Reis jij met het OV naar je werk? Dan herken je deze dingen sowieso

Met mijn zware laptoptas haast ik me naar het station. Een onoverwinnelijk gevoel bekruipt me als ik op de klok kijk. Yes! Alsnog 4 minuten te vroeg. Buiten adem lees ik de rode letters op het bord: cancelled. Shit. Nu heb ik voor niks gerend én ben ik te laat op het werk. Ik wacht een kwartier om me vervolgens in een trein te wurmen waar ik eigenlijk niet meer bij pas. Zucht. Het is weer zo’n dag.

Ik durf te wedden dat ik bij lange na niet de enige ben die dit soort dingen meemaakt tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Of het nu een ergernis is of juist iets waar je hard om kunt lachen: we maken allemaal bizarre dingen mee in het OV. Daarom zetten wij deze herkenbare momenten op een rij.

Herkenbare dingen als je met het OV reist

Reis jij ook altijd met het OV naar het werk? Dan herken jij deze dingen sowieso.

De sandwich

Treinen die uitvallen, waardoor de trein die wel komt mega druk is. Je loopt alle stampvolle openingen voorbij, in de hoop dat je een deur tegenkomt waar je nog naar binnen kunt. Maar die kom je niet meer tegen. De stress slaat toe wanneer je het fluitje hoort. ‘Hoeveel tijd heb ik nog?’

Uiteindelijk ben je bij de laatste deur en moet je er wel in. Je lot is bepaald. Gesandwiched worden zal je, hoe dan ook. Je bent het worstje tussen de twee broodjes. Of misschien voel je je meer als een sardientje in blik.

Moet. Zitten.

Je baalt elke weer als je geen zitplek hebt in de trein naar huis. Gelukkig kom je niet net van kantoor vandaan, waar je 8 uur lang aan je bureau gezeten hebt.

De triomfboog

De menselijke triomfboog voor de reizigers die de trein uitstappen. Iedereen blijft netjes in twee rijen staan, totdat alle mensen die eruit moeten zijn uitgestapt. Ze staan nog net niet te klappen. Maar bij de laatste persoon die eruit moet, slaan ze om. Ineens is iedereen helemaal klaar met de boog en lopen ze als een stel op hol geslagen hyena’s die laatste persoon omver. Scheelt toch zeker weer twee seconden die ze anders langer buiten hadden gestaan.

Smoesjes van de NS

Een trein die onverhoopt gecanceld is door gladde sporen, een blaadje op het spoor, een sneeuwvlokje, een stroom- of seinstoring of de kat van de vriendin van de tante van de conducteur die overleden is. Ieder smoesje van de NS om niet op te komen dagen hebben we inmiddels al voorbij horen komen.

De tas die blijkbaar betaalt voor een stoel

De eigenaar van de tas vindt dat zijn of haar tas een zitplekje wel verdiend heeft na zo’n zware dag. Of diegene ‘m even op z’n eigen schoot of op de grond wilt zetten, zo hier, middenin de spits. Zou toch wel fijn zijn voor alle mensen die staan.

Lopen in een bocht

Je hebt ontdekt dat lopen door de trein (of bus, of tram) in een bocht, niet je beste idee ooit was. Het is druk, maar jij weet het zeker: als je drie coupés doorloopt, zit daar echt die ene lege stoel voor jou tussen. Je gaat dus lopen door het rijdende voertuig, maar vergeet dat er nogal wat bochten worden gemaakt als die net weg rijdt. Vervolgens bots je links en rechts tegen alle stoelen aan en lijk je stomdronken. Maar het is gewoon je evenwicht die je in de steek laat op dit lastige moment. Though life.

(Niet) opstaan voor anderen

Asociale mensen die niet opstaan voor ouderen of voor iemand die de zitplek harder nodig heeft. Of juist mensen die het met alle liefde wel aanbieden, maar van de semi-beledigde, grijze man van 78 jaar oud, te horen krijgen dat hij nog helemaal niet zo oud is en dus best 30 minuten kan blijven staan op z’n oude dag.

Mensen die niet weten wat personal space is

Mensen die nét een tikkie te veel in je buurt komen. Ze komen te dicht tegen je aanzitten. Of mensen die hun benen te wijd hebben waardoor ze jouw been raken. Of te ver naar voren hangen in de vierzitsbank. Ehm hallo. Er is ruimte genoeg toch?!

Openbaar vervoer is oké

We maken wat mee met het OV en we klagen er soms op los. Toch kun je achteraf vaak hard lachen om de bizarre momenten die je meemaakt. Soms ontmoet je zelfs een vriendelijke vreemdeling en word je dag goedgemaakt door de goede acties die iemand voor een ander verricht.

Daarbij, wat voor fratsen de NS ook met ons uithaalt, als het puntje bij paaltje komt, mogen we heel blij zijn dat het OV ons van A naar B brengt. Op nog veel meer mooie, hilarische, vervelende en vreemde momenten.

Ga je liever helemaal niet naar kantoor en werk je liever thuis of in een hotspot? Dit zijn de beste werkplekken in het centrum van Amsterdam.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Reis jij met het OV naar je werk? Dan herken je deze dingen sowieso
Sluiten