Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Solliciteren 22 december 2018

Hoe je hobby’s je kunnen helpen een baan te vinden

Een baan vinden is vaak lastig. We doen er alles aan om onszelf te kunnen onderscheiden van de rest. Maar wist je al dat je hobby’s vermelden op je CV je (soms) kan helpen om sneller een baan te vinden? Ja, echt. Een hobby vertelt iets over wat voor persoon jij bent. Je persoonlijkheid is een belangrijke factor tijdens een sollicitatie.

Maar waar ligt de grens? Welke hobby’s kun je dan wel op je CV vermelden en welke kun je beter voor jezelf houden?

Hobby’s op je CV: do or don’t?

Je hobby is iets wat je in je vrije tijd doet. Dat zegt veel over jou als persoon. En toch is er nog vaak de discussie of hobby’s wel vermeld moeten worden op je CV. Sommigen vinden dat ze te veel ruimte in beslag nemen, waardoor je toekomstige werkgever niet eens verder gaat lezen. Anderen zeggen weer dat het heel goed is om je hobby’s te vermelden. Jouw toekomstige werkgever is naast je ervaring ook geïnteresseerd in je interesses en kwaliteiten.

Je hobby’s kunnen een goede aanvulling zijn op je CV. Ze vormen een handig middel om je persoonlijkheid in je CV door te laten schemeren. Maar naast dat ze je CV goed aanvullen, kunnen je hobby’s je CV ook goed opvullen. En dit is vooral heel fijn voor iedereen die net komt kijken op de arbeidsmarkt. Of iedereen die iets totaal anders wil gaan doen natuurlijk. Doordat je nog weinig tot geen werkervaring hebt, word je eigenlijk al snel afgeschreven. Maar doordat je je hobby’s op je CV zet, kun je laten zien dat je toch over de juiste kwaliteiten beschikt.

Zo kun je je cv opkrikken als je weinig ervaring hebt

Ben je op gesprek uitgenodigd? Gefeliciteerd! Maar wist je dat zelfs nu je hobby’s nog van pas kunnen komen? Hobby’s kunnen de doorslag geven bij twijfel tussen meerdere kandidaten met een vergelijkbaar profiel. Bovendien zien werkgevers je graag ergens met passie over praten. En waar heb je nou meer passie voor als voor je hobby?

Hobby’s zeggen iets over ons

Oké, dus wat we graag doen in onze vrije tijd zegt best veel over ons. Maar waar ligt de grens? Welke hobby kunnen we wel op ons CV zetten, en welke niet? Helaas zit hier dus ook een disclaimer aan. Dat je in je vrije tijd graag naar Netflix kijkt om tot rust te komen, tja, dat kun je beter voor jezelf houden. Maar houd je heel veel van sporten of heb je zelfs aan topsport gedaan? Dan zegt dat veel over je persoonlijkheid. Je hebt doorzettingsvermogen en (afhankelijk van de sport natuurlijk) toon je aan dat je in teamverband kunt werken.

Ze zeggen altijd dat je van je hobby je werk moet maken toch? Wie had gedacht dat je hobby’s je daadwerkelijk kunnen helpen met het vinden van een baan!

Meer lezen over solliciteren?

Reageer op artikel:
Hoe je hobby’s je kunnen helpen een baan te vinden
Sluiten