meer inzicht te krijgen in je droombaan is door een lijst te maken met de dingen waar je goed in bent. Vaak laten we ons beperken door zaken waarvan we denken dat we er niét goed in zijn, maar daardoor schrijven we soms onterecht een groot aantal functies af.

Maak dus eens een simpele oefening en schrijf tien dingen op waar jij goed in bent. Vervolgens kan je ook anderen vragen om jouw sterktes te benoemen. En wees vooral niet te bescheiden!

Lees ook: 5 manieren om jezelf beter te leren kennen

2. Kijk naar het verleden om je droombaan te bepalen

Heb je al de nodige werkervaring op gedaan? Denk dan eens terug aan het verleden. Wat deed je het liefst? Waar werkte je het minst graag? Met welke collega’s kon je het best opschieten? Op welke prestatie was je het meest trots? Wanneer was je het meest gelukkig? Welke verantwoordelijkheden vond je het leukst om te dragen?

Door dit soort vragen te beantwoorden, krijg je meer inzicht in de patronen die jou (on)gelukkig maken in een bepaalde baan. Je werkverleden analyseren is de sleutel om te ontdekken welke situaties het beste uit jou halen.

3. Praat met zoveel mogelijk mensen

Ben je geïnteresseerd in bepaalde werkvelden? Ga dan op zoek naar mensen die hierin actief zijn en vraag of je ze een paar vragen mag stellen (bijvoorbeeld via LinkedIn). Vraag hen bijvoorbeeld naar hun jobinhoud, ambities en hoe een typische werkdag eruit ziet.

Het doel is hier eenvoudig: een goede indruk krijgen van hoe mogelijke banen eruit zien in de praktijk. Alleen door met veel mensen te praten creëer je een realistisch beeld.

4. Probeer iets nieuws

Volg workshops, lees boeken, bekijk YouTube tutorials of zoek zelf een nieuwe hobby. Alleen zo zal je ontdekken waar je passies liggen. Wie weet krijg je door een simpel YouTube filmpje wel helemaal de smaak te pakken van het coderen? Of wie weet kan een boek je overtuigen dat je passie bij voeding en gezondheid ligt?

Gelukkig maakt de hedendaagse technologie het razend gemakkelijk om jezelf nieuwe skills aan te leren. Google maar eens naar (gratis) online cursussen en je zal versteld staan van het aanbod.

5. Bepaal hoe de werkomgeving van je droombaan eruit ziet

Neem nu even de tijd om je ideale werkomgeving voor te stellen. Hoe close wil je zijn met je collega’s? Wat voor loon verwacht je? Hoe ziet je work-life balance eruit?

Weet je niet altijd het antwoord op bovenstaande vragen? Misschien helpt het om terug te denken aan voorgaande werkervaringen.

Must do: Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

6. Doe waar je blij van wordt

Een gouden tip die we je tot slot kunnen geven is om jezelf deze vraag te stellen: waarvan houd je zó veel dat je het zou doen zonder dat je hiervoor betaald wordt? Want stel nou dat je voor dit werk wél betaald zou worden, is dat dan geen droombaan?

Een wijze raad is ten slotte om niet te kiezen voor de meest prestigieuze job, maar voor de job waarin je het gelukkigst wordt en zal kunnen groeien en leren. Want van een vette bedrijfswagen en royale bonussen word je aan het eind van de dag niet écht gelukkig, we swear.

Meer over je droombaan vinden

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe kom je erachter wat je droombaan is?
Sluiten