Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 20 feb 2020

Het simpele ‘geheim’ om je doelen eindelijk te behalen

Als ik één keer gesport heb, stap ik op de weegschaal en vraag ik me af waarom ik nog geen resultaten zie. Ik sla een week enthousiast aan het tekenen, maar raak gefrustreerd als het er nog niet uitziet als in mijn hoofd. Zo zijn er nog duizenden andere voorbeelden te bedenken van keren dat ik de handdoek in de ring gooide voordat ik ook maar écht was begonnen met het bereiken van mijn doelen.

Ik ben zeker niet de enige die hier schuldig aan is. We doen het allemaal.

Overnight success

Dankzij social media, waar iedereen wel goed lijkt te zijn in iets, verwachten we overnight success en willen we meteen resultaten zien. Maar de waarheid is dat je de mediocre fotografen en illustratoren niet tegenkomt op Instagram.

Je leest wel hoe vaak ondernemer X een product verkocht heeft. Maar niets over e-books die misschien vijf keer zijn gedownload. Je volgt fitte mensen om geïnspireerd te worden om zelf ook eens je luie reet van de bank te hijsen (talking to myself here), maar vergeet dat ze jaren nodig hebben gehad om dit lichaam te krijgen.

Ook interessant: Waarom je aan niemand je doelen moet vertellen als je ze daadwerkelijk wil behalen

Als je écht iets wil, ergens goed in wil worden, zul je hard moeten werken. Niet één dag, één week of één maand, maar minstens een jaar. Je hebt geen idee hoe goed je kan worden door simpelweg te oefenen. Ja, zelfs als je denkt dat je er nu nog niets van bakt.

Het behalen van doelen kost tijd

Moet je dan helemaal geen talent hebben? Oké, natuurlijk helpt het als je aanleg hebt. Als jij de snelste sprinter van de wereld wil worden, dan heb je zeker talent nodig. Maar bij veel doelen – zoals fotografie, ondernemen, fitter worden, schrijven – is het mogelijk om succesvol te worden door er simpelweg tijd in te steken. Niet alleen door te oefenen en te oefenen, maar ook door kennis op te doen.

Een goede reminder dat niemand overnight success heeft, is om het YouTube-account, de Instagram-pagina of website erbij te pakken van iemand die je bewonderd. Vergelijk vervolgens de oudste uploads met de nieuwste, meest recent geplaatste. YouTubers die nu video’s met geweldige kwaliteit maken, begonnen jaren geleden met het uploaden van video’s die nu als cringy bestempeld zouden worden.

Wil je het wel écht?

Stiekem is dit natuurlijk geen nieuws voor je. Doordat we gebombardeerd worden met succesverhalen vergeten we het misschien even, maar ergens in ons achterhoofd weten we ook wel dat we tijd, moeite en misschien zelfs geld in ons doel moeten steken. Pas dan kunnen we de resultaten krijgen die we willen.

Vraag jezelf daarom af of dit écht is wat je wil, en wat je leuk vindt. Ja, het is moeilijk. Als het makkelijk was, zou iedereen het doen. Ben je niet bereid het werk te doen? Dan is dit misschien niet het juiste pad voor jou.

Weet je zeker dat dit is wat je wil en waar je gelukkig van wordt? Zet dan eens door. Vergelijk elke maand je werk met die maand ervoor. Wedden dat je al vooruitgang ziet? Over een jaar spreken we weer. De kans bestaat dat je dan een compleet ander leven hebt.

Hulpmiddelen om je doelen te behalen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het simpele ‘geheim’ om je doelen eindelijk te behalen
Sluiten